Almanya’ya Göç Edecek Expat’ların Dikkatine! Turkish Community’nin Sesi Fırat Cem Tuncel
Türkiye’den Almanya’ya göç eden beyaz yakalı Türklerin önce Instagram’dan @germanyturkishexpats sayfasını takip etmeye başladım, sonrasında WhatsApp grubuna katıldım. Matruşka gibi grubun içinde ihtiyaca ve talebe yönelik alt grupların açılmasını izledim. Sektörel, sosyal, kültürel, felsefi, akademik grupların yanı sıra küçük ilanlardan pati grubuna, spor severlerden gezi gruplarına kadar şu an 50’nin üzerinde WhatsApp alt grupları ile her türlü sorunuza anında cevap alabileceğiniz müthiş bir dayanışma ortamında buldum kendimi.
Bir yandan bürokratik süreçlerde deneyimlerini paylaşıyorlar, birbirlerine yol gösteriyorlar, diğer yandan küçük gruplar içerisinde sosyal etkinliklere katılıyorlar, müze geziyorlar, rock-pop- klasik müzik konserlerine gidiyorlar maçlara gidiyorlar, geziler düzenliyorlar… Her ayın son haftası da büyük bir buluşma organize ediyorlar. En güzel yanı da hiçbir otorite veya kurum yok arkalarında, herhangi bir zorunluluk yok, üyelik yok, siyaset yok, maddi bir bağlayıcılık yok… Tamamen gönüllü olarak bir araya geliyorlar.
Almanya’ya iş için göç eden mühendislerin, yazılımcıların, sağlıkçıların, finansçıların, akademisyenlerin, hukukçuların, öğretmenlerin ve diğer sektör çalışanlarının buluşma ve dayanışma noktası haline geldi bu “Turkish Community”. Sayıları son altı ayda ikiye katlandı. Bu network’ün oluşumunda yer alan ve grupların moderatörlüğünü yapan Fırat Cem Tuncel ve Abdullah Sağlam.
Almanya’da bir Expat olarak gelen bir mühendis ve müzisyen Fırat Cem Tuncel.
- Fırat Cem Tuncel kimdir?
- Mühendislikle müzik nasıl bir ikili? Nasıl yürüyor? Gece gündüz müzikle kafanda gezerken mühendisliğe nasıl odaklanıyorsun? Çelişiyor mu?
Mühendislik benim geçimimi sağlıyor. Ailemin isteği üzerine seçtiğim bir meslek oldu. Anne babam memur, onların öngörüsüyle hareket ettim. Ama iyi de oldu. Pandemide müzik sektörü çöktü, Türkiye’de birçok müzisyen zor günler geçirdi. Müzisyen olsaydım belki Almanya’ya da gelemezdim.
- Almanya’ya hangi amaçla geldin? Ne umdun ve ne buldun?
Tek hedefim vardı. Müziğime kaynak yaratabilme arzusu. O yüzden geldim Almanya’ya. Türkiye’de paranın değeri yok, müziğe para ve zaman ayıramıyordum. Müziğime kaynak yaratmıyordum. Sabah 6.00’da kalkıp akşam 20.00’de eve geliyordum. 8 sene çalıştım Türkiye’de, keyifle de çalıştım. Ama çalışırken olmuyordu. Burada çalışmak çok rahat, evden çalışıyorum ve müziğe zaman bulabiliyorum, kendime zaman ayırabiliyorum. İşe gidiş gelişlerde yollarda zaman kaybetmiyorum.
- Neden Almanya? Başka ülkeleri de düşündün mü göç etmeden önce?
Hayır, direkt Almanya için yola çıktım. Böylesi önemli bir karar alınca, önünüzü göremiyorsunuz sanki bir karanlığa doğru yol alıyorsunuz. Almanya’da Türk nüfusunun çok olması, kararımı etkiledi ve bu nedenle Almanya’yı seçtim. Almanca çalıştım, B1 sertifikamı alıp geldim.
- Göç etme kararını nasıl aldın?
Türkiye’de ekonomik şartlar nedeniyle göç ettim. Geleceğimi göremiyordum, orta sınıfın kaybolması, çocuk sahibi olduğumda ne olacak kaygısı ile kendim ve ailem için bu adımı attım. Artık hak ettiğimiz değeri göremiyorduk, eziliyorduk beyaz yakalılar olarak. O yüzden daha değerli hissedeceğimiz bir ülkeye yerleşme kararı aldık.
- Uzun vadede amacın burada yaşamak mı?
- Gelelim Expat’lara… Almanya Turkish Community çatısı altında Expatlar nasıl bir araya geldi?
2018 Eylül ayında Facebook grubu olarak kuruldu… Üç, beş derken zamanla arttı sayımız. Almanya’ya gelince bir takım zorluklarla tek başına mücadele ediyorsun, kimseyi tanımıyorsun, arkadaş ve dostun yok. Birileriyle tanışmak, arkadaş olmak ve yardımlaşmak amacıyla kuruldu ilk Facebook grubumuz.
- Expat’lar kimler? Profiliniz ve ne yaptığınız hakkında bilgi verebilir misin?
Expat’lar orta yaş ve altı, eğitimli, genelde yüksek eğitimli ve iş deneyimleri olan iş için Almanya’ya yerleşmiş insanlar. Çeşitli sektörlerde çalışıyoruz. Aynı zamanda burada yetişmiş ve yaşayan Türk ve Türk kökenlilerde aramıza katılıyor. Aynı kültürü ve aynı kökleri paylaşmamız bizi bir araya getiriyor.
Günlük yaşam ile ilgili birbirimizin sorularını cevaplıyoruz. En çok, burada hayat nasıl devam ettirilir? konusunda destek oluyoruz birbirimize. Çeşitli şehirlerde expat gruplarımız var, çeşitli konular için alt gruplarımız var. Bunun içinde kültür, sanat, sağlık, eğitim, gezi ve sektörel alt gruplarımız var. Her ayın son haftasonu toplanıyoruz, ortalama 200 kişi bir fiil katılıyor. Buralarda çok güzel arkadaşlıklar ve dostluklar oluşuyor. Almanya’nın tüm eyaletlerinde varız, Hessen’da her şehirde gruplarımız ve alt gruplarımız var.
- Bu Turkish Community, Expat grupları neye evrilecek? Expat gruplarının geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Zor bir soru, bu birlikteliği devam etmek istiyoruz. Dernekleşme olabilir, ama expatlara faydası olacak mı? Biraz şüpheyle bakıyoruz. Zaman gösterecektir. İşleyen bir yapı kurmak gerekiyor. Genç nesil bilgiyi hızlı ulaşmak istiyor. WhatsApp’ta hızlı iletişim kuruyoruz. İşlevseliz, sorulara hızlı cevap alınabiliyor. Sadece Frankfurt’ta 2022 baharda henüz 250 kişiydik, bir yılda sayımız 800’ü buldu ve Almanya genelinde ise 3000 kişiye yaklaştık. Whatsapp topluluklarımızda şu an Almanya’daki her şehir ve insanların her türlü ilgi alanına yönelik 50 tane grubumuz var.
Aslında Whatsapp bir yandan iletişimimize yardım ederken öte yandan da bizi teknik kapasitesi nedeniyle sınırlıyor da. Daha fazla sayıda insana ulaşıp herkesin birbirinden faydalanmasını sağlamak istiyoruz. Bunu yapmak için çoğu zaman kişisel hislerimizi, ailemizi, zamanımızı bir kenarra bırakıyoruz. Teknoloji gerekiyor, yazılımsal olarak destek alacağız, ama henüz nasıl olacak net değil. Çabamız büyük; insanlara ulaşmak için Instagram hesabı açtık, görsel paylaşımlar yaptık, çok emek var. MBA’de öğrendiğim her şeyi expat hesaplarında kullanıyorum. Başka bir yapıya dönüşme ihtiyacı var, ama henüz ne olacağını bilmiyoruz. Hiyerarşik bir yapıdan kaçınıyoruz. Bugüne kadar her şey doğal seyrinde gelişti, bundan sonra da öyle olacaktır.
Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Bilmem kaç yıllık "gurbetçi" kelimesi "expat" olmuş:D
Expat profesyonel beyaz yakalı demek, gurbetçi göç etmiş her hangi birine denir, çalışmayan da gurbetçidir..aradaki fark çoktur, özellikle insan kalitesi çok... Devamını Gör