Almanya Dışişleri Bakanı Ankara'da: 'Diyalog Muhafaza Edilmeli'
Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, PKK, FETÖ ve vize muafiyeti gibi konular üzerinden iki ülke arasındaki ilişkilerin gergin olduğu ve karşılıklı sert açıklamaların yapıldığı bir dönemde ilişkileri düzeltmek için Ankara'ya geldi. Çavuşoğlu ve Alman mevkidaşı Steinmeier, ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Çavuşoğlu Almanya'ya yönelik eleştirilerini yinelerken Steinmeier de hem bu eleştirilere yanıt verdi hem de Türkiye'deki tutuklamalar ve basın özgürlüğü konularına değindi. İki bakan fikir ayrılıklarına karşın, ilişkileri koparmama mesajları verdi.
Başbakan Yıldırım'la da 50 dakikalık bir görüşme gerçekleştiren Alman Bakan, daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bir araya geldi.
Almanya-Türkiye arasındaki gerginliğin ardından önemli bir ziyaret gerçekleştirildi. Ankara'ya gelen Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ortak bir basın toplantısı düzenledi.
Steinmeier, Türkiye'nin AB'yle sürdürdüğü üyelik müzakerelerinin kesilmesine karşı olduğunu söyledi ve müzakere kararını Avrupa başkentlerinin değil, Türkiye'nin vermesi gerektiğini söyledi.
Sadece IŞİD'e karşı değil PKK'ya karşı da terörle mücadele konusunda Türkiye'nin yanında olduklarını ifade eden Steinmeier, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Almanya'nın teröristler ve PKK'lılar için güvenli bir ülke olduğu' şeklindeki açıklamasının kendisini şaşırttığını belirterek, 'Bu suçlamayı kabul edemeyiz' dedi.
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na yönelik olarak da 'Kendisine bugün yaptığımız, hiç de kolay olmayan bu görüşme için teşekkür ederim' dedi.
Alman Bakan Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmede, Alman milletvekillerinin İncirlik Askeri Üssü'ndeki Alman askerlerini ziyaret edebilmelerinin mümkün olması gerektiğini söylediğini ifade etti.
Steinmeier, Türkiye'de başarısız darbe girişiminin ardından toplu gözaltı ve tutuklamalarla, düşünce özgürlüğüne getirilen kısıtlamaların Almanya'da yol açtığı endişeleri de dile getirdi. Bakan, 'Lütfen Türkiye'de bunları 'kibir, ya da yukarıdan ders verme' şeklinde algılamayın' diye konuştu.
Çavuşoğlu: Artık bıktık
Çavuşoğlu ise bazı AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarından Türkiye ile ilişkilerin durdurulması şeklinde gelen açıklamaların Türkiye'de tepkiye yol açtığını söyledi ve 'AB ülkelerinden Türkiye'ye aşağılayıcı tavırlardan artık bıktık' dedi.
Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları:
'Halkın niye istediğini anlamak yerine Avrupa'dan üst perdeden tehdit edici açıklamalar geliyor. PKK'lılarla ilgili 4500 dava varsa, en az 4500 PKK'lı var demektir orada. Bunların davalarının sonuçlarını soruyoruz ama bilmiyoruz Bu kararı halkımıza sorarız. Biz artık bu aşağılayıcı tavırdan bıktık.
Kriterler belli ama ikiyüzlülük ve çifte standart var. Her gün bir dışişleri bakanı çıkıyor yok Türkiye'yi birlikten, NATO'dan, şuradan atalım... Sen kimsin ki Türkiye'yi atıyorsun?'
Steinmeier ise 'Türkiye'den 4 binden fazla dosya geldiği konusunda bir bilgisi olmadığını' söyledi.
Öte yandan Mevlüt Çavuşoğlu Federal Meclis'in kabul ettiği, 'Ermeni Soykırımı kararı'nı da eleştirdi, Alman-Türk ilişkilerinin en kısa süre içinde 'eski haline' kavuşmasını ümit ettiğini belirtti.
Görüş ayrılıklarının yanında iki bakan da ilişkileri koparmama ve diyaloğu sürdürme yönünde mesajlar da verdi.
Yıldırım: Haksız eleştirileri esefle karşılıyoruz
Alman Bakan, Çavuşoğlu'nun ardından Başbakan Yıldırımla da görüştü. Başbakanlık Resmi Konut'ta, basına kapalı gerçekleşen görüşme 50 dakika sürdü.
Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre görüşmede, Almanya'yı yakın bir dost ve müttefik olarak gördüklerini belirten Yıldırım, FETÖ, PKK ve DEAŞ başta olmak üzere bütün terör örgütleriyle mücadelede iş birliğini artırarak sürdürmeyi hedeflediklerini vurguladı.
Türkiye'nin, AB çevrelerinden gelen haksız eleştirileri esefle karşıladığını ve diyaloğun sürdürülmesine önem verdiğini vurgulayan Yıldırım, Almanya'nın bu alandaki çabalara katkı sağlamasını beklediklerini ifade etti.
'Diyaloğun muhafaza edilmesi önemli'
Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier de Türkiye'nin terörle mücadelesine destek verdiklerini belirtti.
Diyaloğun muhafaza edilmesine önem atfettiklerini aktaran Steinmeier, gelecek süreçte Türkiye ve Almanya'nın her alanda iş birliği içinde olmasının önem arz ettiğini vurguladı.
Erdoğan'la da bir araya geldi
Steinmeier son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Beştepe'de bir araya geldi.
Yaklaşık 2 saat süren bu görüşmede Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da yer aldı.
Sputnik, DW, Al Jazeera ve Ajanslar
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Bunların derdi tasması elinde, ne ayakta, ne ölü bi Türkiye. İstedikleri gibi at koşturacakları bi ülke. Artık bunların katarında aşağılamaktan vazgeçip kend... Devamını Gör
Zavallılık nedir biliyormusun, birey olmak yerine başkalarının katarına vagon olmaya çalışmaktır. Zavallılık herkesi kendi gibi sanmaktır. Seninle aynı düşün... Devamını Gör
Umarim ab ekonomik ambargo uygularda bir zamanlar yere goge sigdirilamayan kibris fatihi karaoglanin zamanindaki gibi bi buhranla karsilasan comar akp yide u... Devamını Gör
tamam siyasi olarak bende sevmiyorum da bunlar gitsin diye ülkeyi niye ekonomik buhrana açlığa sürüklüyon
6 milyon yahudiyi sabun yapanlardan demokrasi dersi alacak kadar kötü durumda olmak. paha biçilemez.
ak sümüğün zoruna gitmiş, çok da tın.