Alman Milletvekilleri İncirlik Üssü'nde
Almanya Federal Cumhuriyeti Federal Meclis Savunma Komisyonu üyeleri, üsteki Alman askerleri ziyaret etmek amacıyla İncirlik'e geldi. Türkiye, Almanya’nın ziyaret talebine uzun bir süre izin vermemişti. Böylelikle Türkiye ile Almanya arasında gerilime yol açan sorunlardan biri aşılmış oldu. Ancak heyetin Türk hükümet yetkilileri ile görüşemediği öğrenildi.
Almanya Federal Cumhuriyeti Federal Meclis Savunma Komisyonu üyeleri, Alman askerlerini ziyaret etmek amacıyla İncirlik Üssü'ne geldi. Alman milletvekili heyetini taşıyan uçak, merkez Sarıçam ilçesindeki İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığına iniş yaptı.
Anadolu Ajansı, yaklaşık 200 Alman askerinin görev yaptığı üsse gelen heyette, Almanya Parlamentosu Savunma Komisyonu Başkan Yardımcısı Karl Lamers ile diğer milletvekilleri Agnieszka Brugger, Ingo Gaedechens, Florian Hahn, Rainer Arnold, Karl Heinz Brunner ve Alexander S. Neu'nun yer aldığını duyurdu.
Alman vekillerin ziyareti basına kapalı gerçekleşiyor.
Türk hükümeti Alman vekillerle görüşmedi
DW Türkçe, Türk hükümet yetkililerinin Alman vekiller ile görüşmeyi reddettiği bilgisini aktardı.
Alman Haber Ajansı dpa’nın heyet üyelerinden aldığı bilgiye göre randevu verilmemesine herhangi bir neden gösterilmedi.
IŞİD’e karşı uluslararası koalisyonun üyelerinden olan Almanya, bu kapsamda geçen ocak ayında İncirlik Üssü'ne Tornado tipi keşif uçakları ve bir tanker uçak konuşlandırmıştı.
‘Soykırım’ gerginliği
Alman vekillerin İncirlik Üssü'ndeki Alman askerleri ziyaret etme talebi, Almanya parlamentosunun 2 Haziran’da 1915 Olayları'nı 'Ermeni soykırımı' olarak nitelemesi üzerine reddedilmişti. Her iki konu da iki ülkenin ilişkilerinde gerginliğe yol açmıştı.
2 Eylül'de açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Almanya Parlamentosu'nun kararının parlamentoya ait olduğunu, bu kararın hukuki bağlayıcılığının olmadığını söylemişti.
Çavuşoğlu: "Almanya beklentimizi karşıladı"
Daha sonra konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'Mecliste sözde soykırım ile ilgili aldıkları karardan dolayı bu izni vermedik. Ve bu izni verebilmemiz için ortaya koyduğumuz şart da belliydi. Almanya da bu şartı yerine getirdi. Yaptığı açıklama ile bu kararın niçin uygulamada bağlayıcılığı olmadığını vurguladı. Dünyada herkese ve özellikle de parlamentolara örnek, rehber olabilecek bir açıklama yaptı. Yani 'Soykırım tabiri hukuki bir tabirdir ve jenerik ve siyasi bir tabir değildir. Bunun için de mahkeme kararı gerekir' dedi. Bu anlamda Almanya bizim beklentimizi karşıladı' ifadesini kullanmıştı.
Bu açıklamaların ardından Alman vekiller, Türkiye'nin kendilerine izin verdiğini açıklamıştı.
DW, Al Jazeera ve AA
Yorum Yazın
Soykırım tasarısı için verilen tepki yetersiz.