Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Alerji İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Alerji İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Elif Ateş
13.10.2021 - 10:09

Alerjilerin şiddeti ve tepkisi her kişide farklılık gösterir. Basit gibi görünse de kişinin hayatının tehdit eden acil bir durum haline gelebilmektedir. Özellikle anafilaksi da denilen alerjik şok, ciddi sorunlara yol açan bir durumdur. Bu anafilaksi durumu, alerjik hastalar arasında nadiren görünür. Sistematik aşırı duyarlılık sonucunda tüm vücut sistemi kısa bir süre içinde etkilenir. Anafilaksi gelişirken bağışıklık sistemi tarafından bazı kimyasallar salgılanır ve şok durumu gerçekleşebilir. Kişi şok geçirirken kan basıncında aniden düşüş meydana gelir, hava yollarında oluşan daralma ile de solunum zorlaşabilir. Bunlarla beraber kalp atışında zayıflama, bulantı, kusma ve kurdeşen şeklinde deri döküntüleri gelişir. Anafilaksiye neden olan alerji reaksiyonlar genellikle böcek ısırıkları, ilaçlar ve besinlerdir. Bu yüzden alerjilere erken müdahale etmek oldukça önemlidir. Peki, alerjiler için hangi bölüme doktora gidilir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Her yaş grubunda görülebilen alerjiler, genellikle genetik yatkınlıktan kaynaklanır. İnsanlarda vücudu koruyan bağışıklık sistemi, bazı insanlarda zararı bulunmayan çevresel alerjenlere karşı aşırı fazla tepki verir. Bu tepkiye ise alerji adı verilir. Çevresel alerjenler, solunum yoluyla, ciltte temasla ya da yiyecekler ile alınır. Bundan dolayı da alerjilerin pek çok çeşiti bulunur ve her birinin de belirtisi farklıdır. Ayrıca vücudun alerji oluşturabilmesi için o maddenin daha önceden vücuda alınması gerekir. Alerjiler belirli bir süreden sonra bitebileceği gibi kronik bir halde alabilir. Alerji için hangi bölüme gidilmesi gerektiğini sizler için derledik...

Nedenleri ve Belirtileri

Nedenleri ve Belirtileri

Alerjik reaksiyonlar deride, bağırsakta, hava yollarında, sinüslerde, gözlerde ve burunda oluşabilir. Polenler, hayvan kepekleri, toz akarlar, havadaki küf, yer fıstığı, buğday, soya, balık, kabuklu deniz ürünleri, süt ve yumurta gibi gıdalar, yaban arısı, eşek arısı gibi böcek sokmaları alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir. 

Toz ve polen alerjilerinde; tıkalı burun veya burun akıntısı, şişmiş sulu gözler, burun ve gözlerde kaşıntı, öksürük, ciltte ise kızarıklık, kaşıntı, döküntüler ve kabarıklıklar görülür. Gıda alerjilerinde kusma, şişmiş bir dil, ağızda karıncalanma, yüzün ve boğazın şişmesi, karın krampları, nefes darlığı, rektal kanama, damakta kaşıntı ve ishal belirtileri ortaya çıkmaktadır. Böcek sokmaları ise hırıltı, ısırılan bölgede ağrılı şişlik, cildin kaşıntısı, nefes darlığı, huzursuzluk, kurdeşen gibi döküntüler, baş dönmesi, öksürük, göğüs sıkışması, kaygı bozukluğu, alerjik şok gibi belirtilerle karakterize edilir. Özellikle penisilin gibi ilaçlardan kaynaklı alerjilerde dudakların ve dilin şişmesi, deri döküntüsü, kaşıntı, hırıltı gibi ciddi alerjik reaksiyon görülür.

Alerji İçin Hangi Bölüme Doktora Gidilir?

Alerji İçin Hangi Bölüme Doktora Gidilir?

Alerjilerin birçok çeşidi olduğundan dolayı, gidilmesi gereken bölümlerde değişmektedir. Böcek sokmaları, kurdeşen ya da kimyasal madde kaynaklı alerjiler için hastanelerin dermatoloji ( cildiye) bölümüne başvurulmalıdır. Polen alerjilerinden kaynaklı göz yanmaları için ise göz doktoruna gidilir. İlaçlardan kaynaklı alerjiler için ise mutlaka hastanelerin acil bölümüne başvurulmadır.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdaki İçerikler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
4
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın