onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Albert Einstein Kimdir? Albert Einstein'ın Hayatı ve Çalışmaları...

Albert Einstein Kimdir? Albert Einstein'ın Hayatı ve Çalışmaları...

Şebnem Sucu
06.08.2021 - 07:43

İnsanlık tarihinin en yaratıcı beyinlerinden biri olan Albert Einstein, okula başlamadan önce konuşma zorlukları yaşıyordu. Einstein, parçacık ve enerji teorisindeki çalışması, kuantum mekaniğinin ve atom bombasının yapılmasına yardımcı oldu. İşte kısaca Albert Einstein'ın hayatı...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

20. yüzyılın en etkili bilim adamlarından biri olarak kabul edilen Albert Einstein genel görelilik teorisini geliştiren bir fizikçiydi. Fotoelektrik etkiyi açıkladı ve 1921'de Nobel Fizik Ödülü'nü kazandı. İşte Einstein'ın hayatı hakkında merak edilenler; nerede doğdu, çalışmaları neler...

Albert Einstein Kimdir?

Albert Einstein Kimdir?

HAYATI

14 Mart 1879'da Almanya'nın Ulm şehrinde Yahudi bir elektrik mühendisinin oğlu olarak dünyaya geldi.  Annesi Pauline Einstein yetenekli bir piyanistti. Maja adında bir kız kardeşi bulunuyor.  Katolik Hristiyan bir ilkokulda eğitimine başladı. Ayrıca kardeşi piyano eğitimi alırken o da keman eğitimi aldı. 

Einstein, 9 yaşından sonra eğitimine Luitpold Gymnasium’da devam etti. Daha sonra İtalya'ya taşındılar ve Albert İsviçre'deki Aarau'da eğitimine devam etti. 1896'da Zürih'teki İsviçre Federal Politeknik Okulu'nda fizik ve matematik öğretmenliği eğitimi aldı. 

1901 yılında diplomasını aldığı yıl İsviçre vatandaşı oldu. İsviçre Patent Ofisi'nde teknik asistanlık yaparken doktore derecesini aldı. Burada elektromanyetik cihazlar için patent başvurularını inceledi.

EINSTEIN'IN MUCİZE YILI

Einstein'ın kariyeri tarihçilerin Mucize Yılı (Annus Mirabillis) olarak adlandırdığı 1905 yılında en üst noktaya çıktı ve Einstein modern fiziğin gelişimi üzerinde derin bir etkiye sahip olacak beş teorik makale yayınladı. Bu makalelerin ilkinde Einstein, ışığın, toplu olarak bir dalga gibi davranırken, parçacık benzeri özellikler gösteren bireysel kuantlardan oluştuğunu teorize etti. Bu çalışması ona ona 1921 Nobel Fizik Ödülü'nü kazandırdı.

Einstein Avrupa'nın en seçkin fizikçileri dairesine kabul edildi. Zürih, Prag ve Berlin'de profesörlük görevleri üstlendi. 1916'da yer çekiminin yanı sıra hareketin de zaman ve mekan aralıklarını etkileyebileceğini öneren “Genel Görelilik Teorisi'nin Temelini” yayınladı. Astronomlar Einstein'ın genel görelilik teorisinde tahminlerini doğruladı ve bir gecede ünlü oldu.

ALMAYA'DAN AYRILIŞI

Einstein, Nisan 1933’te Amerikan üniversitelerini ziyaret ederken, Alman hükümetinin (Naziler) Yahudileri üniversitelerde öğretmenlik dahil bütün resmi konumlardan men ettiğini öğrendi. Kitapları yakılan Einstein Almanya'ya bir daha dönmedi. Daha sonra Amerika Birleşik Devletleri'ne yerleşti ve Princeton, New Jersey’de, Institute for Advanced Study’de görev aldı. Burada birleşik alan teorisi üzerinde çalıştı. 1940 yılında Amerikan vatandaşı oldu.

1939 yılında, Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı başlamadan birkaç ay önce, Einstein prestijini kullanarak Leo Szilard ile birlikte, Başkan Roosevelt’e, Nazi Almanya’sının atom bombası tehlikesine karşı uyarı mektubu gönderdi. Mektubun ABD hükümetinin savaş öncesi nükleer silahlar hakkında yoğun araştırma yapmasının önemli bir tetikleyicisi olduğu düşünülmektedir. Einstein’ın mektubu ve buluşmaları sonucu ABD bombayı geliştirme yarışına girdi. Savaş sırasında ABD bombayı geliştirebilen tek ülke oldu. Einstein yakın bir arkadaşına daha sonraki yıllarda şu sözleri söyledi; 'Hayatımda tek bir büyük hata yaptım. Başkan Roosevelt’e atom bombası tavsiyesini yapmak. Ama yine de bir nedeni vardı. Almanların daha önce yapması tehlikesi.'

EVLİLİKLERİ

Einstein ilk evliliğini Mileva Maric ile yaptı. Bu evlilikten kızı Lieserl Einstein ve oğulları Hans Albert Einstein, Eduard Einstein dünyaya geldi.  Daha sonra kuzeni Elsa ile bir aşk ilişkisi yaşayan Einstein 1919'da ikinci evliliğini yaptı. Çiftin çocukları olmadı ama Elsa'nın önceki evliliğinde olan kızları Ilse ve Margot ile birlikte yaşadılar.

ÇALIŞMALARI

- Özel görelilik kuramı

- Genel görelilik kuramı

- Kütle-enerji eşitliği

- Foton ve Fotoelektrik etki

- Brown hareketi ve İstatistiksel fizik

- Bose-Einstein yoğunlaşması

- Kuantum mekaniği

ESERLERİ

Eintein'in kitapları

- 1920- Görelilik; Özel ve Genel Kuram: Popüler Bir Yorum

- 1921- Görelilik’in Anlamı

- 1924- Tek Atomlu Ddeal Gazların Kuantum Kuramı

- 1926- Brown Hareketi Kuramı Üzerine Araştırmalar

- 1930- Siyonizm Hakkında

- 1933- Niçin Savaş

- 1934- Gördüğüm Kadarıyla Dünya, Denemeler

- 1934- Felsefem

- 1938- Fiziğin Evrimi, Leopold Infield ile birlikte

- 1949- Otobiyografik Notlar, Denemeler

- 1950- Denemeler

Eintein'in makaleleri

* 1905- Über Einen die Erzeugung und Verwandlung des Lichtes betreffenden heuristischen Gesichtspunkt (Işığın Oluşumu ve Dönüşümü Üzerine Bir Görüş)

* 1905- Über die von der molekularkinetichen Theorie der Wärme geoforderte Bewegung von ruhenden Flüssigkeiten suspendierten Teilchen (Durağan Bir Sıvı İçindeki Asıltı Parçacıklarının Moleküler Kinetik Kuramı Çerçevesindeki Hareketleri Üzerine)

* 1905- Zur Elektrodynamik bewegter Körper (Hareketli Cisimlerin Elektrodinamiği)

* 1905- Ist die Trägheit eines Körpers von seinem Energieinhalt abhängig? (Bir Cismin Eylemsizliği Enerji içeriğine Bağlı mıdır?)

* 1906- Zur Theorie der Brownischen Bewegung (Brown Hareketi Kuramı Üzerine)

* 1906- Zur Theorie der Lichterzeugung und Lichtabsorption (Işığın Salınımı ve Soğurumu Kuramı Üzerine)

* 1907- Plancksche Theorie der Strahlung und die Theorie der Spezif) ischen Wärme (Işınımın Planck Kuramı ve Özgül Isı Kuramı

* 1913- Entwurf einer verallegemeinerten Relativitätstheorie und einer Theorie der Gravitation (Bir Kütle Çekimi Kuramı ve Genelleştirilmiş Görelilik Kuramına Bir Gönderme)

* 1916- Die Grundlagen der allgemeinen Relativitätstheorie (Genel Görelilik Kuramı'nın Temelleri)

* 1917- Quantentheorie der Strahlung. (Kuantum Kuramı)

ÖLÜMÜ

İnsanlık tarihinin en yaratıcı beyinlerinden biri olan Albert Einstein, 1955'te Princeton'da öldü. İç kanama geçiren Einstein 76 yaşında hayata gözlerini yumdu.  Einstein’ın kalıntıları ailesi tarafından yaktırıldı ve külleri bilinmeyen bir yere serpildi.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
88
36
24
18
17
14
11
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın