Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
AK Partili Yetkililerden 'Nebati Sonrası Oylar Düştü' Yorumu

AK Partili Yetkililerden 'Nebati Sonrası Oylar Düştü' Yorumu

Emre Ordu
16.08.2022 - 17:45 Son Güncelleme: 16.08.2022 - 18:41

AK Partili yetkililerin Nureddin Nebati'nin aralık ayında Hazine Maliye Bakanlığı koltuğuna oturmasının ardından rekor kıran enflasyonun partinin oylarına olumsuz yansıdığını dile getirdiği öğrenildi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Fotoğraf: AFP

Türkiye son 24 yılın en yüksek enflasyonu ve hemen herkesin hissettiği hayat pahalılığını yaşarken, bu durumun iktidardaki AKP ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oylarında düşüşe yol açtığı birçok kamuoyu şirketi tarafından ifade ediliyor. 

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın haberine göre, AK Parti kulislerinde de Nurettin Nebati’nin Hazine ve Maliye Bakanlığı’na gelmesi ve aralık ayındaki kur krizi sonrasında enflasyondaki rekor artışın parti oylarına olumsuz yansıdığı kabul ediliyor.

Ancak emekli, asgari ücret zamları, 3600 ek gösterge düzenlemesinin olumlu etkilerinin görülmeye başladığını ve Erdoğan’ın oylarının yüzde 39-41 bandına çıktığını savunan AK Parti kurmayları, yaşanan durumu aile içi kavgaya benzeterek, “Evet evde geçimsizlik, huzursuzluk var ama bu boşanacakları anlamına gelmiyor” sözleriyle özetliyor.

Geçen aralık ayı başında Lütfü Elvan’ın istifasının ardından ekonominin başına, Nurettin Nebati’nin getirilmesi, Erdoğan’ın “faiz neden, enflasyon sonuç” sözleriyle özetlediği, faiz artırımına karşı tutumu doğrultusunda uygulanan ekonomi politikası, aralık sonunda kur krizi ile sonuçlanmıştı.

İktidarın kur korumalı mevduat sistemini uygulamaya koymasıyla bir süre frenlenen döviz kurlarındaki artış, enflasyon ve hayat pahalılığına ise çözüm olmadı. İktidar asgari ücrette bu yıl ikinci kez, temmuz ayında artış yapılmak zorunda kaldı. Bir anlamda “seçim arifesinde” yaşanan ekonomideki bu olumsuz gelişmelerin ardından emekli, memur ve 3600 ek gösterge düzenlemesi ile ücretli kesimleri enflasyona ezdirmeme hesabı yapan iktidar partisine göre, bu adımlar seçmende de olumlu karşılık buldu.

Oylara nasıl yansıdı?

Oylara nasıl yansıdı?

AK Parti'de ekonomide alınan kararların oylara nasıl yansıdığı da dikkatle izleniyor. Parti kurmaylarının verdiği bilgiye göre geçen Aralık ayında yaşanan kur krizi nedeniyle yılbaşında partinin oyları yüzde 34’lere, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oyları da yüzde 46’ya kadar geriledi

Şu anda parti anketlerinde Erdoğan’ın oyu yüzde 49-51 bandında, partinin oyu ise yüzde 38’lerde göründüğünü belirten AK Parti kurmayları, son üç aydır da bu oranda gerileme olmadığını belirtiyor.

"Geçimsizlik var"

"Geçimsizlik var"
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

AK Parti  kaynakları, ekonomik sıkıntılar nedeniyle yurttaşların bunaldığını ve bu nedenle iktidara kızgınlık ifade etse en zor süreçte bile partiden kopmadığını savunuyor.Hayat pahalılığı nedeniyle yurttaşın rahatsız olduğunu ve tepkisini de gösterdiğini belirten AK Partili bir kaynak, durumu aile içi kavgaya benzetiyor:

“Her evde karı koca arasında geçim sıkıntısı varsa kavga olur. Evet evde bir geçimsizlik, huzursuzluk var ama bu boşanacakları anlamına gelmiyor.

“Bizim sahada gördüğümüz iç huzursuzluk var, ekonomiden kaynaklı olarak. Küresel kriz kaynaklı bir sorun var. Son 3 aydır niye toparlanma var peki? Çünkü asgari ücret emekli aylıklarında iyileştirme oldu.”

AK Parti'ye göre CHP oyları yüzde 23-24 bandında seyrederken, İYİ Parti yüzde 12’nin üzerine hiç çıkmadı. MHP’nin oyunu yüzde 9-10 bandında, HDP’nin ise 9-11 bandında olduğunu savunan AK Partililere göre parti seçmeni herhangi bir partiye gitmiş değil:

“Bizden bir yere oy falan gitmiyor. Pandemi başladığında siyasette bir psikoloji oluştu. Kar-kıyamet olduğunda kimse yerinden kıpırdamaz ya, şu anda da öyle bir psikoloji var, herkes yerinde duruyor.”

"Anketler duygusal, reel olan sandık"

"Anketler duygusal, reel olan sandık"

Anketlerin yanıltıcı sonuçları olabildiğine dikkat çeken AK Partili bir yöneticiye göre seçmen kızgınlıkla “oy vermeyeceğim” dese de sandığa gittiğinde çoğunlukla tutumunu değiştiriyor:

“Anketlerde sorulan, ‘Oy vermeyeceğim’ ifadesi duygusal bir ifadedir. Ama sandıktaki oy verme davranışı rasyonel. Onun için sandıkla anket arasında rasyonel makas vardır. Adama ‘Bu sorunları kim çözer?’ diye soruyorsun, ‘Erdoğan çözer’ diyor. Aslında seçmen, 'Şu sorunu çözün, ben de sana rahatlıkla oy vereyim' diyor.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
104
15
10
6
3
2
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bozkurt

AKP'ye oy vermek başlı başına ahlâki bir sorun. Bunun duygusalı, gerçeği yok.

KucukEniste

Nebati harcanabilir bir karakter basiretsiz yönetimi ve dönemi bunlar gibilerle geçirip düzlüğe çıkarken gene ana karakterler gündeme gelir ...

anon

Esasında nebati kukla malum kişi ne derse yine onu yapıyor

Halil Değerli

Reis ve avanelerine oy veren gerizekalıdır... .... 🤪😡😠👻