Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
AFP, Türkiye Ekonomisinin 'Büyüme Motoru'nu İnceledi: 'İnşaat Sektörü Çöküşe Geçiyor'
Fransız haber ajansı AFP, Türkiye ekonomisindeki yavaşlamanın inşaat şirketlerini nasıl etkilediğini inceleyen bir haber yayınladı. Türkiye'deki inşaat sektörünün çöküşe geçtiğini söyleyen AFP, geçtiğimiz günlerde iflas açıklayan Burj Al Babas evlerini örnek gösterdi.
BBC Türkçe'nin haberine göre, 'Türkiye'nin ekonomik büyümesi yavaşlarken inşaat sektörü çöküşe geçiyor' başlıklı bir haber yapan Fransız haber ajansı AFP, haberinde Bolu Mudurnu'da Burj Al Babas adıyla Disney kalelerini andıran yüzlerce lüks ev yapan Sarot Grubu'nun iflası örnek gösterdi.
Sarot Grubu konkordato geçtiğimiz yıl başvurusu yapmış, mahkeme 20 Kasım'da konkordatonun başarıya ulaşma şansı olmadığını söyleyerek iflas kararı vermişti. Sarot Grubu ise karara itiraz edeceğini açıklamıştı.
İnşaatı 2014'te başlayan 732 villa ve bir alışveriş merkezi içeren Burj Al Babas projesi ise iflasın ardından belirsizliğe sürüklendi.
Haberine Burj Al Babas'ı örnek gösteren AFP ise Sarot'un, alacaklılardan korunmak için konkordato başvurusu yapan yüzlerce şirketten biri olduğunu yazdı. Ayrıca Sarot Grubu Başkan Yardımcısı Mezher Yerdelen'in, 200 milyon dolarlık proje kapsamında bazı müşterilerin satın aldıkları evlerin parasını ödememeleri nedeniyle konkordato başvurusu yaptığını, bugüne kadar projeye 100 milyon dolar harcandığını iddia etti.
'Evlerden 351'i Arap yatırımcılara satıldı'
Fiyatları 400 ile 500 bin dolar arasında değişen evlerden 351'inin Arap yatırımcılara satıldığı bilgisini haberinde veren AFP, Yerdelen'in ifadelerinde de haberinde yer verdi.
Habere göre, Yerdelen körfez ülkelerindeki müşterilerinin petrol fiyatlarındaki düşüşten, kendilerininse Türkiye'deki ekonomik dalgalanmaların inşaat maliyetini artırmasından etkilendiğini söylüyor. İflas kararı hakkındaki tartışmalara rağmen Yerdelen satışlara devam etmeyi ve sitenin açılışını Ekim 2019'da gerçekleştireceklerini söylüyor.
'İnşaat, 2018'in üçüncü çeyreğinde yüzde 5,3 küçüldü'
AFP haberinde 'inşaat sektörü Erdoğan 2003'te iktidara geldikten sonra Türk ekonomisinin büyüme motoru olmuştu. Fakat sektör 2018'in üçüncü çeyreğinde yıllık yüzde 5,3 küçüldü' ifadelerine de yer veriyor.
Haberde İzmir Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden Doç. Dr. Alper Duman'ın da ifadelerine yer veriyor:
'Ülkede konkordato veya iflas başvurusunda bulunan şirketlerin dörtte üçü inşaat şirketi. İster emlak balonu, ister inşaat balonu diyelim, ortada bir balon var.'
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökçe: 'Konkordato başvuruları artacak'
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın açıklamalarına da haberinde yer veren AFP şu ifadeleri kullandı:
'Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Aralık ortasında 846 şirketin konkordatoya başvurduğunu söyledi fakat muhalif Sözcü gazetesi bu sayının Ekim'de 3 bini aştığını yazmıştı. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe de karamsar. Daha fazla şirketin konkordato ve iflas başvurusu yapacağını düşünüyor. TÜİK'in inşaat güven endeksi Kasım ayında yüzde 2,1 düşerek 55,4'e geriledi. Endekste 100'ün altındaki sonuçlar karamsarlığı ifade ediyor. Öte yandan Türkiye'nin emlak piyasasını inceleyen Kerim Alain Bertrand son dönemde daha iyimser olduğunu, bunun nedenlerinden birinin de ülkenin artan nüfusu olduğunu söylüyor. Bertrand 'İnşaat sektörü ülkenin lokomotif sektörü' diyor.'
Yorum Yazın
Betona yatırım yaptığımız kadar insana yatırım yapsaydık şimdi Güney Kore olmuştuk...
Dediğin gibi olsaydı Kore’yi bile geçerdi Çin’in bile zamanında 5 te 1 i kadar ekonomimiz vardı adamlar farkı 16-17 kata çıkardı.Yazık bize ...
son zamanlarda yapılan konutlara bakın büyük bir bölümü lüks pahalı konutlar, orta kesime hitaben çok az konut yapılıyor, lüks pahalı ev alacak insan sayısı ... Devamını Gör
İnşaat yapacak arazi bırakmadılar. Normaldir çöküyorsa...