Af Örgütü'nden Uyarı: 'OHAL, Keyfi Gözaltılara ve İşkenceye Bahane Yapılmasın'
Af Örgütü, Türkiye'de darbe girişimi sonrası önlemlerin artırılmasının anlaşılır olduğunu, ancak bu önlemlerin insan haklarını ihlal etmemesi gerektiği uyarısını yaptı
Deutsch Welle'de yer alan habere göre; Uluslararası Af Örgütü, darbe girişimi sonrası olağanüstü hal ilan edilen Türkiye'ye insan haklarının ihlal edilmemesi uyarısı yaptı. Örgüt, olağanüstü halin düşünce özgürlüğünün kısıtlanması ya da keyfi gözaltılarla işkenceye bahane yapılmaması gerektiğine dikkat çekti.
Af Örgütü'nün Türkiye uzmanı Andrew Gardner, darbe girişimi sonrasında kamu güvenliğine yönelik önlemlerin hayata geçirilmesinin anlaşılır olduğunu ifade etti. Gardner, ancak bu önlemlerin uluslararası hukuka uygun olması ve zor kazanılan özgürlükler ve insan haklarını devre dışı bırakmaması gerektiğini belirtti.
'İnsan haklarına yönelik tüm koruyucu önlemler yıkılmaya çalışılıyor'
Af Örgütü'nün bir diğer Türkiye uzmanı Marie Lucas da Türk hükümetinin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 15. maddesi çerçevesinde sözleşmenin askıya alınacağına yönelik açıklamasını eleştirdi. Lucas, Türk hükümetinin adım adım insan haklarını yönelik tüm koruyucu önlemleri yıkmaya çalıştığını belirtti.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi
Türkiye uzmanı, 'Türk hükümeti yasal olarak 15. madde kapsamındaki sözleşmeyi askıya alamaz, sadece acil durumlarda bazı maddelerini askıya alabilir. Bunu da ancak ispatlanır şekilde gerekli bir durum olması halinde yapabilir' dedi. Türkiye Başbakanı Yardımcısı Numan Kurtulmuş, OHAL kapsamında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 15. maddesi çerçevesinde sözleşmenin askıya alınacağını açıklamıştı.
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan çarşamba akşamı MGK ve Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, ülke genelinde üç aylık olağanüstü hal ilan edildiğini duyurmuş, olağanüstü halin demokrasilere karşı değil, demokrasiyi korumak amacıyla devreye sokulduğunu ifade etmişti.