Adına Dünya Kupası Düzenlenen Bu Artırılmış Gerçeklik Oyunu, Sokakları Hayali Bir Savaş Alanına Çeviriyor!
Bu oyunun adı HADO.
Karşılıklı iki takım yolladıkları enerji toplarıyla rakiplerini alt etmeye çalışıyor.
Tabii bu topları kollarındaki sensörler yardımıyla ateşliyor ve olası bir durumda gelen bombardımana bir kalkan kullanarak yanıt verilebiliyor. Süre sonunda daha fazla sayıya sahip olan takım oyunun kazananı oluyor.
HADO'nun ilk dünya kupası 2017'de yapıldı ve azımsanamayacak bir ilgiyle karşılaştı.
3 ülkeden 12 takım Japonya'da yarıştı ve kazanan takım 30.000 dolar ödülü evine götürdü. Turnuvanın birinci yılı için hiç de fena bir ödül değil, ne dersiniz? Bu yıl yapılacak turnuvada ödül 4 katına, 120.000 dolara yükselecek çünkü rekabet kızışıyor.
Bu yıl ABD'de de HADO etkinliklerini göreceğiz.
Aslında HADO hakemli, katı kurallı bir oyun değil, bu sebeple Japonya'da kimi AVM'lerde kitleler tarafından oynanıyor. Bizlerin yeni yeni karşılaştığı bu oyunun bu denli yaygın olmasının bir sebebi de HADO'nun yaratıcısı Meleap girişiminin Japonya'da doğmuş olması olabilir.
Zaten Meleap girişiminin işi de gücü de HADO.
Şirket geçtiğimiz yılın Kasım ayında 2.6 milyon dolarlık bir yatırım aldıktan sonra ABD ve Malezya pazarlarına açılma hedefini zaten koymuştu, dünya kupasındaki güncelleme girişimi takip edenleri pek de şaşırtmadı esasen.
HADO adını aslında hepimiz biliyoruz ama bu bilgi biraz derinlerde.
Street Fighter oyunun meşhur tekniği 'aduket' olarak hafızalarda uygun bir yere yerleştirsek de bu karşısındakinin canına okuyan tekniğin asıl adı Hadouken. Dilbilimi açısından baktığımızda hado, Japonca'da soyut bir enerji türü. Biraz da evrendeki titreşimlerden oluşan bir enerji bu, Japonlara göre.
Artırılmış gerçeklik e-Spor dünyasının merkezine doğru artırılmış bir hızla ilerliyor.
Dünya bu ödüllü turnuvalarda boy gösterirken, kim bilir bu yıl belki önümüzdeki yıl, sizce bir Türk takımıyla HADO Dünya Kupası'na katılır mıyız?
Yorum Yazın
Bu Türkiye'ye gelirse olanları anlatıyorum: Çocukların elince geçer, bunlar sokağın ortasında savaşıtken birine araba çarpar. Pokemon'un yasaklanması gibi y... Devamını Gör
japonya'ya gittigimde dragonball deneyecektim ama sanirim bunu deneyecegim :D
SAO Değil mi bu?