Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
ABD Başkan Adayı Kamala Harris Kimdir? Kamala Harris Kaç Yaşında, Nereli?

etiket ABD Başkan Adayı Kamala Harris Kimdir? Kamala Harris Kaç Yaşında, Nereli?

Dilara Bağcı
05.11.2024 - 14:22 Son Güncelleme: 05.11.2024 - 17:11

ABD, 5 Kasım günü seçim heyecanı yaşıyor. Demokrat Parti adayı Joe Biden'ın başkanlık seçimlerinden çekilmesinin ardından, yeni aday Kamala Harris oldu. Harris, bugüne kadar pek çok ilke imza atmıştı. ABD başkanı seçilmesi halinde Kamala Harris, ülkenin ilk siyahi kadın başkanı olacak. 

Peki Kamala Harris kimdir, nereli? Kamala Harris'in kökeni ne?

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Kamala Harris Kimdir?

Kamala Harris Kimdir?

Kamala Harris, Joe Biden'ın ABD seçimlerinden çekilmesiyle, Demokrat Parti'nin ABD Başkan Adayı oldu. 

Harris, ABD seçimlerinde yer alan ilk siyahi ve Asyalı kadın aday. Ayrıca, Kasım ayındaki seçimi kazanırsa Amerika'nın ilk kadın başkanı olarak da tarihe geçecek.

Kamala Harris Nereli?

Kamala Harris Nereli?

Harris, meme kanseri üzerine çalışan, diplomat kızı Hint asıllı bir bilim kadını annenin ve Stanford Üniversitesi’nde ekonomi profesörü olan Jamaika asıllı bir babanın iki kızından biri olarak dünyaya geldi.

Harris, ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Oakland kentinde dünyaya gelip burada büyüdü. Annesi Hindistanlı, babası ise Jamaikalı.

Kamala Harris Siyasete Nasıl Başladı?

Kamala Harris Siyasete Nasıl Başladı?

Harris, siyah okulu' olarak anılan başkent Washington’daki Howard Üniversitesi’nde siyaset bilim ve ekonomi üzerine lisansını aldı.

 Ardından San Francisco yakınlarındaki Hastings College of Law’da hukuk derecesini tamamlar tamamlamaz eyalette suç oranlarının yüksek olduğu Alameda County’de savcı olarak göreve başladı.

Kamala Harris'in Siyasi Hayatı

Kamala Harris'in Siyasi Hayatı

Harris, 2003 yılında San Francisco bölge savcısı oldu. Bu göreve gelen ilk siyah ve Asya kökenli kadın olma özelliğine sahip olan Harris, siyasete de bu şekilde giriş yaptı.

Harris ve Kaşıkçı Cinayeti

Harris ve Kaşıkçı Cinayeti

ABD Başkan adayı Kamala Harris, Ekim 2018'de gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda hayatını kaybetmesinin ardından Trump'ı bu cinayete 'göz yummakla' suçladı.

Harris, o dönemde ABD'nin Suudi Arabistan ile ilişkilerini 'temelden gözden geçirmesi' çağrısı yaptı.

Jamaika ve Hindistan kökenli göçmen bir anne babanın çocuğu olarak Kalifornia'da doğan Kamala Harris, sivil haklar konusundaki hassasiyeti ve hukukçu kimliğiyle ön plana çıktı.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Kamala Harris: Kaliforniya'nın ilk kadın başsavcısı

Kamala Harris: Kaliforniya'nın ilk kadın başsavcısı

Kamala Harris, 2010 yılında Kaliforniya'nın ilk kadın başsavcısı oldu. ABD'deki sisteme göre; bu makam Adalet Bakanlığı mevkisine yakın bir görev anlamına da geliyor. 

Bu görevinde Harris, ilk defa uyuşturucu suçuna bulaşmış kişilerin hapse girmek yerine liseden mezun olmalarına veya iş bulmalarına olanak sağlayan 'hayata dön' programını başlattı; ırkçılıkla mücadele ve ceza-usul adaletini sağlama dallarında programlar yürüttü. 

Polis cinayetlerini izlemek açısından memurların üzerlerine ilk kez vücut kameraları yerleştirilmesini sağladı.

ABD'nin ilk Hint asıllı senatörü

ABD'nin ilk Hint asıllı senatörü

Kariyerindeki tüm başarılar ve ilkler Harris'in 2017’de ABD’nin ikinci siyah kadın senatörü ve ilk Hint asıllı senatör olmasının önünü açtı. 

Kaliforniya’dan seçildiği senatörlük görevinde, iç güvenlik soruşturmalarından, hükümet işlerinden, istihbarattan, bütçeden ve adaletten sorumlu komitelerde görev yaptı. 

Harris yine Senato'daki görevi sırasında, Donald Trump’ın Yüksek Mahkeme üyeliğine aday gösterdiği Yargıç Brett Kavanaugh’nun, cinsel saldırı suçlamalarıyla ilgili Senato’da yürütülen soruşturmasında Kavanaugh’ya yönelttiği 'zor sorular' ile adından söz ettirdi.

Kamala Harris ilk kez 59 yaşında Başkanlık yarışına girdi.

Kamala Harris ilk kez 59 yaşında Başkanlık yarışına girdi.

59 yaşındaki Senatör, siyasi kariyerine 2019’da Demokrat Parti’den ABD Başkanlığı yarışına girerek devam etti. Adaylığı ilk başta büyük bir coşkuyla karşılansa ve televizyondaki tartışma programlarında rakiplerine karşı başarılı bir performans sergilese de hızlı yükseldiği anketlerde düşüşe geçince Aralık 2019’da başkanlık yarışından çekildi. 

Harris’in vaat ettiği değişimler arasında yargı sisteminde reform ve ırk adaletini sağlama tasarısı da vardı.

Üç ay sonra Biden'i desteklediğini açıkladı

Üç ay sonra Biden'i desteklediğini açıkladı

Çekildikten üç ay sonra başkanlık için Biden’ı desteklediğini, 'Ülkemize şerefle hizmet etmiş bir kişi ve ona her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Onun bir sonraki ABD Başkanı olarak seçilmesi için elimden gelen her şeyi yapacağım' diyerek duyurdu.

"Ermeni soykırımının tanınması için çalışacağım"

"Ermeni soykırımının tanınması için çalışacağım"

Dış politikadaki görüşleriyle bilinen Harris, 1915 olaylarının 'Ermeni soykırımı' olarak tanınması için çalıştı.

Harris, 2019'da senatörler Bob Menendez ve Ted Cruz ile birlikte ABD Senatosu'na 1915 olaylarını soykırım olarak tanınması için önerge verdi.

Senato'da yapılan oylamada kabul edilen tasarı ABD Başkanı Trump'tan geri dönmüştü.

Harris bir açıklamasında 'İnsanlık tarihinin en karanlık zamanlarından biri olan Ermeni soykırımının uygun bir şekilde tanınması için Ermeni toplumunun yanında olacağım' ifadesini kullanmıştı.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
2022 yılında Ege Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü'nden mezun oldum. Farklı alanlarda tercümanlık ve metin yazarlığı yaptım. Henüz öğrencilik yıllarımda merak saldığım içerik dünyası, profesyonel hayatımın büyük bir parçası haline geldi. Onedio'da Yaşam Editörü olarak dünyadaki en güncel haberleri takip ediyor, yaşamın içinden dikkat çekici konuları sizlere aktarıyorum. Z kuşağının bir üyesi olarak internet dünyasının içine doğdum, şimdi ise onu şekillendiriyorum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
175
66
49
23
11
6
4
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Dean Winchester

Olmayan ermeni soykırımını tanımakta sana başarılar. Kanıtları varsa tüm dünyayla paylaş lütfen. Hangi kanıtları paylaşacaksan artık orası da muallak.

edwardo

Wikipediye bak istersen

the-wizard

trump eğlenceliydi lan bidon'dan her türlü daha gideri var. troll başkan.

"Akıllı Sıralama" filtresinde tüm yorumlara ulaşamıyor olabilirsiniz.
Rahatsız edici veya saldırgan yorumlar, "Tarihe Göre" filtresi altında yer almaktadır.