Görüş Bildir
Haberler
AB, Yunanistan'daki Referandumu Bekleyecek

AB, Yunanistan'daki Referandumu Bekleyecek

Deniz Gök
01.07.2015 - 21:01 Son Güncelleme: 02.07.2015 - 10:26
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Euro Bölgesi Maliye Bakanları, düzenledikleri telekonferansta pazar günkü referandumu bekleme kararı aldı. Beyaz Saray’dan da konuya ilişkin açıklama geldi.

Brüksel'de bir araya gelen Euro Bölgesi Maliye Bakanları, Atina'nın borç krizi konusunda yeni bir görüşme yapmadan önce, pazar günü yapılacak referandumu beklemeye karar verdi.

Slovakya Maliye Bakanı Peter Kazimir, Twitter hesabında “Euro Bölgesi, daha fazla görüşmeden önce Yunanistan referandumdan çıkacak sonucu bekleme konusunda uzlaşı sağladı” ifadelerini yazdı.

AB Konsey Başkanı Donald Tusk da Twitter'da, 'Avrupa Yunanistan'a yardım etmeyi arzuluyor. Ancak kimseye isteği dışında yardım edilemez. Yunanistan referandumunun sonucunu bekleyelim' yazdı.

Yunanistan salı günü yaklaşık 30 milyar euroluk üçüncü bir yardım programı için son dakika teklifi yapmıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Beyaz Saray'dan Yunanistan açıklaması

Beyaz Saray'dan Yunanistan açıklaması

Beyaz Saray da borç krizine ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, Yunanistan'ın mali krizi konusundaki müzakerelere katılan herkesin, ülkenin Euro Bölgesi'nde kalmasını istediğine inanıldığı bildirildi.

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, ABD'nin tüm taraflara sorunun çözülmesinde ortak çıkarlar üzerinde mutabakat sağlamaları için cesaret verdiğini söyledi.

Tsipras halka seslendi, referandumda 'Hayır' oyu istedi

Tsipras halka seslendi, referandumda 'Hayır' oyu istedi

Halka seslenen Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, Pazar günkü referandumda 'hayır' oyu kullanılmasını istedi.

Tsipras şunları söyledi:

''Hayır' adil bir topluma, ekonomik yüklerin adil şekilde dağıtılmasına verilen onaydır. 'Hayır' ile insani kriz göğüslenecek. Bazı kesimler gizli bir planla Yunanistan'ı Eurozone'dan çıkarmak istediğimizi öne sürüyorlar. Yalan söylüyorlar. Sorumluluklarımın farkındayım. Demokrasi değil, işbirlikçi hükümetler darbe demektir. Kriz dönemi fazla sürmeyecek. Maaşlar ve bankadaki mevduatlar kaybolmayacak.'

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Yunanistan lideri, aynı dakikalarda sosyal medyadan paylaştığı mesajlarda da şunları söyledi:

'Pazar günkü referandum ülkenin Eurozone'da kalmasıyla ilgili değildir. 

Referandum kararımızdan sonra müzakere masasına borcun yapılandırılması ile ilgili daha iyi teklifler gelmeye başladı. Yunanistan halkı için daha iyi koşullar yaratan referandumdan sonra Pazartesi günü Yunanistan hükümeti müzakere masasında yer alacak. 

Halkın kararı, hükümetin iradesinden daha kuvvetlidir.

Dayanışmanın hakim olduğu bir Avrupa'da, hükümetin halkın onayını talep etmesi için bankaların kapanması kabul edilemez.

Oxi (Hayır) bir basit slogan değildir. Hayır, daha iyi bir anlaşma için bir adımdır. Hayır, Avrupa ile çatışma demek değildir. Hayır, değerler Avrupası'na dönüştür. Hayır, kuvvetli tazyik demektir.

Toplumsal açıdan adil, yükü çalışanlardan ve emeklilerden alıp varlık sahiplerine kanalize edecek bir anlaşma arzuluyoruz. Gizli planımın olduğunu öne sürüyorlar. Hayır galip gelirse ülkeyi AB'den çıkaracakmışız.

Yunanistanlı kadınlar ve erkekler, göstermiş olduğunuz soğukkanlılık için can-ı gönülden teşekkür ederim. Maaşlar ve emekli maaşları kaybolmayacak. Vatandaşlar bankadaki paralarını yurtdışına kaçırmasın, paraları kaybolmayacak. 

Şanlı bir demokrasi sayfası açalım. Daha iyi bir anlaşma için umut yaratalım. Ebeveynlerimize, çocuklarımıza, kendimize sorumluluklarımız var. Tarihe karşı sorumluluklarımız var.

Maduro'dan Tsipras'a destek

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, bugünkü halka seslenişinde, Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras ile Yunan halkına desteğini dile getirdi.

'Yunan demokrasisi en az 2 bin yaşında ve onlar tüm meydan okumalara demokrasiyle yanıt verecekler' diyen Maduro, Yunan vatandaşları Troyka'nın (kreditörler) dikte politikasına karşı mücadeleye çağırdı.

DW ve Sputnik News

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam