Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Acı Gerçek...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Acı Gerçek...

yelda kahveci
08.03.2014 - 15:40
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

İHD: 2 Ayda 27 Kadın Öldürüldü

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde acı gerçek: Türkiye’de 2013 yılında 237 kadın cinayete kurban gitti. Sadece iki ayda 27 kadın öldürüldü.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Kadın Hakları Komisyonu’nun derlediği 2014 Ocak-Şubat ayına dair verilerine göre, son iki ay içerisinde 27 kadın erkekler tarafından öldürülürken, 27 kadın da yaralandı. Tecavüze maruz kalan kadın sayısı ise 21 . Derlenen bu veriler üzerine Komisyon tarafından yapılan açıklamada, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadına yönelik hak ihlallerinin sistematik olarak devam ettiği vurgulandı. Bunun nedeni olarak da şiddeti olağan gören, şiddeti meşrulaştırma yönünde açık mesajlar veren, toplumsal değerler ve normları besleyen bir erkek egemen kültürün kadınların üstündeki tahakkümünün sürmesi gösterildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından yapılan açıklamaya göre ise 2013 yılında 237 kadın cinayete kurban gitti. Öldürülen kadınlardan 25′i koruma talep etmişken 18′i koruma alabildi. 2013 yılında en fazla kadın cinayetinin yaşandığı 5 il; İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Antalya ve Gaziantep oldu. Kadınların büyük bir kısmı boşanmak veya ayrılmak istediği için öldürüldü.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından yapılan açıklamada Türkiye’de yıllara göre 2008′de 80, 2009′da 109, 2010′da 180, 2011′de 121, 2012′de 210, 2013′de 189 (İlk 10 ayda) kadın cinayete kurban gitti.

Batman Barosu Kadın Komisyonu’nun hazırladığı kadına şiddet raporuna göre, bir yıl içinde 634 kadın şiddet başvurusunda bulundu; 1 Ocak tarihinden itibaren ise 110 kadın şiddet nedeniyle koruma talep etti. Kadına yönelik şiddetin sistematik olarak devam ettiğini söyleyen Komisyon Başkanı Pınar Bulut, ”12 yaşında evlendirilen, 13 yaşında anne olan, 14 yaşında ölen çocukların ülkesinde yaşıyoruz” dedi.

Batman Barosu Kadın Komisyonu, kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla, üzerinde, ‘Kadına şiddete son, şiddete uğradığınızda bize ulaşın’ yazılı ıslak mendileri, kahvelere, restoranlara dağıtıyor.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Batman’daki tutuklu kadınları ziyaret ettiklerini ifade eden Kadın Komisyonu Başkanı avukat Pınar Bulut, bölgedeki kadınların aldığı eğitimin hala yetersiz olduğunu belirterek, “Yöremizde hala kadınlar daha az eğitim almakta, okuma yazma öğrenmeleri hala engellenmekte, yoksulluğa mahkum kılınmaktadır. Kadına yönelik ayrımcılık ve bunun uzantısı şiddet, bir insan hakları ihlalidir, münferit değil, sistematiktir. Bu nedenle engellenmesi de ancak sistemli ve etkin bir mücadeleyle gerçekleştirilebilir. 12 yaşında evlendirilen, 13 yaşında anne olan, 14 yaşında ölen çocukların ülkesinde yaşıyoruz” dedi.

Bölgede yaşayan kız çocuklarının kaderinin böyle olmaması gerektiğine dikkat çeken Bulut, şunları söyledi:

“Komisyon olarak, sorunun önüne geçilmesi için, evlilik yaşı 18′in doldurulması koşuluna bağlanması gerektiğini kanaatindeyiz. Ayrıca TCK’da cinsel istismar mağduru çocuk yaşı 15′ten 18′e çıkarılmalı. Batman’da geçtiğimiz 8 Mart’tan bu yana 634 kadına yönelik şiddet başvurusu bulunmaktadır. Sadece 1 Ocak 2014 itibaren bugüne kadar 110 kadın mahkemeden koruma talebinde bulunmuştur. Ayrıca mahkeme incelendiğinde bir gün içerisinde 14 koruma kararının alındığı hususu dikkat çekmektedir. Bir günde 14 kadının şiddete maruz kalması nedeniyle mahkemeye başvurması, vahim tablo karşısında acil önlem alınmalıdır.”

Kayseri Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Zuhal Coşkun da, 2012 yılında 18 yaş altında evlendirilen, resmi kayıtlarda yer alan kız çocuk sayısının 40.428 olduğunu açıkladı. Coşkun, çocuk haklarının insan haklarının somut içeriğini oluşturduğunu belirterek şöyle dedi:

“Çocuk gelinler sorunu, yoksulluk, ataerkil zihniyet, çok çocuklu aile yapısı, kadının eğitimsizliği, kadının statüsünün düşüklüğü, toplumsal cinsiyet ayrımcılığı gibi çok yönlü nedenlerden kaynaklanmaktadır. ‘Çocuk Gelin’, ‘Çocuk Anne’ olgusunu beraberinde getirmekte, erken yaşta evlilikler kız çocuklarının cinsel sağlık ve üreme sağlığı haklarını ihlal etmekte, anne-bebek ölümlerine yol açmaktadır. 2012 yılında 18 yaş altında evlendirilen, resmi kayıtlarda yer alan kız çocuk sayısı 40 bin 428′dir. Evlilik yaşı 18 yaşını doldurması koşuluna bağlanmalı; TCK’da cinsel istismar mağduru çocuk yaşı 15 yaştan 18 yaşa çıkarılmalıdır.”

Zete

Kaynak: http://zete.com/2014/03/ihd-2-ayda-27...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam