Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Sultan Ahmet Cami Nerede? 17. Yüzyıla Damga Vuran 6 Tane Minareli Sultan Ahmet Cami’nin Tarihi ve Mimarisi

Sultan Ahmet Cami Nerede? 17. Yüzyıla Damga Vuran 6 Tane Minareli Sultan Ahmet Cami’nin Tarihi ve Mimarisi

Nur YILMAZ
26.05.2023 - 14:17

İstanbul'un en görkemli yapılarından birisi olan Sultan Ahmet Cami 17. yüzyılda Sedefkâr Mehmed Ağa tarafından yapılan bir eserdir. Yapımı 1617'de tamamlanan Sultan Ahmet Cami'nin mimarı Mimar Sinan'ın öğrencisidir. Anıtsal bir eser olarak kabul edilen Sultan Ahmet Cami, Osmanlı mimarisinin klasik dönemine ait bir eserdir. Bu eser, Türk-İslam sanatının önemli bir örneğidir. Sultan Ahmet Cami, dört minaresiyle bilinmektedir. İstanbul denilince ilk akıllara gelen eserlerden birisi olan Sultan Ahmet Cami nerededir, nasıl gidilir?

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Sultan Ahmet Cami Nerede?

Sultan Ahmet Cami Nerede?

Sultan Ahmet Cami, İstanbul'da yer almaktadır. Tam olarak İstanbul'un tarihi yarımadası olarak bilinen Sultanahmet Meydanı'nda bulunur. Bu nedenle Sultan Ahmet Cami, Sultanahmet Meydanı'nda konumlanmıştır. İstanbul'un tarihi ve turistik merkezlerinden biri olan Sultanahmet bölgesi, cami, Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı ve diğer önemli tarihi yapılarıyla ünlüdür. Sultan Ahmet Cami, İstanbul'un en ikonik ve tanınmış camilerinden biridir ve şehrin turistik cazibe merkezlerinden biri olarak ziyaretçi akınına uğrar.

Adres: Binbirdirek, At Meydanı Cd No:10, 34122 Fatih/İstanbul

Sultan Ahmet Cami’ne Nasıl Gidilir?

Sultan Ahmet Cami’ne Nasıl Gidilir?

Tarihi Yarımada'da Fatih ilçesi sınırları içerisinde kalan Sultan Ahmet Cami'ye kolay bir şekilde ulaşmak istiyorsanız Bağcılar-Kabataş tramvay hattını tercih etmenizi öneririz. Tramvay hattının bu durağı tam caminin önünde bulunan yolda yer almaktadır.

Anadolu Yakası'ndan gelecekseniz Kadıköy veya Üsküdar'dan kalkan Eminönü vapurlarını tercih edebilirsiniz. Vapurdan indiğinizde Eminönü'nde ki tramvay durağından Bağcılar-Kabataş hattına gidebilirsiniz. Vapura binemem beni deniz tutar diyenlerdenseniz, Sultan Ahmet'e gelirken Marmaray tercihi tam size göre olabilir. Marmaray'da Sirkeci durağında inerek Bağcılar-Kabataş hattına geçiş yapabilirsiniz. 

Özel araç ile Sultan Ahmet Cami'ye gelecekseniz çevresindeki sokaklar trafiğe kapalı bilmeniz de fayda var. 

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Sultan Ahmet Cami Giriş Ücretleri ve Açık Olduğu Saatler

Sultanahmet Cami
  • Ücretlendirme: Girişler ücretsiz

  • Çalışma Saatleri: 24 saat açık.

  • Mimarı: Sedefkâr Mehmed Ağa

  • Açılış tarihi: 1616

  • Kapasite: 10.000

  • Yapım başlangıç tarihi: 1609

  • Mimari tarzları: İslâmi Mimari, Osmanlı Mimarisi

  • Defnedilen kişiler: Sultan I. Ahmed, Kösem Sultan, IV. Murad, II. Osman, Gevherhan Sultan, Şehzade Süleyman

Sultan Ahmet Cami'yi Gezmeye Ne Kadar Zaman Ayrılmalı?

Kış mevsiminde gitmeyi tercih etmediyseniz kapıda 1 saat beklemeye hazırlıklı olmalısınız. 1 saat bekleyip içeri girdikten sonra camiyi gezmek 10 ila 20 dakikanızı alacaktır.

Sultan Ahmet Cami’nde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sultanahmet Cami

Dikkat etmeniz gereken ilk unsur kılık ve kıyafet. İbadete açık olan bu dini yapı da manevi değerlere ve içeride ibadet yapan kişilere saygı olarak giydiklerinize dikkat etmeniz isteniyor. Mini etek, şort, omzu açık ya da kolsuz bluz ile ve üst ve başınız açık içeri giremiyorsunuz. Bu sebep ile yaz mevsiminde buna dikkat ederek gitmenizde fayda var. Cami turistler için girişte bulunan kabinler de kumaştan tek parça elbise vererek bu konuda bir çözüm bulmuş.

İbadet ve ziyaret yerleri ayrılan bu camide sessizlik ikinci bir önemli noktadır. İçeride ibadet eden kişilerin gürültüden etkilenmemesi adına böyle önemli bir kural koyulmuş.

Ramazan aylarında belediyenin iftar çadırlarının burada olduğunu belirtmekte fayda var. Sultan Ahmet meydanında kurulan bu iftar çadırları nedeni ile caminin bahçesinde oruç açmayı bekleyen bir kalabalık oluyor.

Sultan Ahmet Cami ile aynı külliye içerisinde yer alan Arasta Çarşısı alışveriş için ziyaretçilerin uğrak noktasıdır. Özellikle uzak bir yerlerden geldiyseniz gittiğiniz güne dair hatıra ve hediyelik almak istiyorsanız bu çarşı tam size göre.

Sultan Ahmet’in tarihi ve mimari özelliklerini keşfedelim, işte Sultan Ahmet Cami'nin mimari özelliklerine dair detaylar... 👇

Sultan Ahmet Cami’nin Tarihi

Sultanahmet Cami

Yaşı 14 iken tahta çıkan ve 19 yaşında kendi ismini taşıyan bir cami yaptırılmasını isteyen Sultan I Ahmet'tir. Sultan I. Ahmet kendi adına yaptıracağı bu caminin İstanbul'un her yerinden gözükmesini istemiş. Bunun yanı sıra bu caminin sanat yönü ile de ön planda olmasını istemiştir. Bu sebepten hem mimar hem sedef ustası olan Mimar Sedefkar Mehmet Ağa ile anlaşmıştır.

Sultan Ahmet Cami'nin yapıldığı 17. yüzyılda Osmanlı'nın ekonomik gücü hayli zayıflamıştı. Bu tarihte Osmanlı'da toprak kayıpları yaşanmakta ve Anadolu'da isyanlar başlamıştı. Sultan Ahmet Cami savaş ganimetlerinden değil, devlet hazinesinden yapılınca tepkiler çığ gibi büyümüştür.

1590 ila 1617 seneleri arasında külliye olarak inşa edilmiştir. İlk olarak cami, sonra arasta ve en sonda hünkar kasrı bölümleri tören ile açılmıştır. 27 yaşında vefat eden I. Ahmet Sultan Ahmet Cami'ye defnedilmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Sultan Ahmet Cami ve 6 minarenin özellikleri

Sultan Ahmet Cami ve 6 minarenin özellikleri

Ayasofya Kudüs'te bulunan Süleyman Mabedi'ni Süleymaniye ise Ayasofya'yı aşmak istemiştir. Bu rekabetin sonunda Sultan Ahmet Cami'nin atalarına saygısızlık yapmaması adına sadece Ayasofya'yı aşmasına karar verilmiştir. Sultan Ahmet Cami, Osmanlı tarihinde eşi benzeri olmayan 6 minaresi ile görkemli bir yapı yapılmış. Ancak bu 6 minare bazı tartışmalara neden olmuştur. Yapıldığı dönemde 6 tane minaresinin olması Kâbe'de bulunan camiye saygısızlık olarak nitelendirilmiştir. Bu tartışmalara son vermek için Sultan I. Ahmet Kâbe'de bulunan camiye 7. minareyi ekletmiştir.

Sultan Ahmet Cami’nin Mimari Özellikleri

Sultanahmet Cami

Sultan Ahmet Cami,1590-1617 seneleri arasında bir külliye olarak tamamlanmıştır. Külliye'nin içerisinde;

  • Cami,

  • Hünkar kasrı, 

  • Sibyan mektebi, 

  • Medrese, 

  • Arasta, 

  • Darüşşifa, 

  • İmarethane

  • Konuk evi 

  • Türbeler

Bu külliyenin en göz alıcı yerinin cami olduğunu söylemeye gerek var mı, bilmiyoruz. Caminin çevresi pencereli ve sekiz kapılı duvarlar ile çevrilidir. Caminin ön ve yan taraflarında geniş avlular bulunmaktadır. Batı'da kalan avlu girişlerinin üst kısmında demir bir zincir asılı durmaktadır. Bunun nedeni ise camiye padişah bile olsan saygı duymalı ve kendine çeki düzen vermelisindir. 

Camide iki tanesi ön tarafta kalan dört tanesi ise dört köşede olmak üzere 6 tane minaresi bulunmaktadır. Minarelerin dört tanesi üç iki tanesi ise iki şerefelidir. Bu şekilde yapılmasının nedeni ise Sultan I. Ahmet'in 16. padişah olduğunu vurgulamaktır.

Sultan Ahmet Cami’nin İç Mimarisi

Sultanahmet Cami

Caminin iç kısmından bahsedecek olursak 26 sütun, 30 kubbeden oluşan, şadırvanlı, kare ve mermer bir iç avludan oluşmaktadır. Çapı 24 metre yüksekliği ise 43 metreden oluşan ana kubbeli kare bir plan üzerine tasarlanmıştır. Ana kubbe çapı beşer metre olan dört adet fil ayağı ile taşınmaktadır. Ana kubbede ve yarım kubbelerde bulunan toplam 5 sıra dizilmiş 260 adet pencere ile hiçbir camide olmayan bir aydınlık Sultan Ahmet Cami'de sizi karşılıyor. 

Caminin içerisine girebileceğiniz 3 adet kapı bulunmaktadır. Esas kapı olan Hipodrom kapısından girdiğinizde karşınıza mermer mihrap ve onun yan tarafında minber karşınızda kalacak. Bu bölümde Mehmet Ağa'nın mimarlığını ressamlığı ile nasıl başarılı bir şekilde birleştirdiğini görebilirsiniz. Mehmet Ağa'nın Mimar Sinan'ın öğrencisi olduğunu dipnot olarak düşmekte fayda görüyoruz.

Mavi Cami (Blue Mosque)

Sultanahmet Cami

Camiye dilediğiniz kapıdan girin karşınızda çinili, süslü ve renkli bir manzara bulunmaktadır. Tüm duvarlarda mavi, yeşil, kırmızı ve firuze renkli ağırlıklı olarak bitki motifleri ile yapılmış çini panolar bulunmaktadır. 

Turistler arasında Sultan Ahmet Cami 'Blue Mosque' olarak anılmaktadır. Nedeni ise bahsettiğimiz mavi çinilerin neden olduğu mavi tonlarında ki iç mekân görüntüsüdür.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın