Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
6 Seçim Yasası Yeniden Yazılıyor: Önce Çıkan 9 Başlık ile 2019’a 'Uyum Paketi'
Türkiye’nin 2019’da resmen geçeceği yeni siyasi sisteme ilişkin hazırlıklar sürüyor. 16 Nisan referandumuyla kabul edilen Anayasa değişikliğine paralel olarak, acil düzenleme gerektiren konularda adım atıldı ve “uyum yasaları” çalışmalarında son aşamaya gelindi. Bugün basına yansıyan bilgilere göre iktidar partisi, başkanlık sistemine geçiş amaçlı anayasa değişikliğine uyum için 6 seçim yasasını yeniden kaleme alıyor. Seçim barajı ve benzeri temel düzenlemeler üzerindeki tartışmalar sürerken, bazı düzenlemelerde ise ilerleme kaydedildi.
Çalışmalar hâlâ sürüyor. Kesinleşen hükümlerin yanı sıra tartışılan başlıklara yakından bakalım...
1. Ağırlıklı olarak İçişleri ve Adalet bakanlıklarının yürüttüğü çalışmanın yeni yasama döneminde kanunlaşması planlanıyor.
2. Anayasa değişikliği ile milletvekili seçilme yaşı 18’e indirildi. Uyum yasaları kapsamında belediye başkanı ve muhtar adayları için de 25 olan yaş sınırının 18’e indirilmesi için çalışma yapılıyor.
3. Yasalardan ‘ana muhalefet partisi’ ifadesi ayıklanıyor. Tüm düzenlemelerde ‘birinci, ikinci, üçüncü parti’ ifadesi kullanılıyor.
4. Her parti tek aday gösterecek. Bu, yedek aday veya ‘tavşan aday’ adı verilen ve olağanüstü durumlarda, bu adayın devreye sokulması anlamına gelen ikinci bir aday gösterilmesini engelleyecek.
5. Yapılan düzenlemelerden en çarpıcısı, 2019’dan sonra cumhurbaşkanı adaylarının, partileriyle birlikte kampanya yapacak olması...
Anayasa değişikliği ile partili cumhurbaşkanlığının önü açılmış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Ak Parti Genel Başkanlığı görevini üstlenmişti. Seçim yasasında yapılacak düzenlemeye göre cumhurbaşkanı adayları, kampanya boyunca, kendisini aday gösteren partinin logosu, bayrağı ve amblemini kullanabilecek. Kampanyayı parti yönetimiyle birlikte yapabilecek. Partinin tüm mekânlarından ve imkânlarından yararlanabilecek. Oy pusulasında partisinin amblemini kullanabilecek.
Bağımsız cumhurbaşkanı adayları ise sadece kendi ismi ve sloganlarıyla yarışa girecek.
6. Bağımsız isimlerin, 100 bin kişinin imzasıyla cumhurbaşkanı adayı olmasına olanak sağlayan hüküm ise ayrıntılandırılıyor.
7. Yerel seçime yetiştirilecek
8. Kulislerde, seçim barajında değişiklik yapılıp yapılmayacağı konusunun ise siyasi gelişme ve tartışmalara göre netleşebileceği ifade ediliyor.
9. Seçimlerin Temel Hükümleri Hakkında Kanun, Siyasi Partiler Kanunu, Mahalli İdareler Seçimi Kanunu gibi farklı yasalarla düzenlenen seçim yasalarının tek bir yasada toplu olarak düzenlenmesi de gündemde.
Kaynaklar: Gökçer Tahincioğlu, Milliyet / Nuray Babacan, Hürriyet
Yorum Yazın
En anlamsız gelen ve mantığa oturtamadığım kısım 18 yaş takıntısı çok saçma abi o yaşta ki insan ergenlikten tam çıkamamış üniversite mezunu bile olmayan beb... Devamını Gör
Bunun hiçbir mantıklı yanı yok. Uygulanabilir yanı da yok. Anca milletvekilliği için (her ne kadar mantıksız argüman desen de) kendi yakınları veya çoluk çoc... Devamını Gör
AKP son referandumda hileyle anca 51%'i görmüştü. Bence bu sefer kendilerini yeni hilelerle garanti altına almaya çalışıyorlar.
Baraj kalksın çok gereksiz. Ayrıca partilerin adaysız kalmasının önüne geçebilmek için yedek aday belirlenme şartı gelmeli bakarsın fetöcü falan çıkar!!!