Çözüm Süreci: 6 Adımda Yol Haritası
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, hükümetin, çözüm sürecinin yol haritasın “taslağını” kendilerine gösterdiğini, ancak “ayrıntılı” olan yol haritasını kendilerine sunmadığını bildirdi. Baluken’in işaretini verdiği harita taslağının 6 adımdan oluştuğu ve en kritik takvimin şubat ayındaki geri çekilme olduğu belirtiliyor.
Baluken’in Meclis’te düzenlediği basın toplantısının ardından HDP grup odasındaparti yöneticileri ve milletvekilleri bir araya gelerek durum değerlendirmesinde bulundu.
Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre taslak 6 maddelik bir takvimden oluşuyor.
Buna göre ilk aşamada geçen hafta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İzleme ve Koordinasyon Kurulları hayata geçirilecek. Taslakta öngörülen takvimde en kritik aşamayı, ikinci adım olarak şubat ayında gerçekleşmesi planlanan geri çekilme oluşturuyor. Bunun ardından atılacak diğer adımlar da şöyle sıralanıyor:
Geri çekilmeye bağlı olarak PKK’nin Türkiye’ye karşı silah kullanmaktan vazgeçtiğini açıklaması.
Geri dönüşlerin sağlanması.
Geri dönenlerin rehabilitasyon ve topluma kazandırılması.
PKK’lilerin tamamı değil ancak bazı isimlerine aktif siyaset yapma olanağının sağlanması yolunda yasal idari adımların atılması.
‘İç savaşa götürür’
Baluken Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kobani eylemlerinde çıkan olaylar nedeniyle, “polis ve askerin artık sadece kalkan kullanmayacağını” belirterek, ipuçlarını verdiği polisin yetkilerini artırmaya dönük yasal düzenleme hazırlığı ile soru üzerine Baluken, böyle bir düzenlemenin “ateşe benzin dökmek” anlamına geleceğini söyledi. Baluken, böyle bir paketin Meclis’e gelmesi halinde ülkeyi “kaos ve iç savaşa götürecek” ciddi toplumsal olaylar yaşanabileceğini belirterek, “Sokakta bu kadar polis kurşunuyla öldürülen çocuk varken polisin kalkanla değil silahla gerekeni yapacağı vurgusunu büyük bir kaygıyla takip ettik” dedi.
Baluken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kobani eylemlerinde çıkan olaylarda yaşamını yitiren 40 yurttaşın “katili” olarak HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı sorumlu tutmasıyla ilgili bir soru üzerine de, kutuplaştırmayı artıracak söylemlerden kaçınılması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin tarihi bir eşikten geçtiğini belirten Baluken, “Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan ve hükümet yetkililerinin yaptığı her açıklamada kutuplaşmayı artıracak söylemlerden çok toplumsal barışı sağlayacak vurgulara önem vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Partimiz üzerindeki, eski hafızamızda bütün canlılığıyla duran linç kampanyalarına tekrar başvuruldu. Halkımız, barış, çözüm istiyor, kan akmamasını istiyor. Siyasetçilerin ve yetkililerin de kullandıkları dilde buna dikkat etmeleri son derece önemlidir” karşılığını verdi.
Cumhuriyet