5 Yılda 129 Bin Hektar Orman Tahsise Gitti
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 2007-2011 yılları arasında çeşitli gerekçelerle 129 bin 746 hektar orman alanını tahsis ettiğini belirterek, 'Tahsisler ve kesimlerle ormanlarımız hızla yok ediliyor' dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi veren Moroğlu, 2014 yılında ne kadar orman alanını kimlere tahsis edildiğini sordu. CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 2007- 2011 yılları arasında çeşitli gerekçelerle 129 bin 746 hektar orman alanını tahsis ettiğini belirterek, 'Bir yandan tahsisler bir yandan gençleştirme adıyla yapılan kesimlerle ormanlarımız hızla yok ediliyor' dedi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na bir soru önergesi veren Mustafa Moroğlu şöyle konuştu:
'Orman Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve 2013-17 yılları arasını kapsayan Stratejik Plan'da Orman Kanunu'nun 16 ve 18. maddelerine göre verilen izinler cetvelinden 2007- 11 yılları arasında maden işletme, maden tesis, petrol, kereste fabrikası, su ürünleri tesisi ve RES kurulumu gibi gerekçelerle 19 bin 483 başvuru karşılığında 42 bin 510 hektar orman alanının tahsis edildiğini görüyoruz. Orman Kanunu'nun 17'nci maddesine göre verilen izinler kapsamında ise bedelli, bedelsiz, turistik tesis yapımı, üniversite alanı, özel ağaçlandırma gibi gerekçelerle ise 2 bin 64 başvuru karşılığında 87 bin 236 hektar orman alanının tahsis edildiği ortaya çıkıyor. Bu rakamlar bize sadece 5 yıl içinde 129 bin 746 hektar orman alanının tahsis edildiğini, başka bir ifade ile 5 yılda bu genişlikle orman alanını kaybettiğimiz sonucu veriyor.'
2007-2011 yılları arasında yalnızca maden işletmeleri ve maden tesisi kurulması amacıyla Orman Genel Müdürlüğü'ne 18.843 başvuru yapıldığının belirlendiğini söyleyen CHP İzmir Milletvekili Moroğlu, şöyle dedi:
'Yalnızca maden işletmeleri ve tesisleri için 5 yılda gözden çıkarılan orman alanı miktarının 42 bin 233 hektara ulaştığını görüyoruz. Son dönemde otoyol inşaatları için Türkiye'nin en verimli orman alanlarının bile nasıl gözden çıkarıldığını kamuoyu yakından takip ediyor. Bunun yanısıra Orman Genel Müdürlüğü uzun bir süredir seyreltme adı altında orman varlığının en zayıf olduğu yörelerde bile geriye dikili tek bir ağaç bırakmadan ormanları yok ediyor. Orman alanının yok denecek kadar az olduğu Yozgat ve Tunceli'de bile kesim yapıldığını biliyoruz. Bunun dışında belirleyebildiklerimizden Karaburun, Çeşme, Finike, Abana, Uşak, Sarıkamış ve Menderes son dönemde ağaç kesiminin en yoğun yaşandığı yerlerden. AKP'nin Orman ve Su İşleri Bakanlığı Türkiye'nin zaten yetersiz olan orman alanlarını ya da tahsis ederek ya da seyrelterek ortadan kaldırıyor.'
- DHA