250 Tl İle Nasıl Geçinilir?
250 Tl İle Nasıl Geçinilir?
İzmir Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Ralı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Meltem Öztürk, iş kazası ve meslek hastalıkları sonucu engelli hale gelen ve iş göremez aylığı bağlanan işçilerin durumu hakkında Sürekli iş göremezlik geliri mi, sosyal sadaka mı? başlıklı bir konferans verdi. İş kazası sonucu engelli hale gelen ve bağlanan iş göremezlik aylıkları ile geçinmekte büyük sıkıntı çeken işçilerin de görüş bildirdikleri konferansa, İzmir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Merdan Hekimoğlu, Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Nazım Sözer, Dokuz Eylül Üniversitesi İİBF ÇEKO Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Saraç ve öğrenciler katıldı.
Sunumuna, Türkiyede her 6 dakikada bir iş kazasının yaşandığı bilgisini paylaşarak başlayan Yrd. Doç. Dr. Meltem Öztürk, 2012 yılında Türkiyede 74 bin 871 iş kazası yaşandı. Bu iş kazaları sonucu 1700 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 36 kişi iş kazası sonucu, 2 bin 73 kişi de mesleki hastalık sonucu sürekli iş göremez hale geldi. Durum bu kadar vahimken, yıllarca sigortalı adına iş kazası ve meslek hastalığı sigortası kolundan prim tahsil etmiş olan SGK, iş kazası sonrasında güvence olma sözünü tutamıyor diye konuştu.
Yaptıkları araştırmalar sonucu SGK tarafından bağlanan aylıkların 70-80 TLye kadar düşebildiğini gördüklerini belirten Öztürk, 506 sayılı kanunda yer alan Bir sigortalı yüzde 25in üzerinde sürekli iş göremez duruma gelirse ona bağlanacak gelir, asgari ücretin yüzde 70inin altına düşemez' alt sınırının 2008 yılında uygulamaya konan 5510 sayılı kanunda olmaması, çok ciddi mağduriyetlere neden olmaktadır. İş kazası sonucu aynı iş göremezlik oranına sahip olan bir kişi eski uygulama ile 800 TL, yeni uygulama ile 150 TL aylık alabilmekte, bu durum da SGKya olan güveni sarsmaktadır açıklamasında bulundu.
İş kazalarındaki ağır kusur ve yüzde 5lik kusur indirimi uygulamasının da mağduriyetlerde önemli rol oynadığına dikkat çeken Öztürk, devletin engellilere bağladığı aylıkların, SGKnın iş göremez duruma gelen kişilere bağladığı aylıklardan fazla olmasının tabloyu daha da kötümser bir hale getirdiğini söyledi. Öztürk, bu durumdaki sigortalıların, SGKnın bağladığı düşür gelir yüzünden daha fazla olan sosyal yardımlara da başvuramadığını hatırlattı.
3 ÇOCUK VE BİR ASGARİ ÜCRET
Beton fabrikasında çalışırken geçirdiği iş kazası sonucu vücudunun yüzde 90ı yanan, iki elini kullanamaz hale gelen ve yüzde 79 engelliliği nedeni ile başka bir işte de çalışamayan Ramazan Aymergen, 250 TL iş göremez aylığı ile 5 kişilik bir aile nasıl geçinir? diye sordu. İki sene önce meydana gelen ve 3 ay komada kaldığı kaza sonucu 250 TL aylığın 1 sene sonra bağlandığını belirten Aymergen, 3 çocuğum var ve onun asgari ücretinden başka gelirimiz yok dedi.
139 TL AYLIK
2011 Yılında kaza geçirdiğini ve SGK tarafından bağlanan 139 TL aylığı ancak bir sene önce almaya başladığını ifade eden Ahmet Karabulut ise Forklift jantı patlaması sonucu bir gözümü kaybettim, diğerini de kaybetmem söz konusu, hala tedavim sürüyor. 2 çocuk sahibiyim ve 1.5 yıl hiçbir gelirim olmadan yaşadık. 139 TL aylığı 3 yıl sonra bağladılar dedi.
11 metre yüksekten düşme nedeni ile yüzde 37 engelli hale geldiğini belirten Yunus Ataş ise kazadan 15 ay sonra aldığı ilk aylığın 330 TL olduğunu, 6 ayda bir yapılan 10 TL zam ile bugün iş göremez aylığının 397 TLye yükseldiğini kaydetti.
İZMİR, (DHA)
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!