Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
25 Adımda Blogger Olun

25 Adımda Blogger Olun

VUUB  Sosyal Medya
04.04.2015 - 13:58 Son Güncelleme: 04.04.2015 - 15:22

Bu oldukça heyecan verici bir an, ilk bloğunuzu açtınız. Peki şimdi ne olacak?

Bugüne kadar çok sayıda blogger adayı gördüm, bir çoğu bir bloğa sahip olmanın ne denli zor ve uğraş verici bir iş olduğunu gördü ve ya ilgilerini kaybettiler ya da tamamen blog tutmayı bıraktılar.

İşte bu nedenle sizin için bir blog sitesine sahip olduktan sonra, öncelikle yapmanız gereken 25 adımı maddeler ile açıklamaya çalışacağım. Bu liste kesinlikle başlangıç aşamasında olan blogger’lar için ve umuyorum ki hak ettikleri değeri görmelerini sağlayacak.

  • URL Yapısını Değiştirin: Hangi platformu kullanarak blog tuttuğunuzdan bağımsız olarak URL yapısı büyük önem arz etmekte. WordPress ile bir blog hazırladığınızı varsayalım, yönetim paneliniz içerisindeki Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar adımını takip ederek blogunuza kullanıcı dostu ve arama motoru dostu url yapısı kazandırın.

  • Zaman Ayarlaması: Bir diğer önemli konu da sunucu zamanı ile blog zamanının birbiri ile eşdeğer olmasıdır. WordPress yönetim paneli içerisinde Ayarlar > Genel adımlarını takip ederek siteniz için doğru zaman ayarlamasını yapın. Bu sayede eklediğiniz makaleler, kullanıcı yorumları ve zaman ayarlı makale gönderme seçenekleri gerçek zamanlı çalışacaktır.

  • Blog adı ve açıklaması: WordPress blogunuzu kurduktan sonra bir diğer önemli nokta sitenize bir isim vermeniz ve bu isim için kısa bir açıklama girmektir. Ayarlar > Genel sekmesini takip ederek her iki alanı da uygun şekilde doldurun. Asla site açıklamanızı “Bir başka WordPress blogu” şeklinde bırakmayın.

  • Hazır içeriği silin: WordPress kurulumunu yaptıktan sonra “Merhaba Dünya” ve “Örnek Sayfa” adlı iki hazır içerik örnek olarak sunulmaktadır. “Yazılar” alanından “Merhaba Dünya” yazısını ve “Sayfalar” alanından “Örnek Sayfa” isimli sayfayı mutlaka silin ve silme işleminin ardından çöpü de boşaltın.

  • Kullanıcı Adı ve Parolanızı Düzenleyin: Kesinlikle kullanıcı adınızı “admin” olarak bırakmayın ve mutlaka farklı bir kullanıcı adı belirleyin. Kullanıcı adınızı belirledikten sonra mutlaka güçlü bir şifre ile kendinizi sağlama alın. Bu işlemleri yaptıktan sonra sistem de halen “admin” adlı bir kullanıcı var ise bu hesabı komple silin, bu işlem sitenizin güvenliği açısından oldukça kritik.

  • Hakkımda Sayfası Hazırlayın: Okuyucularınızın hakkınızda bilgi sahibi olması için mutlaka “Hakkımda” sayfası oluşturun ve içeriğinde bloğunuzda yer vereceğiniz içerik ile ilgili bilgilendirme, kendiniz ile ilgili kısa ama samimi bilgilerin yer almasına dikkat edin.

  • İletişim Sayfası Hazırlayın: İletişim sayfası aracılığı ile ziyaretçileriniz sizinle iletişim kurabilir, sosyal medya hesaplarınızı takip edebilir ve en önemlisi bu hesaplar vasıtası ile bire-bir interaktiflik kurmanız mümkün olabilir.

  • Faydalı Linkler Sayfası: Bir blogger kendi başına gelen deneyimleri okuyucuları ile paylaşmalı. Blog oluştururken, internet’te gezinirken ve aklınıza gelen diğer konular da aldığınız hizmetten memnun kaldığınız markalara mutlaka yer verin ve yaşadığınız deneyimleri kısaca okuyucularınız ile paylaşın.

  • Kullanım Şartları ve Gizlilik İlkeleri: Ben avukat değilim fakat bu sayfalara sahip olmanız okuyucularınızın hangi şartlar altında yazılarınızı okudukları konusunda fikir sahibi olmasını sağlayacaktır. Ayrıca bu sayfalara sahip olan sitelerin Google’ın gözünde bir adım önde olduğu da bilinmekte.

  • Sponsor Reklamlar için Bilgilendirme: Blogger’lar için güzel bir gelir kaynağı olan “affiliate” adı verilen sistemi kullanarak siz de bu pasta’dan pay alabilirsiniz. Bunu yaparken de konu hakkında ziyaretçileriniz ile şeffaf bir ilişki kurmanız açısından bu sayfanın büyük önemi olduğunu düşünüyorum.

  • İlk Makalenizi Yazın: Artık kendi bloğunuza sahipsiniz, ilk makalenizi hazırlayın! Belki bir tanışma makalesi belki de sunacağınız konu ile ilgili olarak hızlı bir giriş!

  • Twitter Profili Oluşturun: Potansiyel okuyucu ve müşterileriniz ile etkileşime geçmek için en faydalı araç Twitter. Kullanım kolaylığı ve hızlı takipçi edinebilme özellikleri ile en sık kullanacağınız sosyal medya sitesi.

  • Google Plus Profili Oluşturun: Belki bir çok insan Google Plus için başarısız veya faydasız olduğu yönünde fikir belirtiyor ve haklılık payları olabilir. Fakat aynı şirket bünyesinde dünya’nın en büyük ve en popüler arama motorunun olduğunu düşünürsek Google Plus sayfası açmanızın ve onu geliştirmenizin size en kötü ihtimalle uzun vade de faydalı olabileceğini söyleyebilirim, belki de düşündüğünüzden daha çok..

  • Facebook Sayfası Oluşturun: Günümüzün en popüler sosyal medya sitesi olan Facebook, sanal ortam da markanızı en iyi temsil edebileceğiniz alan diyebiliriz.

  • Youtube, Linkedin, ve Pinterest: Bence tüm önemli sosyal medya sitelerin de bloğunuza ait bir profil olması son derece önemli fakat çok da fazla bölünmenize gerek yok. Muhtemelen Facebook ve Twitter ikilisi ile fazlası ile meşgul olacaksınız. Eğer bloğunuz da kendi çektiğiniz videolara yer vereceksiniz YouTube kanalı, çok fazla görsel paylaşımı yapıyorsanız Pinterest profili ve iş dünyasına ait paylaşımlara ağırlık veriyorsanız LinkedIn sayfası kurmanız mutlaka yararlı olacaktır.

  • Sosyal Medya Hesaplarınızı Sitenize Ekleyin: Şimdi sıra, oluşturmuş olduğunuz sosyal medya profillerinizi okuyucularınız ile buluşturma kısmında. Bloğunuzun tercih ettiğiniz bir alanına (kenarlar veya sayfanızın en alt kısmını tavsiye ederim) sosyal medya hesaplarınızı ekleyin.

  • Makalelerinize Sosyal Paylaşım Butonları Ekleyin: Okuyucularınızın beğendikleri bir içeriği kolayca paylaşmasına olanak verin ve tercihen sayfa yüklenme sürenizi çok etkilemeyecek olan hafif bir script kullanın.

  • Akismet’i Aktif Hale Getirin: Bloğunuzu oluşturur oluşturmaz bir şekilde spam yapan kişiler sizi buluyor ve istenmeyen bir sürü yorumu sitenize eklemeye çalışıyor. Bunun önüne geçmek için ücretsiz olarak kullanabileceğiniz Akismet eklentisini mutlaka aktif hale getirin.

  • Arama Motoru Optimizasyonu: Bloğunuzun arama motoru sonuçların da yüksek sıralar elde etmesi için SEO (Search Engine Optimization – Arama Motoru Optimizasyonu) ile ilgili mutlaka bazı çalışmalar yapmanız gerekecek. Bunlardan ilki sitenizi aktif hale getirdikten sonra All in One SEO veya Yoast adlı eklentilerden aklınıza yatanını sitenize yüklemeniz.

  • Yedek Alın: Sitenizi sigorta altına almak için mutlaka düzenli olarak yedek almalısınız. Updraft Plus veya benzer ücretsiz eklentileri kullanarak düzenli olarak sitenizi yedekleyin ve ileride oluşabilecek büyük sorunların önüne geçin.

  • Temanızı Değiştirin: WordPress kurulumu ile birlikte ücretsiz olarak sunulan bir kaç tema’dan birini kullanmak ilk etapta kötü bir fikir gibi gözükmeyebilir fakat okuyucularınızın hakkınızda daha ciddi düşünmesi için ücretsiz olarak sunulan bir çok harika WordPress teması içerisinden birini seçerek yola devam edebilir, daha da güzeli ücretli temalar’dan beğendiğiniz bir tanesini satın alarak çok daha etkileyici bir siteye sahip olabilirsiniz.

  • Favicon Ekleyin: Tarayıcınızın en üst sol köşesinde beliren küçük simgeye verilen ad Favicon. Kendi sitenize ve site logonuza uygun bir favicon hazırlayarak mutlaka aktif hale getirin.

  • E-Posta Listesi Hazırlayın: Yukarıda saydığım maddeler içerisinde bir önem sırası yapacak olsak ve içeriğimize de güveniyor olduğumuzu düşünürsek, E-Posta listesi hazırlamayı ilk sıraya koyardım. Mailchimp veya Aweber gibi servisleri kullanarak kendinize mutlaka bir e-posta listesi hazırlayın ve bu listeyi kendi bloğunuzda her makalenin sonuna ve ana sayfa’da sabit bir alana monte edin. Bu sayede kendinize ait bir okuyu kitlesi ile direkt olarak iletişim kurma fırsatı yakalayacaksınız.

  • Google Analytics Kaydı Yapın: Web sitenizi ziyaret eden kişiler ile ilgili çok çeşitli bilgileri edinmek ve bu doğrultuda hazırlayacağınız makalelere yön vermek sitenizin başarısı için oldukça büyük önem taşımakta. Tüm istatistiklerinize hızlı bir şekilde erişmek için Google Analytics’e mutlaka kayıt olun ve sistemin size vereceği kodu kendi sitenize ekleyin.

  • Google Webmaster Tools Kullanın: Google tarafından sunulan bir başka eşsiz servis. Web siteniz ile ilgili can alıcı bilgileri size sunmasının yanında site haritanızı Google arama motoru ile paylaşabilir, sitenize arama motorunun robotlarını çağırarak sıralamarda üst sıralara çıkabilirsiniz.

Unutmayın ki blog hazırlamak başlı başına büyük bir macera ve asla sonucun ne olacağını kestiremezsiniz. Size en büyük tavsiyem; sitenize sımsıkı bağlanın, yazı yazmaya devam edin ve bunu yaparken bol bol eğlenin!

Kaynak: http://www.vuub.net/04/04/2015/25-adi...

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
Sosyal Medya ve Facebook, Twitter, Google, Pinterest, YouTube, LinkedIn gibi sitelerden güncel sosyal medya haberleri.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
51
11
6
6
5
4
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Yazınız yapılacakları çok güzel ve net özetlemiş, teşekkürler. Henüz dördüncü yazısını eklemiş taze bir blogger olarak çok işim var.

blogacmak

Yapılacaklar çok detaylı özetlenmiş teşekkürler ancak resimsiz ve video açıklama olmadan biraz sığ bir yazı olmuş. Blogacmak com sitemde isteyen arkadaşlar ç... Devamını Gör