onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
2022 EYT Çıktı mı? EYT’de Son Durum Ne? 2022 EYT Ne Zaman Çıkacak?

2022 EYT Çıktı mı? EYT’de Son Durum Ne? 2022 EYT Ne Zaman Çıkacak?

Ömer ÖNDER
18.02.2022 - 13:13

2022 EYT yasasında son durum erken emekli olmak için bekleyen milyonlarca vatandaş tarafından merakla takip ediliyor. Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar için uygulanacak olan düzenlemeye ilişkin açıklamalar sürekli olarak araştırılıyor. Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yeni formüller üzerinde çalıştığını açıklamıştı. Emeklilikte Yaşa Takılanlar için yapılan yasa düzenlemesinde erkekler için 60 yaş, kadınlar için ise 58 yaş önemli bir yere sahip. EYT’ye ilişkin çalışmalar devam ederken bu süreçte merak edilen birçok soru yanıt buldu. Peki 2022 EYT yasasında durum ne? 2022 EYT ne zaman çıkacak?

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

2022 EYT yasasında son durumu araştıran milyonlarca vatandaş, EYT’nin kimleri kapsayacağını, şartlarını ve kimlerin bu yasadan yararlanabileceğini araştırıyor. Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin konuya ilişkin açıklamada bulunmuştu. Peki EYT’de son durum ne?

2022 EYT Yasasında Son Durum Ne?

2022 EYT Yasasında Son Durum Ne?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için harekete geçildi. Emeklilik yaşının aşağı çekilmesi için yıpranma hakkı tartışılıyor.

EYT için Kısmi emeklilik, Emeklilik için yaş yerine sigorta ve sigorta süresine bakılması, Kademeli emeklilik, Prim tamamlayarak emekli olma ve Finlandiya modeli olmak üzere 5 formül masada...

Kısmi emeklilik formülü: 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar 10 yıl prim ödeyerek emekli olabiliyor. Buna kısmi emeklilik deniliyor. Böylece 3600 günü tamamlayanlar kadınsa 50 erkekse 55 yaşını da doldurmak şartıyla emekli solabiliyorlar. Emeklilik yaşını 3600 günü ya da 50-55 yaş şartını tamamladığı tarih belirliyor. Ancak EYT kapsamında 3600 günü olanlar için kadınsa 50 erkekse 55 yaşını tamamlayanların emekli edilmeleri bir formül olarak duruyor.

Emeklilik için yaş yerine sigorta ve sigorta süresine bakılması formülü: Bu formülde ise 99 öncesindeki emeklilik şartları dikkate alınıyor. Yani kadınlarda 20 yıllık (7200 gün) erkeklerde ise 25 yıllık (9 bin gün) sigortalılık süresini tamamlayanların yaş şartına bakılmadan emekli olması durumu ortaya çıkıyor.

Almanya'nın uyguladığı kademeli emeklilik formülü: Bu fortmülde sigortalıya bir teklif sunuluyor. Emeklilik için kaç yıl kalmışsa her yıl için belli oranda kesinti yapılıyor. Burada kesinti oranı yıllık yüzde 2 oluyor. Yani emekliliğine 4 yıl kalmış birisinden yüzde 8 kesinti yapılıyor. Böylece daha az maaşla daha erken emeklilik ortaya çıkıyor.

Prim tamamlayarak emekli olma formülü: Buna göre; 9 Eylül 1999 öncesinde işe girenler için ilk sigortalı oldukları tarihe göre 5000 ile 5975 gün arasında prim gerekiyor. Burada primini tamamlayanların yaşına bakmadan hak sahibi olması durumu ortaya çıkıyor.

Finlandiya'da uygulanan Emekliliğe kadar maaş kesintisi, emeklilik şartları tamamlandığı maaş kesintisiz devam edilmesi formülü: EYT'de bu modelde Almanya'da uygulanan sisteminde olduğu gibi belli oranda kesinti belirleniyor ve sigortalı kesintiyle erken emekli oluyor. Ancak yasanın söylediği yaşa gelip emeklilik şartları oluşunca kesinti ortadan kalkıyor.

EYT YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?

EYT YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?

EYT yasasına ilişkin tüm bu çalışmalar tamamlandıktan sonra teklif AK Parti tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulacak. Tüm partilerin desteği istenecek.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
3
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın