Görüş Bildir
Haberler
Türkiye'nin İklim Karnesi: Çok Kötü!

Türkiye'nin İklim Karnesi: Çok Kötü!

Batuhan
11.12.2014 - 14:03 Son Güncelleme: 11.12.2014 - 17:36

8 Maddede Küresel Isınma

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

20. Taraflar Konferansı-COP20 Lima’da İklim Değişikliği Performans Endeksi-2015 açıklandı. Türkiye karnesi “çok kötü” ülkeler arasında yer aldı.

 İklim Değişikliği Performans Endeksi açıklandı. Salımların %90’ından sorumlu 58 ülkenin değerlendirildiği rapor ile ülkelerin iklim değişikliği ile ilgili son performansları değerlendirildi. Türkiye listede “çok kötü ülkeler” kısmına girerek 51. oldu.

İklim değişikliğini durdurmaya yetecek gerekli adımları atan ülke olmadığı için ilk 3 sıranın boş bırakıldığı listede, seragazı emisyonundaki azalma ve politikalarda gösterdiği ilerleme nedeniyle Danimarka 4, İsveç 5, İngiltere 6. sırayı alarak listenin en üstünde yer aldılar. Geçen ay anlaşma yapan ABD ve Çin kötü ülkeler liginde yer almayı sürdürdüler. 2015 endeksinde sürpriz yapan ülkeler ise Kıbrıs ve Fas oldu. Kıbrıs Cumhuriyeti bir önceki endeks de 27. sırada iken bu sene 6. sıraya yükseldi. Gelişmekte olan ülkeler arasında ilk defa Fas, 15. Sıradan 9.sıraya yükselerek ilk 10’a girmeyi başardı.

2015 Performans Endeksinde öne çıkan konular;

Ekonomik büyüme için emisyon artışının doğru orantılı olması gerektiği iddiasını bu sene çürütüldü. Ülkelerin ekonomik büyümeleri ve birincil enerji arzındaki artışa rağmen emisyonlar benzer artışı göstermedi, bazı ülkelerde ise tam tersine emisyonlar azaldı!.

58 ülkeden 51’inde yenilenebilir enerji sektörü pozitif büyüme yaşarken, pek çok ülkede bu büyüme iki haneli gerçekleşti.

İklim değişikliği nedeniyle sıcaklık artışını 2 ° C’nin altında tutmak için kömür rezervlerinin %80’inin toprakta kalması gerektiğini hatırlatan çalışmada, küresel kömür sektörünün pozitif büyüme özelliğini kaybetmeye başladığını raporda ifade ediliyor.

Sıcaklık artışını 2 ° C’nin altında tutmak için kendi payına düşeni yapan ülkeler arasına hiçbir ülke bulunmadığı için sıralamada ilk 3 sıra boş bırakılıyordu. Danimarka ve İsveç’in bu seneki performansları kendi payına düşen adımları attığı anlamına geliyor. Bu performanslarının devamı durumunda bu ülkelerin gelecek yılarda ilk 2 sıraya yerleşebileceği raporda duyuruldu.

Fas ve Kıbrıs Türkiye’ye örnek!

Küçük bir ekonomiye sahip olan Kıbrıs Cumhuriyeti sıralamada yükselirken, daha büyük bir ekonomiye sahip olan Fas ilk 10’a giren tek gelişmekte olan ülke oldu. Fas’ın 9. sıraya yerleşmesinde; sadece yenilebilir enerji hedefi koymayıp bu hedefi çok sayıda güneş ve rüzgar enerjisi projeleri ile desteklemesi, iklimle uyumlu gelişme/büyüme stratejisi, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinde mevzuat ve kurumsal açıdan çerçeve oluşturması, petroldeki sübvansiyonları kaldırması, dünyanın en büyük güneş yatırımına (500MW) ev sahipliği yapması başarısında belirleyici oldu.

Türkiye’nin 51. Olması Ne Anlama Geliyor?

Türkiye’nin 51. Olması Ne Anlama Geliyor?

Türkiye’nin bu sene 3 sıra yükselerek 54’den 51. sıraya yükselmesini 350 Ankara’nın kurucularından Önder Algedik şöyle değerlendirdi; “3 sıra yükselmesinin asıl nedeni yenilenebilir enerjinin 2012’de öne çıkması. 2012 yılında yeni kömür santral açılmadı. Devreye giren yeni yenilenebilir enerji kurulu gücünün doğalgaz santrallerinde de fazla olması yenilenebilir yatırımlarını raporda öne çıkardı. Ancak, 2014’de ve geçen yıl eklenen yeni enerji santrallerin de böyle bir resim olmadığı için bu avantajı gelecek yıl kaybedeceğiz. ”

Türkiye ile ilgili ifadeleri değerlendiren Algedik, İklim Değişikliği Eylem Planı olmasına rağmen, ‘iklim değişikliğine karşı adres gösteren’ resmi belgelerin olmadığının, özellikle enerji sektöründe pek çok politikanın eylem karşılığının bulunmadığının raporda altının çizildiğini belirtti.

Germanwatch ile Küresel İklim Ağı-Avrupa ’nın (Can Europe) birlikte hazırladığı İklim Değişikliği Performans Endeksi dünyadan 300 iklim ve enerji uzmanın yardımı ile hazırlanıyor. Endeks, toplam seragazı salımından ülke politikalarına kadar çeşitli kıstaslara göre hazırlanıyor.

Raporun orjinaline ulaşmak için tıklayınız.

Kaynak: 360 Ankara

Kaynak: http://350ankara.org/2015-endeksinde-...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam