19 Mayıs Öncesi Vaziyet Böyle: Her Dört Gençten Biri Yurt Dışında Yaşamak İstiyor
19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nın öncesinde yapılan bir araştırma Türkiye'de gençlerin durumunu mercek altına aldı. Araştırma gençlerin yarınlardan umutsuz olduğunu ve her dört gençten birinin yurt dışında yaşamak istediğini ortaya koydu.
Habitat Derneği, 2017 yılında başlattığı Gençlerin İyi Olma Hali Raporu’nun ikincisini kısa süre önce yayımladı. Rapor, Türkiye’de kentsel gençlik nüfusunu temsil eden 16 ilde, 18-29 yaş arasında 1.214 gencin katılımıyla hazırlandı.
Infakto RW tarafından yapılan ve 6-18 Nisan 2019 tarihleri arasını kapsayan araştırmada, yüz yüze görüşmeler yapıldı. Görüşülen kişilerin yüzde 44’ü çalışan, yüzde 31’i işsiz, yüzde 13’ü iş arayan ve yüzde 11’i evde oturan gençlerden oluşuyor.
Euronews'den Menekşe Tokyay'ın aktardığına göre, Türkiye’de ekonomik krizin gençlerdeki memnuniyetsizlik oranını artırdığını ortaya koyan rapora göre, her dört gençten biri başka ülkelere yerleşip orada eğitim görmek, çalışmak istiyor.
Gelecekten umutlu olanlar azaldı
Araştırma sonuçları 2017 yılı verileriyle kıyaslandığında, gençlerin yaşam memnuniyetinde yüzde 71’den yüzde 60’a doğru 11 puanlık bir düşüş gözlemleniyor. Aynı şekilde gelecekten umutlu olduklarını belirtenlerin oranı da yüzde 67’den yüzde 55’e düştü. Erkeklerde umutlu olma hali (yüzde 26), kadınlara göre bir nebze daha yüksek (yüzde 21).
Öğrencilerin üçte biri iş arıyor
İş arayan gençlerin oranında %8'den %13'e doğru bir yükselme var. Öğrencilerin iş arama oranı ise, 2017 yılında %27 seviyesinden bu yıl %31'e çıkmış. İş aramaktan vazgeçenlerin oranı ise yüzde 9’a yükselmiş. Gençlerin yarısı, yaşadıkları yerlerde yeterli iş imkanının olmadığından şikayetçi. 2017 yılında gençlerin %69’u iş bulmanın zor olduğunu ifade ederken, bu oran 2019 yılında %71,5’e yükselmiş.
"Gitmek istemelerinin sebebi özgürlükler ve yaşam tarzı"
Ekonomik krizin etkileri gençlerin gelecek planlamalarına da yansıyor. Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 28’i, gelecek ile ilgili planlarını erteliyor. Infakto RW araştırma şirketi kurucu ortağı Emre Erdoğan, gençlerin geleceğe dair daha umutsuz olmalarının iş bulamamalarıyla yakından alakalı olduğunu kaydediyor.
Dr. Erdoğan, “İş aramak için tanıdık gerektiğini düşünüyorlar; kurumsal dünyada iş aramayı bilmiyorlar. İş dünyasında yer edinmek için yeni beceriler konusunda bilgili değiller,” diyor ve “Yurt dışında gelecek hayali kurmalarının temel sebebi ise Türkiye’de özgürlükler ve yaşam tarzı konusundaki algıları” diye ekliyor.
Peki ne yapmalı?
Dr. Erdoğan, genç işsizliğinin ve bununla bağlantılı olarak genç beyinlerin göçünün önüne geçmek için makro politikaların yanı sıra yerel yöneticilerin de sorumluluk üstlenmeleri gerektiğinin altını çiziyor.
IDEMA Uluslararası Kalkınma Danışmanlığı’nın kurucu ortağı Dr. Ali Ercan Özgür, “gençlerin önüne pozitif gündem, umut ve dinamizm koymamız gerekiyor” diyor. Henüz geç kalmadığımızı söyleyen Özgür, “Bugün doğanlardan başlayarak 2040 yılını hedefleyip 20 yaşına geldiklerinde iş bolluğunun olduğu bir ortam yaratmalıyız. Avrupa Birliği üyeliği hedefinde, girişimcilik, yeni nesil iş piyasasını kolaylaştıran reformlara odaklamalı, en az bir yabancı dil öğreniminin yanı sıra iyi bir okul-öncesi ve ilköğretim eğitimi sağlamalıyız,” diyor ve ekliyor:
“Mesleki eğitimi temel alan ve kız çocuklarının okul çağında devamlılığını sağlayan bir vizyon, beyin göçü ve genç işsizliğinin önüne geçilmesinde önemli katkılar sağlayacaktır.”
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Suriyeli gençler IN Türk gençler OUT...Hedef 2023
Soru sadece üniversite öğrencilerine sorulursa 4 kişiden 3ü yurt dışında yaşamak istediğini söyler. Gerçi aklı başında herkes bu kategoriye girer.
Kardeşim,kız arkadaşım ve ben zaten 4 yıldır başvuru yapıyoruz.Gerçekten artık yaşanmaz bi hale geldi.Sebepleri saymakla bitmez. Hiç açıklanacak gibi değil z... Devamını Gör