Oy verme süresi sona erdiğinde sandık başında oy kullanmayı bekleyen seçmenler sandık kurulu başkanı tarafından sayılır ve kimlikleri alınır. Sırayla sırada bekleyen seçmenler saat geçirilse de oy kullanabiliyor. Ancak 17.00’den sonra sandık başına gidenler oy kullanamıyor.
Sandık bilgilerinin yer aldığı seçmen bilgi kağıdı elinde olmayanlar YSK’nin internet sitesi, e-Devlet ya da Seçmen Sorgulama adlı mobil aplikasyonu kullanarak oy vereceği sandığı öğrenebiliyor, oy kullanırken seçmen bilgi kağıdını seçmenin yanında götürmesi gerekmiyor.
Oy kullanırken:
Sandık başındaki seçmen TC Kimlik numarasını barındıran nüfus cüzdanı, pasaport, evlilik cüzdanı, askerlik belgesi, hakim-savcı-avukat-noter-asker kimlik kartları gibi kimliğini tereddütsüz ortaya çıkaran resmi belgeleri başkana verdikten sonra başkan seçmen sıra numarasını söylüyor ve seçmen sandığa gidiyor. Oy kullanmaya giderken kesinlikle TC kimlik numaranızın olduğu belgelerden birini yanınıza alınız.
Cep telefonu, kamera ve sair kayıt alıcı cihaz ile her ne kadar oylarının fotoğrafını çeken paylaşan çokça kişi olsa da aslında sandık başına gitmek yasak. Sandık kuruluna oy kabinine girmeden önce bu cihazların bırakılması gerekiyor.
Oyunuzun geçerli olması için öncelikle oy pusulasının herhangi bir yerinde bir leke veya işaret olup olmadığını kabine girmeden önce dikkatle inceleyin aksi takdirde oyunuz geçersiz sayılabilir, bir nokta dahi olsa buna dikkat etmeniz önem taşıyor.
Mühürlerin üzerinde “TERCİH” ya da “EVET” yazmalı. Bu damgalar dışında oy pusulasına isim, imza ve başka işaretler yer aldığında oy geçersiz sayılacak. Her seçmenin yalnız bir oy pusulası olduğundan yanlış oy kullanan kişiler talep etse dahi yeni oy pusulasına erişemeyecek. Dolayısıyla mührü basarken dikkatli olmak gerekiyor.
Zarfın içerisinde de oy pusulasından başka bir şey koyulmaması gerekiyor. Bununla birlikte iki oy pusulası da aynı zarfa koyulacak.
Oyunuzu kullandıktan sonra imza atmanız önem taşımakta. Seçmen listesinde adınızın karşısına imzanızı atmanız önemli, daha sonra sizin yerinize başkasının bir şekilde oy kullanmasının önüne geçmek için önemli bir husus.
Oyunuzu aynı partinin ya da adayın bulunduğu kutucukta mühür için gerekli alan dışındaki bir yere mühür vurarak verirseniz yine oyunuz geçerli olacak, ittifaka ve ittifaktaki bir partiye mührü basarsanız oyunuz yine geçerli olacak, birkaç kez üst üste aynı adayın veya partinin olduğu karenin kuşkusuz bir şekilde içindeki herhangi bir alana vurduğunuz mühürlerde de oyunuz geçerli ancak dikkatli olup sadece mühür için ayrılan daireye mührü vurmak bittabi daha makul ve temiz bir yol, çünkü sandık kurulunda bu tip oylar tartışma konusu olacaktır. Bu durum da oyunuzun boşa gitmesi sonucunu doğurabilir.
Bir yazının daha sonuna geldik. Bu yazıyı okuyan değerli Onedio okuruna teşekkürler. Seçimlerden halkın faydasına bir sonuç çıkmasını temenni ediyorum. Müşahitler ve sandık kurulu üyelerinin elbette ki seçmenden daha fazla hususa dikkat etmesi gerekiyor. Onlar için hazırlanan Baro rehberleri ve Türkiye Barolar Birliği rehberleri ile siyasi partilerin rehberleri daha kapsamlı ve açıklayıcı olacaktır. Muhakkak eğitimlerin dışında birkaç kez daha bu rehberleri inceleyin. Sağlıcakla kalın, bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle...
Instagram
Linkedln
Facebook
Web Sitesi
Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio
Yorum Yazın
Şükür yarabbi!