Dünyanın En İlginç Hayvanlarından "Denizatı" Hakkında Bilmeniz Gereken 14 Şey
Denizatı, Eskiçağ'dan beri dünyanın en çok tanınan ve sevilen hayvanlarından biri olmakla birlikte, bilim dünyasının karşısına sürekli yeni bilinmeyenlerle çıkıyor. Bu canlılar, binlerce yıldır masallarda, batıl inançlarda, tıpta ve ekonomide önemli roller oynadı. Ama şimdi, tam da bu harika hayvanların geleceği tehlikeye girdiği anda bazı biliminsanları bu canlıyla ilgili yeni bilgiler elde ettiler.
1. Yaşam alanları oldukça geniş.
2. Tam olarak kaç türü olduğu hala bilinmiyor.
3. Denizlerin en sevimli hayvanlarından biri.
4. Rengarenk canlılar.
5. Yüzme konusunda pek başarılı değiller.
6. Flörtözler.
7. Tek eşliler.
8. Erkekleri doğuran nadir canlılardan biri.
9. Çok iyi kamuflaj ustaları.
Denizatı gerçek bir kamuflaj ustası. Kuşkulandığı ya da kendisini tehlikede hissettiği anda hemen çevrenin rengine bürünüyor ve bakıldığı zaman deniz çayırı ya da yosunlara benziyor. Hatta pigme denizatı gibi birçoğu, gövde şeklini de değiştirerek, küçük çıkıntılar, düğmecikler üretip neredeyse bir mercana dönüşüyor.
10. Genellikle yavrularını yetiştirmiyorlar.
Başarılı bir doğumdan sonra erkek, babalık görevini tamamlamış oluyor.Yavrular başlarının çaresine bakmayı kendi kendilerine öğreniyorlar. Doğumun bu kadar zor geçmesine rağmen, bazı erkekler daha ertesi sabah yeniden dişilerine kur yapmaya başlıyorlar.
11. Yaklaşık ömürleri 4-5 yıl.
Denizatları açık denizlerde 4-5 yaşına kadar yaşayabiliyor ve bu milyonlarca yavru doğurmak için yeterli bir süre. Kulağa çok fazla gelse de uzmanlara göre binlerce denizatından sadece 2 ya da 3 tanesi hayatta kalabiliyor. Diğerleri avlanmak ya da av olmak döngüsü içinde kayboluyor.
12. Varlıkları 40 milyon yıl öncesine dayanıyor.
Sadece çok küçük bir kısmının hayatta kalmayı başarabilmesine rağmen 40 milyon yıl boyunca yeryüzünde kalabilmişler. Ama artık gelecekleri tehlike altında ve birçok türü Dünya Doğal Hayatı Koruma Derneği tarafından nesli tükenmekte olan hayvanlar kategorisine alınmış.
13. Bilinçsiz avcılık ve değişen çevre koşulları nesillerini tehlike altına alıyor.
Denizatlarının neslinin tükenme sebeplerinin başında çevre koşulları geliyor. Uzmanlar, denizlerin kirlenmesi nedeniyle deniz çayırlarının bununla birlikte de denizatlarının yaşam alanlarının büyük bölümünün son 50 yıl içinde yok olduğunu belirtiyor. Ayrıca yılda yaklaşık 26 milyon denizatı avlanıyor ve hatıra eşya yapımında kullanılıyor. Bununla birlikte ilaç sanayiinin de önemli bir kaynağını oluşturuyor.
14. Afrodizyak etkisi için avlanıyorlar.
Yaklaşık 30 kadar ülkede avcılığı yapılan bu hayvan astım, baş ağrısı, öksürük gibi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor ancak en çok kullanıldığı yer cinsel yetersizliğe karşı üretilen ilaçlar. Ayrıca Uzakdoğu'da yiyecek olarak da tüketiliyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
çok tatlılar da bu hayvana bu yapılır mı yaaa ulan uzak doğu hiç mi mide yok sizde yaa
kurban oldugum allah neler yaratıyor..
erkekleri regl oluyor kskks