13 Yaşındaki Öğrenciden '10 Numara Yağ' Çözümü
Niğde Akşemseddin Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi 13 yaşındaki Abdullah Oğul, dizel araçlarda 10 numara yağ kullanımının önüne geçmek için 'Güvenli motor' adı altında yeni bir sistem geliştirdi.
Aynı zamanda Oğul'a Türkiye birinciliği getiren sistem, depoya 10 numara yağ konulmasına izin vermiyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Başakşehir Belediyesi, Başakşehir İnovasyon ve Teknoloji Merkezi (Başakşehir Living Lab) ve İkitelli Organize Sanayi Bölgesi (İOSB) tarafından düzenlenen Türkiye İnovasyon Yarışması'nın ortaöğretim kategorisinde Türkiye birincisi, 'Güvenli motor' projesiyle Niğde Akşemseddin Bilim ve Sanat Merkezi 7'inci sınıf öğrencisi Abdullah Oğul oldu. Ödülünü, Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni Ertuğrul Özar ve babası polis memuru Abidin Oğul ile birlikte katıldığı İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen törende alan Abdullah Oğul'un projesinde araçlara ek bir küçük depo takılıyor. Araca konulan yakıt bu depodan geçiyor ve eğer yakıt normalse sistem ana deponun kapağını açıyor. Eğer sistem yaptığı analizde yakıtın 10 numara yakıt olduğunu belirlerse ana deponun kapağını açmıyor.
POLİSE MESAJ GÖNDERİYOR
Projesi hakkında bilgi veren Abdullah Oğul, son zamanlarda yanan otobüs ve dizel araç haberleri üzerine yaptığı araştırma sonucunda 'Güvenli motor' projesini hazırladığını belirterek şunları söyledi:
'Yaptığım araştırmada otobüs ve dizel araç yangınlarının '10 numara yağ' denilen kaçak mazottan kaynaklandığını öğrendim. 10 numara yağ ülkemizde ithal edilen bir sanayi yağıymış. Ama bazı kötü niyetli insanlar içine solvent, gaz yağı gibi materyaller koyup araçlarda yakılır hale getiriliyormuş. Ben de bunun önüne geçmek için bir proje hazırladım. Bu projemin amacı 10 numara ve gerçek mazotu ayırt edip buna göre bizi bilgilendirmesi. Burada iki depo bulunmakta. Biri numune deposu diğeri gerçek depomuz. Numune depomuza gerçek mazotu koyduğumuzda yeşil ışık yanıyor ve gerçek depomuzun kapağı açılıyor. Numune depomuza 10 numara yağ koyduğumuzda kırmızı ışık yanıyor, sistem gerçek depomuzun kapağını açmıyor ve şoförü sesli bir şekilde uyarıyor. Ayrıca polise, aracın plakasıyla birlikte 'Kaçak mazot var' diye bir mesaj atıyor.'
DHA
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!