13 Bin Yıldan Fazla Süredir Kullanılan Prezervatifin Tarihi ile İlgili Birbirinden İlginç Detaylar
Hem doğum kontrolü hem de cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak amacıyla kullanılan kondom olarak da adlandırılan prezervatiflerin on binlerce yıllık gelişimini sizler için araştırdık.
13.000 yıldan fazla süredir var oldukları göz önüne alındığında, birçok insan hala prezervatif satın almak konusunda çekingenlik göstermesi saçma değil mi?
Prezervatif kullanan kişilerin bilinen ilk tasviri Fransa'da bir mağara çiziminde bulunmuş. Böylece prezervatif tarihinin M.Ö. 11.000'e kadar uzandığı ortaya çıkmış
Antik Yunan'daki prezervatifin ilk referanslarından biri: Girit Kralı Minos
Prezervatif tarihinde birkaç bin yıl ileri gidiyoruz ve prezervatifi hem Mısır hiyerogliflerinde hem de Yunan mitolojisinde görüyoruz.
1500'lerde Japon erkekler kaplumbağa kabuklarından ve hayvan boynuzlarından yapılmış prezervatifler kullanıyorlardı.
Anadolu'dan gelen nadir bir Glan prezervatifi: Bronz çağında yaratıldı ve gümüş ve altından yapılmıştı.
Daha sonra İtalyan bilim adamı Gabriele Falloppio, frengi salgınıyla mücadele etmek için keten bir prezervatif icat etti.
Falloppio kadınlara daha fazla hitap edeceğini düşündüğünden, bu prezervatifleri bir ip ile bağladı hatta pembe bir iple. Ayrıca kendisi klitoris hakkında yazan ilk kişiydi, bu yüzden kadınları iyi tanıyordu.
Antik prezervatif tarihi biraz bulanık olsa da İngiltere'deki Dudly Kalsin'nin tuvaletindeki kazıda birkaç prezervatif bulunmuştu.
Hayvan ve balık bağırsaklarından yapılmış olan bu prezervatiflerin 1646 yılı civarında kullanıldıkları tahmin ediliyor.
Prezervatifler yüzyıllarca hayvansal ürünlerden yapılmıştı, ancak 1839'da kauçuk vulkanizasyonunun keşfinden kısa bir süre sonra 1850'lerde gerçek kauçuk haline geldiler.
Bu kauçuk prezervatifler kalın, pürüzlü ve sadece cinsel organın ucunu kaplayacak şekildeydi. Aynı Charlie Chaplin şapkası gibiydi... Ayrıca kullananlar prezervatifler, birden fazla kez, yıkayıp tekrar kullanılıyordu. (En azından yıkandıklarını umuyoruz...)
1919'da Frederick Killian, daha ince, daha dayanıklı ve daha zevk veren bir lateks prezervatifi icat etti.
Bu prezervatiflerle savaşlarda cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korundular. Avrupa ülkeleri, hastalık akışını engellemek için İkinci Dünya Savaşı'nda askerlerine prezervatifler dağıttı. Amerikalılar da İkinci Dünya Savaşı'nda aynısını yaptı.
1873 yılında “Comstock Yasası” olarak bilinen yasa ile “müstehcen ve ahlaksız materyaller” olarak tabir edilen kürtaj ve doğum kontrole ilişkin bilgilerin piyasaya sürümü yasaklanmıştı.
Ardından savaş verilerek bu yasa rafa kaldırıldı. Ardından doğum kontrolü yeniden başladı.
Zaten tarihte birçok kez prezervatif ve doğum kontrolü dini nedenlerden dolayı yasaklanmıştı.Ancak daha sonra özellikle hastalıklardan korunmak için kullanılmak zorunda kalmıştı.
Peki tarihteki bu gelişmelere rağmen prezervatifler gerçekten doğum kontrolü sağlıyor mu?
Prezervatifler, gerçek dünya kullanımını simüle ederek titizlikle test ediliyorlar. Elektronik darbeler, delikleri ve yırtılmaları kontrol etmek için üretilmiş olan prezervatiflerden geçer. Dayanıklılığı test etmek için prezervatifler su ile doldurulur ve basınç direncini kontrol etmek için hava hortumlarına bağlanırlar. Yani evet, büyük bir sorun olmadıktan hem doğum hem de bulaşıcı hastalıkların kontrolnüü sağlayabiliyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Kullanın please
malzemelere bakarsak olan kadinlara olmus galiba,
Ortaya çıkardıkları zararın farkında olmayan, kondomun 13 bin yıllık tarihinden bir haber ebeveynler hala mevcut. Bkz; Suriyeliler.