Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
10 Sene İçinde Pişmanlıktan Kafanızı Duvarlara Vurdurması Muhtemel 10 Finansal Hata

10 Sene İçinde Pişmanlıktan Kafanızı Duvarlara Vurdurması Muhtemel 10 Finansal Hata

Onedio Business
19.07.2016 - 14:37 Son Güncelleme: 30.10.2019 - 15:15

Hayatlarımızın hemen her anı bir takım finansal kararlarla dolu. Ne yiyip içtiğimizden, ne alıp ne biriktirdiğimize kadar bunların bazıları minör, bazıları majör kararlar oluyor ama bir şekilde sürekli harcama halindeyiz. İşin ilginci, 10 yıl sonra bakınca bir kısmı insanı gerçekten de pişman edebiliyor.  

Bu konuda credit.com Finansal Danışmanı Jeff Rose'nin dikkate değer bazı tedbirsel hatırlatmaları var. Hepsini hayata geçirmek, tabiri caizse 'kuş kadar maaşlarımızla' pek mümkün olamıyor ama birkaç tanesini seçip benimsemek bile gerçekten ileride çok işimize yarayabilir:

1. Bütçe planlaması yapmamak.

Bu zamana kadar hiç kenara para koyamadıysanız eğer, bütçenizi yönetip planlamayı pek yapamadığınızdandır. O zaman kendinize bir bütçe belirleyip harcamalarınızı biraz kontrol altına almanın vakti geldi. 

Bunun en iyi tarafı şu; aynı zamanda gönül rahatlığıyla, neye ne kadar para harcayabileceğinizin de farkına varırsınız.

Uzun vadedeki faydası ise çok daha etkili. Bütçe oluşturarak biriktirebileceğiniz parayı, yapabileceğiniz yatırımları, ya da diyelim ileride hayat arkadaşınızla maddi sıkıntılar olmadan yaşayacağınız hayatı hayal etmek motivasyon sağlayabilir.

2. Kredi kartı borçlarını minimum tutarı ödeyerek geçiştirmek.

2. Kredi kartı borçlarını minimum tutarı ödeyerek geçiştirmek.

(Lanet olsun ki neredeyse hepimizin düştüğü, tuzak gibi tuzak). Kredi kartı borcu kadar hızlı biriken az şey var. Kart borcunun tamamını her ay ödeme alışkanlığı bu yüzden çok önemli. Boşu boşuna ödediğimiz faizler bile kendi başlarına bir birikim yaratır.

İlk maddeye tekrar dönersek, bütçe planlaması yapmak kredi kartı borçlarınızı düzenli olarak ödeyebilmenize de yardımcı olur.

3. Bilip bilmeden hisseli, borsalı işlere girmek.

Bir banka çalışanı ya da finans danışmanı size bir takım hisseler, bonolar, tahviller gibi yatırım araçları satmaya çalışıyorsa, imzayı atmadan önce dersinizi iyi çalışın. 

Stopajıydı, kesintisiydi, işlem ücretiydi, faiz tahakkukuydu derken düşündüğünüzden çok daha az kazanç elde edebilirsiniz. Yapacağınız yatırımın artıları kadar eksilerini de öğrenmeden, hiç bir belge imzalamayın.

4. Acil durumlar için kenara en ufak para koymamak.

4. Acil durumlar için kenara en ufak para koymamak.

Ekonomik kriz, işsiz kalmak gibi kaçınılmaz ekonomik problemler herkesin başına gelebilir. Böyle durumlarda kullanmak üzere oluşturacağınız bir acil durum fonu sizi birkaç ay güvende tutar. 

Kenara koyacağınız para az ya da çok olabilir. Önemli olan, gerçekten acil bir şeye gerekmedikçe kendisinin varlığını unutmanız. Bu parayı harcamanız durumunda, tekrar yerine koyabilmek ilk önceliğiniz olmalı.

5. İhtiyaç olmamasına rağmen araba yenilemek.

Arabaların pek çok insan için öneminin yanı sıra, bazılarımız için neresinden baksan keyfi bir maddi yük olduğu da aşikar. Hele ki yeterli paranız olmamasına rağmen kredi borcuna girip yeni bir araba almayı düşünüyorsanız, yani nasıl desek; bir daha düşünün :/

Siz kredisini bitirene kadar modeli eskiyip değer kaybedecek olan bir araba için bir bakmışsınız emeklilik paranız bitmiş tükenmiş...

6. Kibir yüzünden hatalı yatırımlar yapmak.

Eğer finans uzmanı ya da ekonomi eğitimi almış biri değilseniz, finans dünyasında yalnız başınıza ciddi hatalar yapabilirsiniz. Yatırım yaparken sahip olacağınız fazla özgüven ve işlerin kötü gittiğini kabul etmeyip yolunuza devam etmek, büyük miktarlarda para kaybetmenize sebep olabilir.

Kendi başınıza iş yapmak yerine işinin ehli bir uzmanın en azından fikrini almak çok daha akıllıca olur.

7. Sigorta yaptırmamak.

7. Sigorta yaptırmamak.

Kabul edelim bir çoğumuz bunu bankalar bazında biraz gereksiz bir 'para tuzağı' olarak görme eğiliminde oluyoruz ama pek öyle değil. Eğer yarın ölecek olsanız, aileniz maddi sıkıntı çeker mi? Cevabınız evetse, hayat sigortası yaptırın.

Hayat sigortasının yanı sıra, özel sağlık sigortası, deprem sigortası gibi güvenceler, acil durum birikimlerinizin karşılamaya yetmeyeceği durumlarda, sizi ve ailenizi ciddi maddi külfetlerden kurtaracaktır; ihmal etmeyin.

8. Emeklilik günlerini hesaba katmamak.

8. Emeklilik günlerini hesaba katmamak.

Hayalini kurduğunuz emekli hayatını devletin verdiği emekli maaşıyla yaşayabileceğinizi zannediyorsanız, bir daha düşünün. Emeklilik günlerinizi kıt kanaat geçinerek, kuruş hesabı yaparak geçirmek istemiyorsanız, bunun için birikim yapın. Bireysel emeklilik sigortalarından birini yaptırmak bu noktada iyi bir yöntem olabilir.

9. Hayat arkadaşınızla aynı ekonomik hedeflere sahip olmamak.

9. Hayat arkadaşınızla aynı ekonomik hedeflere sahip olmamak.

Eğer maddi olarak iki yakanız bir araya gelmesin, ocağınıza incir ağacı dikilsin istiyorsanız, ekonomik hedefleri sizden çok farklı olan biriyle evlenebilirsiniz.

Evlenmek demek, hayatta ortak ya da benzer hedeflere sahip olmak demek. Buna ekonomik hedefler de dahil. Yaklaşım farklılıklarınızı konuşun, uzlaşmaya çalışın. Beraber mutlu bir hayat sürmek için ne kadar maddi güce sahip olmanız gerektiğine, ve ona nasıl ulaşacağınıza beraber karar verin.

10. Tüm bütçeyi faturaların domine etmesine izin vermek.

Telefon faturanız çok mu yüksek? Apartman aidatı? Peki ya her ay faturasını ödediğiniz TV platformunda kaç tane kanalı gerçekten seyrediyorsunuz? 

Her ay tekrar eden ödemeler, ay bazında çok fazla gözükmeyebilir. Ancak uzun vadede neye mal olduğunu hesaplasanız şaşırırsınız. Bu ödemelerin ne kadarını kesebileceğinizi ya da azaltabileceğinizi araştırın. Bu sayede düşündüğünüzden çok daha fazla birikim yapabilirsiniz.

En başta dediğimiz gibi, tüm bu tedbirleri aynı anda alabilmek ne yazık ki biraz zor; ama en azından 2-3 tanesini hayatınıza almanızın emin olun faydasını görürsünüz.

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
99
15
11
6
5
4
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Uygar Aytun

Küfür niteliğinde içerik. Zaten para varsa bu yukarıdakilerin çoğunu yapmazsın.... Zira k.kartı ekstresi keyiften asgari yatmaz. Faturalar o kadar kol gibi k... Devamını Gör