Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
10 Adımda Teraryum Nasıl Yapılır?

10 Adımda Teraryum Nasıl Yapılır?

Ibrahim Kucuk
09.02.2017 - 17:46

Teraryum nasıl yapılır demeden önce teraryumun ne olduğunu öğrenelim. Teraryum Latince'den gelen toprak ve akvaryum kelimelerinden oluşmaktadır. Teraryumlar kapalı, yarı açık ve tüm açık şeklinde farklı desen ve şekillerdeki cam fanusların içerisine yapılan bir eko sistemdir aslında.

Seçilen malzemelerin teraryumunuzun eko sistemine uyumlu olması gerçekten çok önemli yoksa bitkilerinize uygun yaşam alanı oluşmadığı için, ilerleyen zamanlarda bitkileriniz ölebilir.

Öncelikle kullanılacak malzemelere bir göz atalım.

Kaynak: http://www.gezgin-iz.com/2016/11/10-a...

Ne tarz bitkiler yetiştirmeyi düşünüyorsunuz?

Ne tarz bitkiler yetiştirmeyi düşünüyorsunuz?

 Sukulent , kaktüs gibi sıcağı sevip, fazla sudan hoşlanmayan bitkiler kullanacaksınız fanus seçiminiz yarı açık ve tüm açık olmalıdır.

- Yosun, bambu gibi suyu seven, nemden hoşlanan bitkiler içinse tam kapalı fanusları tercih etmek uygun olabilir.

Bitki seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken ilk şey kullanacağınız bitkilerin birbiri ile uyumu olmasıdır. Su, güneş ve nem ihtiyaçları birbirine yakın olan bitkiler seçmenizde fayda vardır.

Doğa Malzemeleri Temin Etmek İçin En Uygun Yer!

Doğa Malzemeleri Temin Etmek İçin En Uygun Yer!

Teraryumunuz yarı canlı olabilir. Yani ne demek bu yarı canlı? İstediğiniz çalı, diken, ot, kaya gibi doğada rahatlıkla bulabileceğiniz bitkileri teraryumunuza koyabilirsiniz. İsterseniz ucuzlukcularda satılan cansız çiçek ve yaprakları bu bitkilere takarak onlara tekrar doğallık verebilirsiniz. Biz şahsen öyle yaptık, yukarda gördüğünüz çalıyı bir kayanın dibinden aldık ve teraryumumuza koyduk.

Cansız Çiçekler Kullanırsanız Görsel Zenginliğini Arttırırsınız!

Cansız Çiçekler Kullanırsanız Görsel Zenginliğini Arttırırsınız!

Bu görmüş olduğunuz mor çiçeğin yapraklarını tek tek çıkardık ve yukarda doğadan aldığımız çalının aralarına taktık. İlerleyen fotoğraflarda göreceksiniz ki çalı bir anda canlandı sanki. İlk başlarda her ne kadar teraryumumuz tam canlı olsun, her şey doğal ve canlı olsun istesek de, cansız çiçekler ile de birbirlerine uyumlu oldukları aşikar.

Hazır çimleri tek tek söküp evimizin bahçesine ve teraryumumuzun çeşitli yerlerine koyduk. Doğal, canlı bir çim ya da yosun kaktüsle uyumlu olmadığı için hazır, cansız çimleri tercih ettik. Teraryumun görsel görüntüsü bu hazır bitkiler ile bir anda değişti.

Hazır Ürünleri Bir Kompozisyon Oluşturmak İçin Kullanabilirsiniz!

Hazır Ürünleri Bir Kompozisyon Oluşturmak İçin Kullanabilirsiniz!

Yukarıda gördüğünüz dekorları ise çeşitli oyuncak satan mağazalar, akvaryum malzemesi satan dükkanlardan temin ettik. Küçücük bu dekorlar ne kadarda pahalı! Çocukları olanlar bu konuda çok şanslı, tahmin ediyorum ki evlerinde bolca vardır. Çocuklarınızla birlikte böyle bir hobiyi gerçekleştirmek onların hem hayal gücünü geliştirecek, hem de çok eğleneceklerdir.

Kaç Tane Canlı Bitki Kullanabilirsiniz?

Kaç Tane Canlı Bitki Kullanabilirsiniz?

Seçim yine size kalmış fakat yine ilk acemilik ve deneyimlerimize göre bir tane canlı bitki ve ona uygun teraryum düzenlemesi en sağlıklı olanı. Çünkü yeterli kök salınımı olmayan ve sıkışık duran bitkiler ilerleyen günlerde kuruyabilir. Biz tabi hevesimizi almak için kaktüs ve sukulenti aynı teraryuma koymayı tercih ettik. İlerleyen günlerde sıkışma ya da aşırı büyüme olursa bir tanesini ayırmayı düşünüyoruz. Sonradan bu tarz ayırma işlemleriyle uğraşmak istemezseniz seçiminiz bir adet bitkiden yana olmalıdır.

1 - Bitkilerin Kökleri Çürümemesi İçin Drenaj Yapın.

1 - Bitkilerin Kökleri Çürümemesi İçin Drenaj Yapın.

Kullanılacak Olan Genel Malzeme Listemiz!

Teraryum yapmaya karar verdiğiniz zaman malzemeleri almadan önce kendinize göre bir hikaye planlamalısınız ve buna uygun malzeme ve obje seçimleri yapmalısınız.

*Cam Fanus

*Canlı Bitkiler

*Cansız Bitkiler

*Objeler

*Drenaj İçin Çakıl Taşı

*Aktif Karbon İçin Odun Kömürü

*Lav Kırığı (Bitkilerin Demir İhtiyacı İçin)

*Saksı Toprağı

*Keçe

*Renkli Süsleme Taşları

*Dekor Amaçlı Kayalar

İşin En Heyecanlı Kısmı Teraryum Yapımına Başlayalım! 

Bildiğiniz gibi bütün saksıların altında küçük delikler olur ve sulama işleminden sonra burada fazla sular saksının tablasında birikir. Teraryum yapımında kullandığımız cam fanuslarda bu şekilde fazla su dışarıya atılamayacaktır. Fazla dökülen sular belirli bir süre sonra bitkilerimizin köklerinin çürümesine sebep olacaktır. Bu yüzden tabanda biriken suya bir drenaj oluşturmak için tabanına çakıl taşları seriyoruz. Bu taşlar irili ufaklı doğadan da toplayacağınız taşlar olabilir.

2 - Aktif Karbon Salınımı İçin Odun Kömürü Kullanın.

2 - Aktif Karbon Salınımı İçin Odun Kömürü Kullanın.

Teraryumunuzun uzun ömürlü olmasını istiyorsanız bildiğimiz mangal kömürünü drenaj çakıl taşlarının üstüne sermenizde fayda var. Aktif Karbon oluşturarak eko sisteminize büyük katkı sağlayacak olan bu kömürler teraryumunuzdaki bakteri ve küf oluşumunu engelleyecektir.

3 - Tercihen Lav Kırığı Kullanabilirsiniz.

3 - Tercihen Lav Kırığı Kullanabilirsiniz.

Aslında çok da gerekli olmasa da akvaryumculardan alabileceğiniz lav kırığını bitkilerinizin demir ihtiyacı için kullanabilirsiniz.

4 - Neden Keçe Kullandık?

4 - Neden Keçe Kullandık?

Keçenin, üste serilen toprağın sulama sırasında drenaj için kullandığımız taşların arasına çökmesini engelleyeceğini düşünüyoruz. Kullanıp kullanmamak yine size kalmış bir seçim.

5 - Sıra Geldi Saksı Toprağını Koymaya

5 - Sıra Geldi Saksı Toprağını Koymaya

Çiçekçilerden temin edebileceğiniz paket halinde satılan toprağı bitkinizin tabanını tutacak şekilde bir miktar koyalım.

6 -Bitkilerimizin Ekim İşlemi

6 -Bitkilerimizin Ekim İşlemi

Keçemizi kapatacak şekilde bir miktar toprak koyduktan sonra sıra geldi kaktüs ve sukulent bitkimizi ekmeye.

7 - Ekilen Bitkinin Olduğu Bölgeye Toprağı Daha Yoğun Koyabilirsiniz.

7 - Ekilen Bitkinin Olduğu Bölgeye Toprağı Daha Yoğun Koyabilirsiniz.

Kaktüsümüzü ektikten sonra  sallanmaması ve sıkı durması için o bölgenin toprağını biraz fazla koyup tepeleştirmekte fayda olduğunu düşündük.

8 - Teraryumun Kompozisyonunuzu İyi Planlayın

8 - Teraryumun Kompozisyonunuzu İyi Planlayın

Kullandığımız fanusun tek el sığacak şekilde açık bir ağzı var. Yukarıdan ve arkadan müdahale edemeyeceğimiz için arkadan öne doğru bir ekim ve dizayn olmak zorunda. Teraryumun camını kirletmemek için özen gösterirken ön tarafa yapacağımız objelerden sonra arka kısımda çalışmak gerçekten zor olacağından önce arka kısmı iyice planladık ve arkadan öne doğru teraryumumuzu şekillendirdik.

9 - Etrafı Batırmaktan Korkmayın

9 - Etrafı Batırmaktan Korkmayın

Malzemelerinizi koyun önünüze ve kafanızdaki yapmak istediğiniz teraryumu bir düşünün. Eldivenle çalışmak mı? Bırakın gitsin, eliniz toprağa değsin bir kaç saat sonra bitirdiğiniz teraryumun size verdiği mutluluk her şeye değer.

10 - Yardımcı Malzemeler Kullanın.

10 - Yardımcı Malzemeler Kullanın.

Dikim işlemi ve dizayn işlemleri için uzunca bir cımbız ve maşa kullanmak teraryum yapımı sırasında size büyük kolaylık sağlayacaktır. Dekor olarak koyduğunuz malzemelerinizi temizlemek için bir fırçaya ihtiyaç duyabilirsiniz.

İşte Benim Küçük Bahçem

İşte Benim Küçük Bahçem

Daha bitmeden heycanlanmaya başladık. Şimdi bile çok güzel görünüyor. Çok çabuk bittiği için şimdiden ikinci teraryum yapma fikirlerini konuşmaya başladıysanız, siz de bizdensiniz.

Son İşlemlerden Sonra Teraryumumuz Bitti.

Son İşlemlerden Sonra Teraryumumuz Bitti.

Evet emek emek yaptığımız teraryum bitti. Küçük dekorlar ve süslemelerden sonra muhteşem bir görüntü oldu. Bakımı da oldukça kolay, tek yapmanız gereken 10-15 günde bir sulamak ve ışık gören bir yere koymak olacaktır. Teraryumun içinde sıcaklık dış ortama göre biraz daha fazla olacaktır. Çünkü yarı açık bir teraryum ve ısıyı tutup içeride az da olsa bir nem olacaktır. Bu yüzden sık sulamak doğru bir tercih değil. Eko sisteminiz çalışmaya başladı bakalım ilerleyen günlerde ne olacak.

Evinizin En Güzel Köşesine Koyun.

Uzun uzun bakıp işte bunu ben yaptım demek ve mutlu olmak için siz de bir an önce teraryum yapmaya başlayın.

GEZGİN İZ

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın