onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
1 Nisan Şakası Nereden Geliyor Biliyor Musunuz?

1 Nisan Şakası Nereden Geliyor Biliyor Musunuz?

Yıldırım Özkan
01.04.2015 - 09:31 Son Güncelleme: 04.04.2015 - 02:00

Hikayesi

Hikayesi

16. yüzyıldan bu yana sürdürülen 1 Nisan şakası geleneği, günümüzde de popülerliğini sürdürüyor

Yüzyıllardan beri süregelen bir gelenekle, dünyanın dört bir yanındaki insanlar 1 Nisan'ı 'şaka günü' olarak benimsedi. Fransa Kralı 9'uncu Charles'ın, 1564'e kadar 1 Nisan'da kutlanan yılbaşını, 1 Ocak tarihine almasıyla başlayan şaka geleneği, günümüzde aynı popülerlikte devam ediyor. İlk olarak yılbaşını hâlâ 1 Nisan'da kutlayanları kandırarak ortaya çıkan bu gelenek, zamanla tuhaflıkta ve yaratıcılıkta çığır açan, nesilden nesile aktarılan örnekler verdi.

İşte unutulmayan o 1 Nisan şakaları: 

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Renkli Televizyon Şakası

Renkli Televizyon Şakası

1962'de İsveç'in siyah beyaz yayın yapan tek televizyon kanalına çıkan bir teknisyen, televizyon ekranının önüne naylon kadın çorabı gerildiğinde görüntünün renkli hale geleceğini açıkladı ve yüzbinlerce izleyici bu yöntemi denedi.

Spagetti Ağacı Şakası

Spagetti Ağacı Şakası

İngiliz yayın kuruluşu BBC, 1957'deki 'Panorama' adlı programında, aşırı ılık geçen kış mevsimi ve spagettilere saldıran zararlı böceklerin ortadan kalkması nedeniyle, İsviçre köylerinde bulunan spagetti ağaçlarında rekor rekolte elde edildiği yayımlandı. Yayından sonra binlerce İngiliz, kanalı arayarak evlerinde ve bahçelerinde nasıl spagetti ağacı yetiştirebileceklerini sordu.

Pi Sayısı Şakası

Pi Sayısı Şakası

1998'de 'New Mexicans for Science and Reason' dergisi, Alabama Eyalet Meclisi'nin Pi sayısının 3.14159 olan değerini 3.0 olarak değiştirmeyi kabul ettiğini yazdı. Alabama Eyalet Meclisi'ne binlerce protesto mektubu gelince olayın bir şaka olduğu anlaşıldı.

Havada Asılı Kalma Şakası

Havada Asılı Kalma Şakası

1 Nisan 1976'da, BBC 2 radyosuna röportaj veren uzay bilimci Patrick Moore, o gün saat 09.47'de Pluton'un, Jüpiter'in tam arkasına geleceğini ve bu durumun dünyadaki yer çekimini etkileyeceğini duyurdu. Dinleyicilere 'Tam saat 09.47'de zıplayın, havada yüzdüğünüzü hissedeceksiniz' diyen Moore'un çağrısına uyan İngilizler arasında, oturma odasında birkaç saniye havada kaldığını iddia edenler bile oldu.

Uçan Penguen Şakası

Uçan Penguen Şakası

2008'de BBC belgesel türünde bir 1 Nisan şakası yapmaya karar verdi. Evrim Mucizesi adlı belgeselinde, kışı geçirmek için birbirlerine sarılmaktansa güneye uçmayı tercih eden penguen görüntüleri yayımladılar. Uçamayan bu hayvanların görüntülerini montajla yatay hale getiren BBC, penguenlerin biraz olsun ısınabilmek için tropik coğrafyalara göç ettiğini anlattı. BBC'nin şaka videosu uzun süre boyunca internette en çok izlenen görüntülerden biri oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Dijital Saat Şakası

Dijital Saat Şakası

BBC, 1980 yılında Londra'nın simgesi haline gelen Big Ben saat kulesinin tarihi kadranlarının kaldırılacağını, yerine dijital bir saat konacağını duyurdu. Haberi duyan Londralılar yetkilileri telefon yağmuruna tuttu. Haberi Japonya'dan duyan bir şirket İngiltere'yi arayarak, Big Ben'e takılacak dijital saat ihalesi için teklifte bulundu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
7
5
4
4
4
3
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın