Dünyanın Çeşitli Yerlerinde Anlatılan 13 Yaratılış Efsanesi
Hepimiz dünyanın çeşitli yaratılış hikayelerine sahip olduğunu biliyoruz. Birkaç tanesini çok iyi bilsek de bilmediğimiz birçok yaratılış hikayesi mevcut. Uygarlığın ilk günlerinden itibaren insanlık evrenin başlangıcı üzerine çeşitli teoriler üretmiştir. Sözlü gelenek, bu teorilerin bize ulaşmalarını sağlamış ve bizim bugün bildiğimiz efsanelerin günümüze kadar taşınmasına yardımcı olmuştur. Her coğrafyanın farklı efsanesi olmasına rağmen birçoğunun ortak noktalara sahip olması da şaşırtıcıdır. Dünyanın çeşitli yerlerinden yaratılış efsanelerini sizler için derledik. Gelin birlikte bakalım!
İkinci Dünya Savaşı'nın Kaderini Belirleyen Stalingrad Muharebesinin İlginç Hikayesi
1942'nin başlarında, Adolf Hitler'in Sovyetler Birliği'ni yok etme hayali gitgide daha da gerçeğe dönüşüyordu. Morali yüksek Alman askerleri Leningrad'ı kuşatıp başkent Moskova'yı tehdit ederken, komünist ulusun büyük şehirlerinin sokaklarında zaferle yürüyorlardı. Ancak 42'nin sonlarına doğru Nazi lider, Stalingrad'a saldırdı. Bu karar Almanya'nın Doğu Cephesi'nde aldığı ilk büyük yenilgi ve 2. Dünya Savaşı'nın en keskin dönüm noktası oldu. Biz de bu yazımızda bu konudan bahsediyoruz.
Milyonlarca İnsanın Ölümüne Sebep Olan Atom Bombasını İnşa Eden ve Sır Gibi Saklanan "Gizli Şehir" Oak Ridge
Şüphesiz ki dünya, 1945 yılında iki atom bombasıyla görüp görebileceği en korkunç tarihi anlara şahitlik etti. Binlerce insanı öldüren, havayı, suyu ve toprağı zehirleyen atom bombaları o zamanın en güçlü silahlarıydı. Dünya Savaşı sırasında Japonlar Pearl Harbor'a saldırdığında daha ortada bile olmayan bi şehir, Amerika'nın elindeki en güçlü koz haline geldi. Peki bu 'gizli şehir', Amerika'nın dünyanın ilk nükleer silahlarını geliştirme planlarının merkez üssü haline nasıl geldi? Hadi buyurun 👇
Yunan Mitolojisinin İlk Kadını Olan Tanrıların Armağanı Pandora
Pandora, bir marka olarak günlük yaşamda sıklıkla karşımıza çıkıyor. Ancak bizim bugün bahsedeceğimiz Pandora, Yunan mitolojisinde yaratılan ilk kadın. Pandora'nın kutusu ise yıllardır konuşulan büyük bir gizem. Bizler de bugünkü yazımızda Pandora kimdir, Pandora'nın kutusu nedir gibi sorulara yanıt aradık. Hadi gelin hep birlikte Pandora kimmiş öğrenelim!
Melankolik Yazar Tevfik Fikret'in Hayatı ve Öldükten Sonra Sergilenmeye Başlanan Evi: Âşiyan Müzesi
1945 yılında ‘Edebiyat-ı Cedide’ adıyla açılan Âşiyan Müzesi edebiyat severler için adeta eşsiz bir yapı olarak görülmektedir. Tanzimat Dönemi'nin önemli şairi Tevfik Fikret’in anı ve eserleri ile dolu bu eşsiz yapı etkileyici boğaz manzarası ve mimarisi ile ziyaretçilerini bekliyor. Türkiye’nin ilk edebiyat müzesi olan Aşiyan Müzesi'nde Tevfik Fikret ve ailesine ait eşyalar ile birlikte Tanzimat Dönemi'nin önde gelen sanatçılarının çeşitli eşyaları da sergilenmektedir. Sırasıyla bu içerikte Tevfik Fikret'in edebi anlayışını anlayıp daha sonra Âşiyan Müzesi'ne yakından bakalım.
İsveç Tarihinde Her Şeyin Değiştiği ve Trafiğin Yeniden Şekillendiği Gün: Dagen H
İsveç'in komşu ülkeleri olan Finlandiya ve Norveç'in trafiği sağdan akıyordu. Bunu gerekçe göstererek ve kazalara da neden olduğunu iddia eden İsveç parlamentosu dünya tarihinin en radikal kararlarından birini aldı ve trafik akışının artık sağdan devam etmesine karar verdi. O günün öncesinde ve sonrasında yaşananları sizler için derledik, iyi okumalar!
Ömür Boyu Cumhurbaşkanlığını Reddetti, Bilimi Yol Gösterici İlan Etti; Atatürk'ün Günlükleri: 19-25 Eylül
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 'Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir.' derken onu daha iyi anlayabilmek için eylemlerini, söylemlerini anlamamız gerektiğini ifade eder. İşte bu yüzden biz de onun günlüklerinden yola çıkarak onu daha iyi anlayalım istedik. Bakalım Büyük Kurtarıcı geçmişte, 19-25 Eylül arasında neler yapmıştı?Kaynak: Atatürk Araştırma MerkeziKronolojik Fotoğraflar: İşte Atatürk