Zaman hızla akıp gidiyor, her şey biz fark etmeden değişiyor. Zaman içinde yaşanan bu değişimlerin en iç sızlatanı da bir dönem yürüdüğümüz yolların, geçtiğimiz sokakların eski dokusunu kaybederek tamamen farklı bir hal alması oluyor. İşte Başkent'in farklı sokaklarının dünden bugüne değişimi...
Apar topar sürgün edilen bir aile ve ailenin kurtuluş bileti olarak gördüğü iki kadın... Tarih çoğu zaman büyük olaylardan çok küçük detaylarla daha net anlaşılabiliyor. İşte tarihin içinden, o dönemleri daha net anlayabileceğimiz kısa bir hikaye.
Bir dönem televizyon dünyası da gazeteler de oldukça renkliymiş. Çünkü dönem komple renkliymiş. Bu gazete haberleri yaklaşık 20-30 yıl öncesinden. Bazı şeyler tam anlamıyla değişirken bazıları olduğu gibi kalmış...
Hulusi Kentmen sadece kamera karşısında başarılı bir oyuncu değildi. Aynı zamanda da başarılı bir müzisyendi. Hulusi Kentmen keman aşkını aşıladığı torunu ile 1980 yılında TRT ekranlarında bir resital vermiş.
Topkapı Sarayı’nı çevreleyen surlara Sur-u Sultani deniliyor. Deniz tarafındaki surlar, Gülhane ile başlayıp Ahırkapı Feneri’nin ilerisinde sonlanıyor. Surlar ile eski banliyo hattının geçtiği demiryolları arasında kalan bölüm ise Hasbahçe. Bugün basına yansıyan bilgilere göre Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, bu alanı 1. derece arkeolojik SİT alanından 3. dereceye düşürme kararı aldı. Böylece istenen yerlerde denetimli inşaatın önünün açıldığı aktarılıyor. Koruma Kurulu'nun bu kararı tepkilere neden oldu. Bölge, UNESCO Dünya Kültür Miras Alanı içinde kalıyor. Fatih Belediye Başkanı Demir, 'Burası asla ve asla imara açılmayacak' dedi ve temel amacın bu vesileyle bu tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu olduğunu söyledi.
13 Ekim 1923'te Ankara, Türkiye'nin başkenti olarak kabul edildiğinde, küçük bir ticaret kentiydi sadece. Mustafa Kemal Atatürk'ün ve Türkiye Büyük Meclisinin bu kararını sorgulayanlar çok oldu. Ama Ankara'nın başkent olması neden bu ülke için gerekliydi? Neden diğer kentler değil de Ankara'ydı peki, başkent olması gereken kent?Ankara'nın başkent oluşunun 94. yılında, gelin hep birlikte bakalım bu soruların cevaplarına.
Müzeler bazen düşündüğümüzden daha eğlenceli yerlere dönüşebiliyor. Onun dışında sıkıcı bir yer olduğunu düşünmeden edemiyoruz elbette. Yine de bu algıyı değiştirmek isteyen çılgın arkadaşların Snapchat'te yaratıcılıklarını konuşturdukları görselleri sizler için Bored Panda'dan derledik.
Çoğu kişi Piri Reis'in adını ve çizdiği dünya haritalarının namını mutlaka bir vesileyle duymuştur. Peki gerçekte Piri Reis nasıl birisiydi ve haritalarını nasıl çizmişti?
Beyazıt Devlet Kütüphanesi renovasyonu, bir ödüle daha uzandı. Daha önce Amerika Mimarlık Ödülleri ve Dünya Mimarlık Festivali‘nin de aralarında bulunduğu organizasyonlar tarafından ödüle layık görülen proje, LEAF Awards 2017’de de yarışma jürisi tarafından ‘Yılın Yenileme Çalışması’ dalında birinci seçildi. LEAF Awards dünyanın en önemli mimari değerlendirmelerinden biri olarak görülüyor.Uluslararası arenada ödüle layık görülen projeye yakından bakalım...
Tüm dünyada, tiyatro tarihinin en çok oynanan ve yayınlanan, üzerine dersler verilen oyun yazarı Shakespeare hakkında geçmişten günümüze oldukça garip iddialar ortaya atıldı. Bunların doğruluk payı nedir bilemiyoruz ama hepsinin birbirinden ilginç olduğu net.
Tarih daima gurur verici zaferlerle dolu değildir. Tarihteki zaferler kadar mağlubiyetleri de bilmemiz, gelecekte aynı hataları tekrar etmemek dolayısıyla çok önemlidir. İnebahtı Deniz Savaşı da tarihimizdeki acı yenilgilerden birisidir.
Ahmet Kaya'nın yıllar önce katıldığı bir tv programındaki bu görüntülerini daha önce izlemediniz! İngiltere'de yapılan bir istatistik üzerinden ilerleyen programda Ahmet Kaya, bıyık, berber ve eşcinseller üzerine düşüncelerini söylüyor.
Dönemin düşünce dünyasından iki ünlü ismi karşı karşıya getiren Uluslararası Felsefe Projesi'nin dördüncü gecesinde Michel Foucault ve Noam Chomsky karşı karşıya.
Dünyaca ünlü edebiyatçı George Orwell'in İspanya İç Savaşı anılarını ve burada yaşadığı tehlikeli bir vurulma hikayesini daha önce kendi anlatımıyla alıntılayıp sizlere sunmuştuk. Bu defa da Orwell'in hayatın içerisinden çeşitli konulardaki görüşlerini derledik.*Alıntıları Orwell'in makalelerinden derleme bir eser olan ''Kitaplar ve Sigaralar'' adlı kitaptan aldık.
Tarihi fotoğraflar, hiçbir zaman ilginçliğini yitirmeyen ve günümüze ulaşmış zaman makineleri adeta. Bana bunlar yetmez derseniz, düzenli olarak güncellenen Reddit Historyporn kanalını takip edebilirsiniz.
Asıl adı John Herbert Dillinger, asıl özelliğiyse türlü soygunlar yaparken halkın bir kısmı tarafından kahraman bir kısmı tarafından ise halk düşmanı olarak anılması! 30'lu yıllara damgasını vuran bu ilginç karakter o denli sorun çıkartmıştır ki günümüzde FBI atış poligonlarında fotoğrafı kullanıldığı söylenir.
Channel 4 adlı İngiliz kanalında geçen hafta yayımlanan yeni bir belgeselde arkeologlar, Keops Piramidi olarak da bilinen Büyük Piramit'in nasıl inşa edildiğine dair keşiflerinin müjdesini verdi!
28 Eylül 1538 tarihinde Preveze muharebesinde, tarihimizdeki ünlü denizcilerden olan Barbaros Hayreddin Paşa komutasında elde edilen zaferin ardından tam 479 yıl geçti. Bu meşhur deniz zaferini anmakla beraber, önemli bilgileri de sade ve akılda kalıcı bir şekilde toplamayı uygun gördük.
Bilindiği üzere yapılması planlanan ''Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Bağımsızlık Referandumu'' uzun süredir dünya siyasetini meşgul etmektedir. Bu gelişmeler ülkemizde ise, Türkiye'nin Irak sınırını belirleyen ''Ankara Antlaşması''nı ve beraberindeki tartışmaları gündeme getirdi.