Pasta Keser Gibi Ülke Bölen Kadın: Casus Gertrude Bell
Çöl kraliçesi filminde Nicole Kidman’ın canlandırdığı casus Gertdude Margaret Lowthian Bell, elinde cetvelle Ortadoğu ülkelerinin sınırlarını çizen, ülkelere kukla krallar oturtan bir kadın. Dağcı, tarihçi, yazar, dilbilimci, arkeolog, kaşif, fotoğrafçı gibi ünvanları olan Alfa kadını Bell'i yakından tanıyalım.
Umut Nur Sungur Yazio: Sanat ve Anlam Arayışı Yolculuğumuz
Yaşamak için neden; mutlu ve anlamlı bir yaşam için ise değerlerimizle uyumlu hedefler gerekir.Hayatın anlamı; düşlerimizin peşinden koşmak, kendimizin en iyi hali olmak, mutluluğu aramak, gelişmek, bilgelik ve bilgi aramak, aldığımızdan çok vermek, yardım etmek, doğru olanı yapmak, sevmek, hissetmek, güç sahibi olmak mıdır ya da hayatın bir anlamı yoktur ve onu bu kadar özel yapan da tam olarak bu mudur? California San Diego Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırma, “anlam”ın ne olduğunu bulmanın zihinsel ve fiziksel sağlığınızı iyileştireceğini ve bilişsel işleyişinizi de artıracağını öne sürüyor.Çağlar boyunca sanatçılar, ilahiyatçılar ve filozoflar hayatı anlamlı kılanın ne olduğunu anlamaya çalışmışlardır. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra, bazı etkili filozoflar hayatın doğası gereği anlamsız olduğunu iddia etmişler. Bununla birlikte, insanlar hayatın gerçekte ne olduğuna dair fikirlerini savunmak için büyük çaba sarf etmişlerdir. Başka bir deyişle, birçok insan, çelişkili görüşler veya inançlar karşısında belirli dini, ahlaki veya bilimsel inançları savunmaya çalışmışlardır. Bu gözlemden yola çıkarak, bazı psikologlar, insanların yaşamlarında anlam bulmak için motive olmaları gerektiğini öne sürmüşlerdir. Alfred Adler, insanların, özellikle sosyal faaliyetlere katılım yoluyla, yaşamlarının amacını gerçekleştirmek için doğuştan çaba gösterdiklerini söylemiş, Eric Fromm, insan yaşamında anlamın önemini vurgulayarak, başkalarına yabancılaşmanın, günlük ve iş aktiviteleri sırasında farkındalıksız olarak hareket etmenin, düşünmenin hayatı anlamlı bulma yeteneğimizi azalttığını öne sürmüştür. Abraham Maslow, anlamın, kişinin kendini gerçekleştirmesinden veya tam potansiyeline ulaşmasından kaynaklanacağını düşünmüştür.
İnsanlar Üzerinde Yapılan Akıl Almaz Deneyleri Konu Alan 23 Çarpıcı Film
İnsan deneyleri geçmişten günümüze ilginçliğini koruyarak çoğu filme ve kitaba ilham vermiş bir konu. Kimi gerçek olaylardan esinlenilmiş, kimisi ise tamamen kurgu olan, psikolojik ve fiziksel olmak üzere insan deneylerini konu almış filmleri sizler için bir araya getirdik.IMDb puanları baz alınarak sıralanmış ve film bilgileri Beyazperde'den derlenmiştir.
Tam Ne Güzel Bir Kadın Hikayesi Diyorsun Bir Bakıyorsun Yine Olmamış: Sultan Gelin
'Sultan Gelin' 1974 yapımı bir Halit Refiğ filmi. Filmi herhalde izlemeyen çok az insan vardır. Türk sinemasının en başarılı filmlerinden biri olduğunu kabul etmekle birlikte dönemine ve kadın meselesine ışık tutması yönünden de pek eleştiriye açık durmayan filmi, sizlerin huzurunda biraz boklamak istiyorum. Sen kim köpeksin de Halit Refiğ filmi boklarsın diyeceksiniz, biliyorum.