Sanat Dünyasına İlham Veren Ünlü Ressamların Yaşamlarına Dair Bilinmeyenler
Ünlü ressamlar yaşamları boyunca pek çok zorluğa göğüs germiş, çoğu yaşadıklarının derin ıstırabından kurtulmak için kabuğuna çekilmiş ve kendini sanatına vermiş. Kimi kariyerinin en güzel zamanlarında kötü hastalıklara yakalanmış kimi de aşkı uğruna büyük fedakârlıklar yapmış. Bazıları da eserlerini yaparken birbirinden ilginç tekniklere başvurmuş. Yaptığı eserler ile sanat dünyasına yön vermiş ünlü ressamların yaşamlarına dair bilgileri merak ettiniz mi? Bu eserler nasıl ortaya çıktı? Hangi yaşanmışlıkların bir dışavurumu olarak meydana geldiler? Sizler için derledik.
Umut Nur Sungur Yazio: Yetenek mi Beceri mi? Herkes Resim Yapabilir mi?
Kimilerinizin “ama ben resim yapamam” dediğini duyar gibiyim. Peki, sizin “ama ben resim çizemem” derken ki kaygınız, önünüzdeki şeyi gerçekte olduğu gibi çizememekten mi kaynaklanıyor acaba? Peki başka bir soru daha. Çizim yapmaktan ve resim yapmaktan hoşlanıyor, keyif alıyorsanız, bunu ne kadar 'iyi' veya “gerçekçi” yaptığınızın önemi var mı? Ne yazık ki çoğumuz sadece zevk için bir şeyler yapmanın verdiği hazzı unuttuk; mükemmel bir sonuç olması gerektiğini düşünmeye meyilliyiz hep. Acaba, bir şeyler üretmenin verdiği hazdan ve sanattan zevk almak yerine, başkaları tarafından yargılanmaktan endişe duyduğumuz için mi sanatla ilgilenmekten, resim yapmayı denemekten kaçınıyoruz? Bir konuda iyi ve başarılı olmanın formülünün %90’ının sıkı çalışma, %10’unun da yetenek olduğuna dair sık kullanılan söylemi sanırım hepimiz duymuşuzdur. Bu fikre katılıyor musunuz? Bu yüzdelerin nasıl belirlendiğine veya doğruluğu/geçerliliğine dair herhangi bir kanıta dayalı araştırma/çalışma bulamadım açıkçası. Ancak kimi insanların bazı konulara yatkınlığı olduğuna inanmıyor değilim.
İnsanı Nesnelerin Gizemli ve Sıradışı Detaylarına Sürükleyen 18 Muhteşem Yakın Çekim Fotoğraf
Amazing Worlds Within Our World isimli proje kapsamında, sanatçı Pyanek makro fotoğraflar çekerek her gün gördüğümüz ama detayları hakkında hiçbir fikrimizin olmadığı görüntüleri bizlerle buluşturuyor. Bu inanılmaz fotoğrafların sahibi Pyanek isimli sanatçıyı takibe almak için Facebook ve YouTube sayfalarına bakabilirsiniz.İşte bizleri nesnelerin gizemli noktalarına sürükleyen o muhteşem fotoğraflar;
Tarihin Gördüğü En Yetenekli Sanatçıların Yaptıkları Son Resimler
Pablo Picasso, Salvador Dali, Vincent van Gogh ve daha niceleri... Hepsi dünyanın gelmiş geçmiş en iyi sanatçıları arasında. Peki imzasını taşıdıkları sanat eserleri ile başlı başına sanat akımı oluşturmuş dünyaca ünlü ressamların yaptıkları son resimleri biliyor musunuz? Bored Panda'dan derlediğimiz bu içerikte; tarihteki en büyük sanatçıların çizdiği son resimleri sizlere sunuyoruz. Bol sanatlı günleriniz olsun.:)
Geçmişe Işık Tutan Kimi İlginç Kimi Hüzünlü 28 Etkileyici Fotoğraf
Tarihi fotoğraflar, hiçbir zaman ilginçliğini yitirmeyen ve günümüze ulaşmış zaman makineleri adeta. Bu yönleri sebebiyle de tozlu raflar arasından çıkartılarak paylaşılan tarihi fotoğraflar gün geçtikçe artıyor ve ilgililerin beğenisine sunuluyor. Bana bunlar yetmez derseniz, düzenli olarak güncellenen Reddit Historyporn kanalını takip edebilirsiniz.
11 Maddede Bir Osmanlı Esirinin Hatıraları, Eyüp Sabri Bey: "Mısır'da Nasıl Kör Edildik"
1. Dünya Savaşı sonrasında Mısır'daki 'Seydibeşir Kuveysna Osmani Usareyn Harbiye Kampı”nda 15 bin askerimizin krizollu havuzda kör edildiği haberi medyada geniş yankı uyandırmıştı. Ve konuyla ilgili açıklamalar yapan birçok araştırmacı farklı görüşler bildirmişti. Çünkü olayın toplu bir biçimde yapıldığına dair kanıtlar mevcut değildi. Kimi tarihçilere göre; 1917 yılı Kasım ayı başlarında Gazze-Birüssebi savaşında savunma hatları harita ve fotoğraflarının casuslar tarafından düşmana verilmesi sonucunda Osmanlı ordusu ağır bir yenilgi aldı ve 150 bin asker esir düştü. Bugünlerde İngilizlerin tarafından 'kör edildiği iddia edilen' Mısır'da esir bulunan Türklerin sayısı, 1000'lerle başlamakta ve 15.000'lere kadar varmaktadır. Bu iddiaların dayandığı iki esaslı belge var. Bunlardan biri, 28 Haziran 1921 tarihli bir TBMM Hükümeti kararıdır. Kararda TBMM başkanı olarak Mustafa Kemal Paşa’nın ve onbir bakanın imzaları yer almaktadır. Bu belge, TBMM Hükümetinin, Mısır'daki esir kamplarında 15.000 esiri kasten malûl bırakan İngiliz tabipleriyle, garnizon kumandan ve zabitleri hakkında siyasi takibatın başlatılması için harekete geçilmesinin kararlaştırdığına ilişkindir.Diğer bir belge ise, Meclis'in 28 Mayıs 1921 cumartesi günü yapılan 37, oturumunda Edirne milletvekilleri Faik ve Şeref beylerin verdikleri yazılı önergedir. Bu önergenin baş kısmı Malta'da esir bulunan Türklerin iadesi çalışmalarıyla ilgiliyse de, son kısmında Mısır'daki kamplarda 'kasten kör edilen' Türk esirlerinden bahsedilmektedir. Son bölüm şöyle: '... Mısır'da bilintizam, İngiliz'in tathirat-ı fenniye (ilaçla temizleme) bahanesiyle miktar-ı muayenininden (yeterli miktardan) fazla 'krîzol' banyosuna sokarak gözlerini kör ettikleri 15.000 vatan evlâdının üzerinde irtikab edilen (yapılan) bu cinayetin müteammit (önceden tasarlayan) failleri olan İngiliz tabipleriyle garnizon kumandan ve zabitlerinin tecrim (suçlu ilan) edilmesini de ilave eyleriz...Yukarıda sözü edilen hükümet kararı, bu önerge üzerine alınmış olmalıdır.Mısır'daki Türk esirlerin kasten kör edildiklerinden emin olamıyoruz.Çünkü elimizde somut belgeler yok. Ancak, özellikle Mısır'daki esirlerden birçoğunun kamplardan kör olarak döndüklerine dair kanıtlar var. Meclis’in 28 Mayıs 1921 Cumartesi günü yaptığı 37. oturumunda Edirne Milletvekili Faik ve Şeref Beylerin verdikleri yazılı önergede şu ifadeler yer aldı:“..Mısır’da bilintizam, İngiliz’in tathiratı fenniye (ilâçla temizleme) bahanesiyle, miktar-ı muayyeninden (yeterli miktardan fazla) ’krizol’banyosuna sokarak gözlerini kör ettikleri, 15.000 vatan evlâdının üzerinde irtikab edilen (yapılan) bu cinayetin müteammit (önceden tasarlayan) failleri olan İngiliz tabipleriyle garnizon kurmandan ve zabitlerinin tecrim (suçlu ilan) edilmesini de ilave eyleriz...”Not: Bu Galeri olaylara bizzat tanıklık eden Eyüp Sabri Bey'in, Mısır'da Heliopolis Esir Kampı'nda yaşadıklarını anlattığı 'Bir Esirin Hatıraları' adlı kitabından derlenmiştir.
Şehir ve İnsan Manzaralarıyla Eski Bursa'dan 46 Fotoğraf
Doğduğum ve yaşadığım şehir olan Bursa'nın bu eski fotoğraflarını gördüğümde az içerlenmedim değil. Daha dün gibi hatırlıyorum ovasından dağlarına uzanan manzarasına baktığımı ve mutlu olduğumu. Şimdi o manzaranın ve şehrin tam ortasına dikilmiş o yüksek binaları görmek bir Bursalı olarak sizin de içinizi acıtmıyor mu?
Uygarlık Geliştikçe Mizahın da Geliştiğinin İspatı, Tarihin En Eski Fıkra Kitabından 1600 Yıllık 10 Şaka
Dünya tarihinin kayıtlara geçen en eski şakasının tarihi Sümerler'e, Milattan Önce 1900'lere dayanıyor: 'Tarihin başından beri bir gün olmamıştır ki, genç bir kadın kocasının kucağındayken osurmasın.'4000 yılda espri anlayışımız pek de değişmemiş anlaşılan. Tarihe geçmiş en eski şaka buyken, en eski şaka kitabı da 4. - 5. yüzyıllar zamanı yazılmış. Philogelos (Kahkaha Seven) isimli 200 şakadan oluşan Yunan yazması bize zamanın mizah duygusu hakkında ipuçları veriyor.Ne dersiniz, bundan 1600 yıl sonra da şu an bakıp güldüğümüz şeylere insanlar bakıp 'ulan eskiden insanlar nelere gülüyormuş, şu rezilliğe bak' der mi acaba?
Umut Nur Sungur Yazio: Sanat Yalnızlaştırır mı?
Telgraftan telefona, cep telefonundan internete, sosyal medyaya, mektup-kartpostallardan elektronik postaya, karayollarından havayollarına, hepsi bizi birbirimize yakınlaştırmak, bağlamak, birleştirmek için icat edilmiş büyük buluşlar. Bir düğmeye basarak okyanusları aşabilir, sevdiklerimizle her an her yerde konuşabiliriz. Biz insanlar hep bağ kurmak, sosyalleşmek isteriz. Aslında bakarsanız günümüzde en yüksek bağlantı hızına erişmiş durumdayız. Belki de hiç bu kadar bağlı olmamıştık… Ancak yapılan istatistikler, kendimizi hiç bu kadar yalnız hissetmediğimizi gösteriyor. Hatta İngiltere’de Yalnızlık Bakanlığı bile kurulmuş, Avustralya’da yalnızlığa son verebilmek adına güç birliği yapılmış ve bu konuda bir koalisyon kurulmuş.