onedio
Görüş Bildir
Zaman, Mekân ve Sanat: Hakan Helvacıoğlu’nun Perspektifinden
Sanat ve tasarım dünyasında yılların birikimiyle yoğrulmuş bir sanatçı, iç mimar ve tasarımcıyla, Hakan Helvacıoğlu ile gerçekleştirdiğimiz söyleşi, yaratıcılık sürecinin derinliklerine inen, tarihten, mekândan ve kültürden beslenen bir yolculuk sunuyor. Kendi disiplinine ve bilgi birikimine sadık kalırken, teknolojiyi ve yeni medya araçlarını temkinle kucaklayan Helvacıoğlu, zamanın ötesinde, zamansız mekânlar yaratmayı hedefliyor. Sanatı ve tasarımı, yaşamının bir parçası haline getiren, motivasyonunu bu iki güçlü unsurdan alan ve iç dünyasını işlerine yansıtan bu özel insan, kişisel hikayesini, yaratıcılık serüvenini ve tasarım dünyasındaki duruşunu tüm samimiyetiyle anlattı. Onunla bu yolculuğa çıkmak, sanatı sadece görmek değil, hissetmek ve yaşamak anlamına geliyor.Hakan Helvacıoğlu ile söyleşi, sadece bir sanatçının iç dünyasına değil, aynı zamanda tarihin, kültürün ve mekânın onun eserlerine nasıl şekil verdiğine de ışık tutuyor. Türk kültürünün derinliklerinden ilham alarak, geçmişle bugünü harmanlayan ve zamansız tasarımlar yaratan bu sanatçı, her projesinde teknik bilgi ile sanatsal vizyonu ustalıkla bir araya getiriyor. Sorularıma içtenlikle cevap veren Hakan Helvacıoğlu ile sohbetimizi sizinle paylaşıyorum.
Reklam
Reklam
Soyut Resmi Daha İyi Anlamak için Temsil Ettiği Değerleri Kavrayabilmek
etiket
Önceki yazımda soyut resimdeki temsil sorunundan bahsederek bitirmiştim. Soyut resimde biçimler, yani form, çizgi ve renk kombinasyonları aslını temsil etmez. Ne biçimlerin ne de renklerin var kabul edilen metafizik ya da tinsel gerçekliklerle temsilden başka hiçbir ilgileri yoktur. Bu girişten sonra şimdi temsiliyet konusuna başlıyayım.Bilindiği gibi temsil, dilsel yapıyla ilgili bir konudur. Çok kısa olarak söylersek; nesnesi olan veya yalnızca hislerle algılanan ve var kabul edilen şeylere her toplum kendi dilinde bir isim verir ve onu tanımlayan bilgilerden kavramlar oluşturur. Böylece oluşturulan kavram ve isimler o şeylerin sembolüdür ve onları temsil eder. Örneğin Aslan sözcüğünü vereyim. Aslan yırtıcı bir hayvandır ve adı da resmi de aslını yani Aslan’ı temsil eder. Ancak temsil, aynı zamanda bir şeyi simgeleyerek, sembolleştirerek, başka bir şeyin, anlamın yerini tutmak için de kullanılır. Örneğin Aslan sözcüğü aynı zamanda kuvveti, gücü temsil eder; benzer şekilde zeytin dalı, barışı, terazinin de adaleti temsil etmesi gibidir.
Reklam
Çam Kokusu Tadında Müzik Grubu: Kehribar
etiket
Türk müziğinin güçlü mirasını modern tınılarla buluşturan Grup Kehribar, müziğinde geçmişin derin izlerini ve günümüzün dinamik ruhunu harmanlayan bir grup olarak karşımıza çıkıyor. Anadolu’nun dört bir yanından derledikleri ezgileri, çağdaş düzenlemelerle yeniden yorumlayan bu yetenekli grup, dinleyicilerini hem nostaljik bir yolculuğa çıkarıyor hem de yeni ufuklara doğru sürüklüyor.Grup Kehribarın hikayesi, müziğe olan derin tutkularını paylaşma arzusuyla bir araya gelen bir grup yetenekli müzisyenin, köklerine olan bağlılıklarını ve yenilikçi yaklaşımlarını harmanlamasıyla başlıyor. Onların müziği, sadece kulaklara değil, kalplere de dokunan, insana huzur veren ve düşündüren melodilerden oluşuyor.
Renklerin Fısıltısı: Pastel ile Doğanın İzlenimleri
etiket
Sanat, insanın ruhunu ifade edebilmesi için bir araçtır. Aslı Deniz Helvacıoğlu, pastel boya ile doğanın büyüleyici güzelliklerini ve insan ruhunun derinliklerini ortaya çıkaran bir sanatçıdır. Onun çalışmaları, doğanın narin ve yumuşak renklerini, ışıkla olan güçlü ilişkisini ve izlenimci bakış açısıyla anı yakalama arzusunu yansıtır. Pastel boya, Aslı'nın sanatı için mükemmel bir araç olmuştur ve onun en sevdiği teknik haline gelmiştir, pastel boyanın toz yapısının ve hassas doğasının zorluklarına rağmen, bu tekniğin sağladığı derinlikli renkler ve ışık geçişleri sayesinde eserlerinde hayal ve gerçeğin arasındaki atmosferi ustalıkla yakalar. Doğal temaları seçmesinin arkasında, doğanın sınırsız ve mucizevi değişkenliği yatmaktadır.Onun resimleri, izleyicilerine mutluluk ve huzur verirken, aynı zamanda doğa karşısında duyulan coşkun mutluluk hissini de yansıtır. Aslı Deniz Helvacıoğlu'nun eserleri, izleyici ile sanatçı arasında eşsiz bir bağ kurar ve bu bağ, sanatın büyüsünü ortaya çıkarır.Aslı Deniz Helvacıoğlu ile tanışmamız ve onun sanatı üzerine gerçekleştirdiğimiz bu söyleşi, onun sanatına ve pastel boya ile olan derin ilişkisine dair önemli bilgiler sunmaktadır. Bu söyleşi, sanatçının eserlerini daha iyi anlamak ve takdir etmek için bir rehber niteliğindedir.
Reklam
Kadınlar, Çantalarına Dünyayı Sığdırmış! Rus Kadınların Çantalarındandan Çıkanlara Hazır Olun!
Berlin'de yaşayan yetenekli belgesel fotoğrafçısı Sergei Stroitelev, 'Rus kadın çantaları serisi' ile tüm gözleri üzerine çekti. Sanatçının, 2018 yılından beri üzerinde çalıştığı proje, bu kez de X'te yayımlanan 'Kadınların çantalarında sakladıkları' paylaşımla beğeni toplatı. Bu kadınların çantalarında taşıdıklarına ise sizi de çok şaşırtacak! Kaynak
Reklam
İzmir Sokaklarını Sanatla Güzelleştiren Sprey Ustası Can Çetiner: "Berlin'de Bir Çalışma Yapmak İsterim"
etiket
İzmir'de ilk göz ağrım Bostanlı sahilindeki yürüyüş parkuru. Her sabah kediler, köpekler, uzaktan flamingolar, şuursuzca atlayan kefaller eşliğinde yürüyorum. Bu rutinimin sonunda da rengarenk bir basket sahasının yanında mola veriyorum. Tabii ki sahayı bu hale getiren grafiti sanatçısı Can Çetiner'i buldum ve ona aklımdakileri sordum.Söyledikleri arasında en hoşuma giden şey 'illegal' olarak tanımlanan hatta bir dönem 'çevre kirliliği' olarak bile addedilen bir sanat türünün artık belediyeler tarafından gençlerle iletişim kurmak için tercih ediliyor olması.Yani sanattan zarar gelmeyeceği, aksine insanların duygu, düşünce ve gözlemlerini 'yaratarak' dışa vurumlarının toplum açısından da faydalı bir durum olduğu artık anlaşılıyor. Sprey boyaların ve diğer malzemelerin daha ulaşılabilir olduğu bir dünyada eminim bizim gençlerimiz de Grafiti sanatında giderek daha başarılı olacaklardır.
Soyut Resmi Neden Anlamıyoruz?
etiket
Sevgili okurlar birçoğunuz modern sanat, özellikle soyut resim sergilerine gitmişsinizdir. Gidersiniz ama çoğunlukla da pek bir şey anlamazsınız. Hele bir de soyut dışavurum (Abstract expression) resim sergisindeyseniz hemen hiçbiriniz neredeyse hiçbir şey anlamadan eserleri çözümlemeye uğraşır, bir şeylere benzetmeye çalışırsınız. Ancak sonuç boşunadır, kavrayamaz ve de strese girersiniz. Eğer yanınızda bir arkadaşınız varsa onun kulağına eğilip “bu ne ya! Bunu ben de yaparım” gibi yorumlar fısıldarsınız. Ya da komplekse girer beğenmiş gibi yaparsınız. Tabi, bazen de anlamazsınız ama gerçekten de beğendiğiniz bir yerleri olur.
50. Yılında Unutulmayan Müdahale 'Kıbrıs Barış Harekatı'nın Önemi ve Sonuçları
etiket
Kıbrıs Harekatı Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli olaylarından biridir. 50 yıl önce gerçekleşen harekatın etkilerini hala sürdürmekle birlikte dönem dönem farklı tartışmaları da getirmiştir. Kıbrıs Barış Harekatı, Türkiye'nin 20 Temmuz 1974'te Kıbrıs'ta Rum ve Türk toplulukları arasındaki çatışmalar ve Yunanistan destekli bir darbe sonrasında adaya askeri müdahalede bulunduğu operasyonudur. Harekat, Kıbrıs'ta Türklerin güvenliğini sağlamak ve ada üzerindeki dengeleri korumak amacıyla gerçekleştirilmiş olup, adanın kuzeyinde fiilen bir Türk kontrolü oluşturmuştur. Bu müdahale, Kıbrıs'ı ikiye bölen ve uluslararası alanda hala tartışılan bir siyasi duruma yol açmıştır.
Reklam