onedio
Görüş Bildir
Şimdiye Kadar Tespit Edilen En Güçlü Gama Işını Patlaması Dünya'nın Atmosferini de Etkiledi
Gökbilimciler, tespit edildiği neredeyse ilk dakikadan itibaren GRB221009A adlı patlamanın özel bir durum olduğunu anlamışlardı. Gezegenimizin üst atmosferini geçici olarak nasıl değiştirdiğini ve radyo dalgalarının geçişini nasıl etkilediğini tespit ederek, patlamanın gerçekten de ne kadar olağanüstü olduğunu anlayabiliyoruz. Biz de bu yazımızda bu konudan bahsediyoruz.
Güneş Sistemindeki En Garip Objelerden Biri Olan Phaethon Kayası Yörünge Hızını Değiştirdi
İkonik Arecibo gözlemevi, 2020 yılında çökmesinden ve yıkılmasından sonra yeniden inşa edilmeyeceği haberlerini takiben artık çalışan bir teleskop olmayabilir, ancak hala bize kozmos hakkında yeni bilgiler vermeye devam ediyor. Yeni araştırmalar gözlemevinin, 'potansiyel olarak tehlikeli' bir asteroit olan '3200 Phaethon' hakkında yeni ve olağandışı bir şey keşfettiğini ortaya koyuyor. Biz de bu yazımızda bu konudan bahsediyoruz.
Bilim İnsanları Sonunda Noel Baba'nın Mezarını Tespit Etti!
Dünya genelinde Noel Baba olarak bilinen Aziz Nikolaos'un mezarının Antalya Demre ilçesinde bulunduğu iddia edildi. Yılbaşı gecesi evlere gizlice girip çocuklara hediyeler bıraktığı söylenen efsanevi figüre ilham veren Aziz Nikolaos'ın Demre'deki kilisesinin MS 4. Yüzyıla ait zemin döşemesi de bulundu.
Reklam
Dişi Doğup Erkeğe Dönüşen Gökkuşağı Balığı Bir İlk Olarak Literatüre Geçti
Maldivlerde şimdiye kadar tanımlanan yüzlerce balık türüne çok ilginç yeni bir tanesi daha eklendi. Ayrıca bu balığın yeni bir tür olarak tanımlanması yaşam döngüsündeki cinsiyet değişimi nedeniyle bir ilki teşkil ediyor. Rose-Veiled Fairy Wrasse olarak isimlendirilen gökkuşağı rengindeki balık dişi olarak doğuyor ve sonradan erkeğe dönüşüyor.
Reklam
Araştırmacılar Europa Uydusunda Püskürmelere Sebep Olabilecek Gömülü Göller Olabileceğini Tespit Etti
Jüpiter'in buzlu uydusu Europa'nın donmuş kabuğunun altında, yaşanabilir olabilecek derin okyanuslar olduğunu biliyoruz. Ancak bilim insanları artık bu uyduda başka bir tür su rezervuarı olduğunu da düşünüyorlar: kabuğun içinde bulunan göller. Bu su kütleleri, bu buzlu dünyanın yüzeyinde meydana gelen patlamalardan sorumlu olabilir. Biz de bu yazımızda Europa'ya gidiyoruz.
Madenlerde Patlamalar Nasıl Olur? Kömür Madenlerinde Güvenlik Nasıl Sağlanır?
Türkiye, 14 Ekim Cuma günü akşam saatlerinde ekranlara düşen bir haberler yıkıldı. Yıllardır tam anlamıyla bir çare bulunamayan, 2000'li yıllarda dahi en ölümlü kazaların yaşandığı madenlerden birinde patlama olduğu haberiyle sarsıldı. Kara haber her zamanki gibi gecikmedi. Bu üzücü gerçeklerin arkasındaki bilimsel gerçeklere birlikte bakalım istedik.Kaynak: https://www.matematiksel.org/komur-nedir-nasil-olusur-komur-madenleri-neden-patlar/
İnsanlık Tarihinin En Gizemli Hayvanları Olan Dinozorlar Hakkında Muhtemelen Bilmediğiniz 25 Şaşırtıcı Gerçek
Varlıkları ile tüm insanlığın dikkatini çekmeyi başaran dinozorlar, gizemlerini halen sürdürüyor. Yaklaşık 150 milyon yıl boyunca dünyada hüküm süren bu canlılar, halen birçok insanı meraklandırmayı başarıyor. Bu içeriğimizde sizler için dinozorlar hakkında muhtemelen daha önce hiç duymadığınız 25 farklı bilgiyi derledik, içeriğimizi merak ediyorsanız sizleri şöyle alalım...👇
Reklam
Bilgisayarın Olmadığı Çağda İlk Temelleri Atarak Teknoloji Dünyasına Yön Veren Kadınlar
Bugünkü genel kanının aksine, teknolojiye yön veren birçok kadın öncü isim bulunuyor. Ancak maalesef tarihe yön veren bu kadınlar çoğu zaman hak ettikleri değeri görmüyor. Teknoloji alanında bugün sahip olduğumuz imkanlara yol açan öncü kadınları sizlere hatırlatmaya geldik! Başarıları ile teknoloji alanında büyük başarılara imza atan kadınları sıraladık. 👇
Reklam
Reklam
Bilim İnsanlarına Göre Antik Mars'ın Derinliklerinde Metan Üreten Bakteriler Yaşamış Olabilir
Mars'ta yaşam olup olmadığı hala cevaplanmış bir soru değildir. Bu soruyu cevaplayabilmemizin bir yolu Kızıl Gezegenin geçmişine bakmak ve yaşam için uygun koşullara sahip olup olmadığını anlamaya çalışmaktır. Yeni bir çalışma, Mars'ta uzak geçmişte hidrojenle beslenen ve metan salan mikroorganizmaların yaşamış olabileceğini öngörüyor. Biz de bu yazımızda bu konudan bahsediyoruz.
Reklam