onedio
Görüş Bildir
Döviz Kurlarında Baskı İhracatçıyı İsyan Ettirirken, Dev Bankadan Kur Krizi Uyarısı Yapıldı
Euro/dolar paritesinde özellikle yaz aylarında yaşanan gerileme, ağırlık dolar maliyeti ve euro kazancı olan ihracatçılar derinden etkiledi. Bunu etkileri geçmeden bu kez baskılanan döviz kurları nedeniyle de sorunları artmaya başladığı ihracatçılarda, döviz ve finansmana erişim sıkıntıları hafiflese de sürerken, kur görüşleri de farklılaşmaya başladı. Bir kesim kurdaki baskının istihdamda kayba yol açacağını belirtirken, bir kesim de kurla gelecek çözümün kalıcı olmayacağını savunuyor. ancak temelde bakıldığında ana sorun yine enflasyon olarak görülüyor. Diğer yandan dev Japon bankasının risk hesaplamalarında 1 yıl içinde kur krizi beklenen ülkelerin içinde Türkiye de bulunuyor.
Bir Yanda KKM Patlamaya Hazır Bomba Gibi Dururken, Diğer Yanda Dolar Neden Yükselmiyor?
KKM, kur korumalı diyen de var, kur garantisi diyen de. Dövize gitmesin diye mevduat faizinin farkını devletin ödediği bir sistemde amaç kurda stabilizasyonu sağlamaktı. Son dönemde sağlandı gibi de duruyor. 18,60 üzerine kısa geziler düzenleyen dolar/TL 18,58-18,61 bandında uzun zamandır seyrediyor. Ancak bu seyir müdahale ile yapay olurken rezervlerden yediği gibi KKM'nin cazibesinden de yiyor. Bu da kur getirisi için KKM'de bulunan yatırımcının yeniden dövize dönmesi tehlikesi taşıyor. Bu tehlikenin de sonunda kur ataklarıyla geçen yılın travması bulunuyor. Kur ataklarının da yeniden enflasyonu tetikleme tehlikesi görülüyor. Kısaca uzmanlar dolardaki seyrin daha ne kadar sakin gideceğinden, KKM'de ne olacağına, çıkan paranın nereye akacağından, devletin kasasından para sahiplerine ekstra ödenene kadar tüm faktörleri tartışıyor. Doların yükselmemesi için açıklanan KKM, dolar yükselmezse yeni tetik mi olacak?
1 Euro Eşittir 1 Dolar! 5 Haftanın Ardından İki Güçlü Para Birimi Dengeye Döndü
Dünyada artan resesyon sesleri, enflasyonla vatandaşlarının alım gücünü eritmek istemeyen gelişmiş ülkelerin faiz savaşında yeni bir evreye geçti. ABD bu konuda hem erken davranarak hem de en büyük rezerv olmanın tadına vararak dengeleri bozarken, Rusya-Ukrayna savaşının verdiği yetkiyle bir taşla iki kuş vurarak Avrupa'yı da bir miktar sarstı.Savaşın başlamasıyla zaten coğrafik konum sorunu yaşayan AB, bir de enerji fiyatlarıyla Rusya bağımlılığının ceremesi çekerken, ağır bürokrasisinin kendini yine belli etmesiyle Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz hamlesinde ağır kaldı. Yarın beklenen kritik faiz kararı öncesinde Fed'in faiz artırım hamlesinde son aylarda el büyütmesi euro ve dolar dengesini bozmuştu. Bugünse yaklaşık 1,5 ayın ardından denge yeniden kuruldu gibi görünüyor.
Reklam
Madem Dünyada Sorun Var Neden Dolar Yükselmiyor? Merkez Bankası Rezervleri Yeniden Kritik Bölgede!
Ev bütçelerinde hani kenara altın atılır, bankada birikim hesabı oluşturulur ya da BES gibi birikimler yapılır. Bunlar her daim kazançların tasarrufudur. Evin kasası da olur. Merkez Bankası'nın da kasasın da ülkenin birikimleri vardır. Rezerv demek ülkenin kazancının kenara atılması demek gözüyle bakabilirsiniz. TCMB'nin uzun süredir tartışılan bir rezerv durumu olduğundan yol çıkarak son günlerde dünyada ABD Doları'nın yükselişinde İngiltere gibi bir ülkenin bile geçen haftalarda para birimi çöküşün eşiğindeyken TL kale gibi sağlam durdu. Diyeceksiniz ki geçen yıldan bu yana ne yaşadık hatırlamıyor musun? Ben de diyeceğim ki TL'nin reel değerinden haberiniz var mı? Kısaca her şeye cevap bulunur da bizim burada sorumuz dolar/TL madem sorun var neden yükselmiyor? Hadi buyurun küçük bir gezintiye çıkalım👇
Güncel Döviz Fiyatları Yine Rekora Koştu! Dolar Kuru Ne Kadar Oldu, 1 Dolar Kaç TL? Dolar Neden Artıyor?
Yeni bir haftaya başlarken dolar yine rekor seviyeyi gördü. Eylül ayında çalkantılı bir şekilde ilerleyen döviz kuru vatandaşlar tarafından takip ediliyor. Sadece doları olanlar ya da yatırım yapmak isteyenler değil fiyatlardaki artışları da etkileyen para birimindeki değişimi öğrenmek için 'dolar ne kadar?', 'dolar kaç TL?' gibi sorularına cevap arayanlar sabahın erken saatlerinde soluğu internette alıyor. Peki 26 Eylül Pazartesi 2022 dolar ne kadar oldu? Bugün 1 dolar kaç TL? Dolar neden artıyor? Gelin birlikte bakalım. 👇
Reklam
Haftaya Zirveden Giriş Yapan Dolarda Yükseliş Sürecek mi? TL'de Beklentiler Değişti
Tarihi zirve seviyesi olan 18,40'ı geçen hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz indirimi ve Fed faiz artırımıyla aşan dolar/TL 18,40'ın üzerine çıkarken, bu haftaya zirveyi yükselterek giriş yaptı. ABD Doları, sadece TL karşısında değil önde gelen para birimleri karşısında da güçlenmeye devam ediyor. Dolar ne kadar? Dolar/TL'de yükseliş sürer mi? Dolarda düşüş görülür mü? gibi sorular da bu ortamda havada uçuşuyor. Dolar/TL'nin yeni zirvesi için uzmanlar ne diyor?
Dolarda Yeni Zirve! Dünyada Yükselen ABD Para Birimi, TL Karşısında Rekor Kırıyor
Dolar, çok eski bir söylemle 'ABD'nin para birimi ancak dünyanın sorunu' olurken, Türkiye için de özellikle son bir yıldır 'tüm kötülüklerin anası' oluyor. Her şey 1 yıl önce bugün başlamıştı. TCMB, 23 Eylül 2021'de faiz indirimlerine başladı. 4 ayda 500 puan indirim yapılırken, dolar da TL karşısında 8,65'lerden 18,40'lara ilerledi. Sonra KKM geldi duruldu, ancak gözü hep o zirvedeydi. Dün de Merkez Bankası'nın tüm iyi niyetiyle yeniden indirdiği faizlerle TL'yi yeniden zayıf bulan dolar, Husain Bolt misali bugün o zirveye geri döndü.
Dolar/TL, Zirveyi Merkez'e Saklamış! TCMB Faiz Kararı Sonrası Dolar Rekorunu Yeniledi!
Dolar/TL, ekonomide önemli bir gösterge. Faiz kararlarındaki yöntem değişikliğiyle 2021 yılı ikinci yarısında ülkede hareketli günler yaşanmasına neden olan kur değişimleri, 20 Aralık gününü çok ayrı bir boyuta taşımıştı. Bugün de dün gece açıklanan ABD Merkez Bankası Fed'in faiz kararı sonrasında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TCMB de bugün faiz kararını açıkladı. Anlık da olsa yeni bir 20 Aralık yaşandı. Bu sabah sorulan sorular cevap buldu ve dolar/TL'de tarihi zirve yenilendi.
Reklam
Fed'i Beklemedi: Dolar/TL Unutulmayan Zirveye Adım Adım Yaklaşıyor! 2022'nin En Yükseğini Gördü
Dolar, Türk Lirası karşısında tarihi zirvesini geçen yıl 20 Aralık'ta görmüş, o gün açıklanan Kur Korumalı Mevduat sisteminin de etkisiyle olduğu söylenen gerilemeyle sakinleşmişti. 2021 yılı Eylül-Aralık döneminde yaşanan süreci tekrar yaşamak istemeyen ekonomi yönetimi, piyasa uzmanlarının tabiriyle kontrollü bir salınım izleyerek yükselişte denge kurulmuştu.
Bloomberg'in 'Merkez Bankası Piyasadan Dolar Topluyor' İddiası Necmettin Batırel'in 'Bavulunu' Hatırlattı
Merkez Bankası'nın döviz işlemleriyle en ince ayrıntılarına kadar ilgilendiği bir sır değil ve bir kısmı da işin doğası gereği. Para politikası uygulamalarında 'liralaşma' söylemi ana tema olurken, dolarizasyonun KKM ile engellenmeye çalışılması uzun zamandır iktisatçıların zaten tartıştığı bir konu. Bunun yanı sıra '128 milyar dolar' ile başlayan siyasi çekişmeler de 'arka kapı satışları' söylemiyle özellikle muhalif görüşteki uzmanların ana gündeminde olurken, bu konuda ekonomi yönetimi Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin 20 Aralık gecesi için söylediği 'Biz mi bir şey yaptık?' sorusu dışında gündeme hiç gelmedi.
Reklam
Dolar 2022 Zirvesini Yeniledi! 25 Ağustos Dolar Ne Kadar?
Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası PPK toplantısı sonrası yapılan açıklamada 7 aydır sabit tutulan faiz değeri 100 baz puan aşağı düşürülmüştü. Bunun hemen üstüne dolar yeniden artışa geçmiş, dövizde büyük dalgalanmalar meydana gelmişti. Bugün piyasalarda dolar/TL 2022 yılının en yüksek seviyesini gördü. Peki dolar ne kadar? 1 dolar kaç TL? İşte detaylar...
Kriz Geliyor Uyarıları Artarken, En Çok Kaybedecek Para Birimi Türk Lirası Olarak Görülüyor!
ABD'li banka Wells Fargo tarafından yayımlanan 'Uluslararası Ekonomik Görünüm' raporunda Kuzey Amerika dışındaki ülkelerde enflasyonun henüz zirve yapmamış olduğu öngörüldü. ABD Doları'nın Tayvan Doları hariç tüm para birimlerinin karşısında değer kazanabileceği görüşüyse dikkat çekti. Çünkü dolar karşısında en çok değer kaybetmesi beklenen para birimi Türk Lirası. Ayrıca son 20 yılda da TL en çok değer kaybedenler içinde yer alırken, bir analiz de WSJ'den geldi ve krize karşı uyardı.
Reklam
Merkez Bankası Neydi? İstikrardı: Türk Lirası'nın Değer Kaybı Dünyayı Sardı!
Türk Lirası bizim milli paramız, doğal olarak değerimiz ve değerlimiz. Bir parayı para yapan Merkez Bankalarıdır. Dünyada çok az ülkede yoktur ancak onlar da genel olarak başka para birimlerine endekslidir ya da kullanır ki o paraların MB bulunur. Bir de dünyada son yıllarda merkeziyetsiz sistemler de oluşmuştur ama konumuz bunlar değildir. Bizim bir Merkez Bankamız ve son 1 yılda haddinden fazla değer kaybeden bir paramız var.
Merkez Bankası Kararının Ardından Hızlı Yükseliş: Altın, Dolar Ne Kadar?
18 Ağustos Perşembe (bugün), Merkez Bankası tarafından aylık faiz kararı açıklandı. Para Politikası Kurulu toplantısının hemen ardından bugün saat 14:00'da açıklanan faiz kararı, herkesi şaşkına çevirdi. Hal böyle olunca dolar ve altının yeniden yükselişe geçtiği görüldü. Peki güncel dolar fiyatı ne kadar? 18 Ağustos dolar kaç TL oldu? Altın yükseldi mi? Altın ne kadar? İşte detaylar...
Kredilerde Oranlar Sorunlu Olmaya Devam Ediyor! Faize Ne Dediğimizin Anlamı Kalmıyor: Kur Korumalı 'Bir Şey'
İçinde yaşadığımız ekonomik konjonktür en çok ekonomi, iktisat, finans eğitimi almış kişileri zorluyor. Anlamaktan ziyade anlamlandırma çabası herkesi yiyor bitiriyor. Halk kitlelerindeyse geçim zorluğu, alım gücünde düşüş gibi etmenler gerginliğin ana sebebi oluyor. Haziran 2023'te yapılması planlanan seçimlerin atmosferine çoktan girilmişken, Türkiye'de ekonomik istikrarda sorunlar olduğu aşikar. Bu sorunları aşmak için bulunan yöntemlerse bir o kadar çetrefilli. KKM dövize istikrar için getirilirken, faizdeki düşüşün tetiklediği kurlarda artış engellemiyor. Ancak faizlerin tetiklediği kredilerde de sorun büyümeye devam ediyor. KKM ve kredi sorunu gündemden seçime kadar düşemeyecek gibi görünüyor.
Açıklandığından Beri Gündemden Düşmedi! KKM Tartışmasında Nebati 'Kötü Niyetliler' Demişti Erdoğan da Katıldı
Geçen yıl Eylül ayında yapılan faiz indirimleri sonrasında tırmanışa geçen kurlarda dolar/TL'nin 18 TL'yi aştığı gün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 'müjdelenen' Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemi bir miktar geri çekilmiş ardından yeniden yükseliş seyrine ivme kaybederek dönmüştü. 7 ayın sonunda dolar/TL yeniden 18 sınırına ulaşırken, KKM'de bir nevi kazan-kazan sistemi ile geçenler TL kalıp kur getirisi sağlarken, bankalara mevduat toplayarak kurla aradaki farkı da Hazine ve Merkez Bankası ödemiş oldu. Ekonomi yönetiminin burada kazancı da kurda yükselişin sıçramaya dönüşmemesi oldu. Ancak vatandaşın vergileriyle finanse edilen KKM kazancında sistem açıklandığı günden bu yana tartışılıyor.
Reklam