Son 24 Saatte Neler Yaşandı? 11 Madde ile Türkiye ve Hollanda Arasındaki Diplomatik Kriz
Türkiye ve Avrupa ülkeleri arasında yaşanan gerilim sürüyor. Almanya ile başladı, Hollanda ile büyüdü, Belçika da eklendi derken bir yasak da Avusturya'dan geldi. Ancak diplomatik krizin en derin yaşandığı ülke hepimizin bildiği üzere Hollanda.
Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan, tarihin en büyük siyasi krizinde 4 günü geride bıraktık. Karşılıklı açıklamalar peşi sıra gelmeye devam ediyor ve giderek takip etmesi güçleşiyor.
Son 24 saatte yaşanan gelişmeleri kaçıranlar, artık takip etmekte zorlananlar ve bir kez daha okumak isteyenler için derledik, toparladık...
1. AB'den Türkiye’nin "ölçüsüz açıklamalardan kaçınması" için çağrı geldi.
2. Hollanda ile üst düzey ilişkiler askıya alındı: Hollanda'ya 4 yaptırım
3. Hollanda'da seçim yarışının gündemi Türkiye krizi
4. Dışişleri Bakanlığı, Hollanda ile krizin ardından AB'nin yaptığı açıklamalara yanıt verdi: "Basiretsiz açıklamalar"
Yanıtta, "AB'nin basiretsiz açıklamaları bir değer taşımıyor. AB'nin, insan haklarını ve Avrupa değerlerini ihlal eden Hollanda'nın arkasında durması vahim." ifadelerine yer verildi 👇
5. Hollanda Başbakanı: Türkiye'nin açıkladığı yaptırımlar "çok kötü değil"
6. Rotterdam Belediye Başkanı: "Özel Tim'e ateş izni verilmişti"
8. Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Biz Hollanda'yı Srebrenitsa katliamından tanırız"
14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen törende konuşan Erdoğan, Hollanda'ya yönelik tepkisini sürdürdü.
'Biz Hollanda'yı ve Hollandalıları Srebrenitsa Katliamı'ndan tanırız' diyen Erdoğan konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
'Savaşta bile sağlık ekiplerine ateş açılmaz. Ha, Hollandalı gibi olursa açar, onu da söyleyeyim. Çünkü biz Hollanda'yı ve Hollandalıları Srebrenitsa katliamından tanırız. Onların cibilliyetinin, karakterinin ne kadar bozuk olduğunu 8 bin Boşnağı orada nasıl katlettiklerinden tanırız. Bunları iyi biliriz. Kimse bize medeniyet, medenilik dersi vermesin, bu milletin alnı aktır ama onların alnı kapkaradır.'
Hollanda'ya desteğini açıklayan Almanya Başbakanı Merkel'e dün 'Yazıklar olsun diyen' Erdoğan bugün de tepkisini sürdürdü.
Erdoğan, ayrıca bu ülkelerde yaşayan yabancılar ve Müslümanlara 'Sakın ha bu ikiliye oy vermeyin' çağrısı yaptı.
9. Bakan Tüfenkci, Hollanda'ya ekonomik yaptırım düşünmediklerini söyledi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 'Üreten Türkiye Konuşuyor' adlı toplantı sonrası gazetecilerin Hollanda ile ilgili sorularını cevapladı. Tüfenkçi Hollanda'ya ekonomik anlamda bir yaptırım düşünmediklerini anlatırken, 'Bakanlar Kurulu'nda almış olduğumuz siyasi ve hukuki yaptırımların dışında şu anda bir yaptırım uygulamıyoruz. Ama ileriki zamanlarda ekonomik yaptırımlar da gündeme gelebilir' dedi.
10. Hollanda gerilimi sürerken Türkiye'ye sürpriz destek
Yunanistan'ın Avrupa İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Vekili Yorgos Katrougalos, başta Almanya ve Hollanda olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde yaşadığı gerginlikler konusunda Türkiye'ye destek veren bir açıklama yaptı.
Katıldığı bir televizyon programında soruları yanıtlayan Katrougalos, 'Türk yetkililer, seçim dönemlerinde daha önce Trakya'ya ziyaretlerde bulundu. Onların bu iletişimini engellemek için herhangi bir sebep yok' dedi.
'Gerginlik körüklenmemeli'
Bakan vekili Katrougalos ayrıca, 'Avrupa'da ilişkilerimizde sorunlara sebep olabilecek gerginliklerin körüklenmemesi gerekir. Ben diğer ülkelerin iç siyasi kararlarını yargılayamam ancak Avrupa'da kural, bu tür toplantıların gerçekleşmesidir. Bu konuda tek sorun kamu güvenliğidir,' şeklinde konuştu.
11. Bu gelişmeler de gözden kaçmasın: "Çifte vatandaşlık sona ersin" talebi ve Avrupa Adalet Divanı'nın "İşveren başörtüsünü yasaklayabilir" kararı
Ankara-Berlin hattında da gerginlik sürüyor. Ve bu gerilim çifte vatandaşlık tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Muhafazakar politikacılar çifte vatandaşlığın sonlandırılmasını istiyor.
Hristiyan Demokrat Birlik üyesi ve İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Günter Krings, Rheinische Post gazetesine yaptığı açıklamada, şu andaki düzenlemenin uyuma katkı sağlamadığını belirterek yasada değişiklik yapılması gerektiğini savundu.
Öte yandan Avrupa Adalet Divanı, çalışanların iş yerinde görünür dini semboller takmalarına dair işverenlerin kurum içi yasaklarının ayrımcılığa neden olmayacağına hükmetti.
Avrupa Adalet Divanı'nın skandal başörtüsü kararına ilk tepki Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'den geldi. Tüfenkci, 'Olay İslam'a karşı Haçlı saldırısına dönüşüyor' dedi.
Kaynaklar: Reuters, BBC Türkçe, AA ve DHA
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
barzanin partisinin evet çalışması başlattığı ve pyd nin suriyede özertlik ilan edeceği hollanda sayesinde perdelenmiş oldu valli güzel senaryo imdb 10/9.1 v... Devamını Gör
Türkiye'nin geleceği için evet diyenler burada mı adamların 14 senede sorun yaşamadığı bi Çekoslovakya kaldı. Bilmeyen evetçiler için bir dip not:çekoslovak... Devamını Gör
hassiktir asdhkjasd istemsizce " 14 senede sorun yaşamadığı bi Çekoslovakya kaldı." şuna çok güldüm ya helal et :D
Türkleri de, müslümanları da sevmiyorlar bu bir gerçek. Korkuyor olabilirler, geçerli bir sebep aslında. Geçmiş yıllardan günümüze kadar bu böyle sürmüştür.... Devamını Gör
Kardeşim tek bir lafın hariç hepsine katiliyorum. Hollanda Başbakaninin özgüvenine bakarsan Hollanda nin Türkiyeden zerre korkmadigini görürsün. Diger Avrupa... Devamını Gör